Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η Γκερνίκα της Παλαιστίνης

PALESTINE MONITOR
Εκθέτοντας την ζωή υπό κατοχή

Μια ανασκόπηση των γεγονότων που οδήγησαν στην σφαγή της Γάζας, από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 έως και τις 19 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Στις 26 Απριλίου 1937, εν μέσω του Ισπανικού Εμφυλίου, οι Φασίστες υπό την καθοδήγηση του Στρατηγού Φράνκο, βομβάρδισαν την μικρή βασκική πόλη της Γκερνίκα, σκοτώνοντας εκατοντάδες αθώους πολίτες.

Η Γκερνίκα έμεινε αθάνατη στον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο και έχει γίνει το σύμβολο της απαίσιας φύσης του πολέμου. Τόσες αθώες ζωές χάθηκαν, όχι για στρατιωτικό όφελος, αλλά για να δώσει ένα μήνυμα. Το μήνυμα της σφαγής δεν απευθυνόταν μόνο στους παραλήπτες των βομβαρδισμών. Οι επιτιθέμενοι ήλπιζαν πως με ένα χτύπημα τόσο δυνατό και συντριπτικό, θα έσπαζαν το ηθικό της αντίστασης σε όλη την υπόλοιπη Ισπανία. Δεν επέδειξαν μόνο την δύναμη τους, αλλά και την αγριότητα τους.

Δεν πιστεύω πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να αρχίσει ο κόσμος να κάνει συγκρίσεις ανάμεσα στη σφαγή των αθώων στην Λωρίδα της Γάζας, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου, 2008 και τα γεγονότα της 26ης Απριλίου 1937.

Η Γάζα, η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του πλανήτη, δέχθηκε βίαιη επίθεση από ουρανό, θάλασσα και στεριά από το πιο σύγχρονο οπλοστάσιο που έχει γνωρίσει άνθρωπος. Μιας και η Γάζα έχει μετατραπεί σε φυλακή, δεν υπήρχε διαφυγή. Οι «φυλακισμένοι», σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά, έμειναν να περιμένουν τον θάνατο. Δεν μπορούσαν καν να παλέψουν.

Όλοι έχασαν μέλη της οικογένειας ή φίλους. Ολόκληρη η οικονομία και οι υποδομές καταστράφηκαν συστηματικά. Και εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, οι άνθρωποι συνεχίζουν να πέφτουν θύματα της βίας, της πείνας, της αρρώστιας και της απόγνωσης από όταν ξεκίνησε η φαρισαϊκή παύση πυρών.

Οι βομβαρδισμοί στην Γάζα έγιναν για τον ίδιο απαίσιο λόγο με αυτόν της Γκερνίκα – να δώσουν ένα μήνυμα. Το Ισραήλ ήθελε να κάνει κατανοητό στην περιοχή ότι μπορεί ακόμα να ξεσπάει βίαια, με καταστροφική δύναμη, αν το προκαλέσουν. Ήθελε να ξέρουν στην περιοχή ότι η ασφάλεια του δεν χρειάζεται καμιά πρωτοβουλία από την άλλη πλευρά.

Όπως και στην Γκερνίκα, το Ισραήλ ήθελε να γίνει κατανοητό στους Παλαιστίνιους ότι η συνεχιζόμενη αντίσταση τους, ακόμα και με τον πιο ειρηνικό και μη βίαιο τρόπο, είναι μάταιη. Τουλάχιστον, σε αυτή την προσπάθεια, μπορούμε να πούμε ότι απέτυχαν. Το πνεύμα της επανάστασης συνεχίζει να ζει. Όπως πάντα – η αναζήτηση της δικαιοσύνης δυναμώνει από την βία του αντιπάλου μας.

Μια βία που δεν μπορεί πια να κρύβεται. Η αναφορά Goldstone ήταν μόνο η αρχή.

Dr. Mustafa Barghouti


To βιβλίο είναι αφιερωμένο στα 412 παιδιά της Παλαιστίνης που έχασαν την ζωή τους από τις 27 Δεκεμβρίου 2008 έως και 18 Ιανουαρίου 2009.

Ας αναπαύονται εν ειρήνη

Περιεχόμενα

Πριν την καταιγίδα
Ιστορικό γεγονότων
Ο μύθος της αποδέσμευσης
Οι εκλογές του 2006
Το σχίσμα της Παλαιστίνης, 2007
Ο αποκλεισμός της Γάζας
Χρονολόγιο γεγονότων

Η Γκερνίκα της Παλαιστίνης
Γιατροί στο στόχαστρο
Η ανθρωπιστική κρίση
Η υγειονομική κρίση
Τα εγκλήματα του Ισραήλ
Ο πόλεμος των μέσων ενημέρωσης

Το μέλλον της Γάζας
Η επόμενη γενιά
Οι πολιτικoί του πολέμου
Η μόδα της απανθρωπιάς
Οι προοπτικές για ειρήνη

Επόμενο: Ιστορικό γεγονότων