Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ιστορικό γεγονότων

«Ίσως να μην είναι πολύ καθαρό ποιος πραγματικά κέρδισε σε αυτή την σύγκρουση – αν αυτό σημαίνει κάτι για την Γάζα- αλλά νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ποιος έχασε και ήταν ο άμαχος πληθυσμός».
John Holmes, UNRWA

Ο συνολικός πληθυσμός της Γάζας, εκτιμάται πως είναι 1.5 εκατ. Ζουν σε μια περιοχή 365 τ.χμ, μετατρέποντας την Γάζα στο πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του πλανήτη, με πυκνότητα 4.117 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο αριθμός είναι όμως παραπλανητικός, αφού μεγάλα τμήματα της Γάζας είναι ακατοίκητα, ενώ άλλα, όπως είναι οι προσφυγικοί καταυλισμοί, είναι συνωστισμένα από κόσμο – μέχρι και 17.000 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Επιπλέον, η πυκνότητα του πληθυσμού στη Γάζα εκτιμάται να αυξηθεί εξαιτίας του υψηλού δείχτη γεννήσεων (5,19 παιδιά/ γυναίκα) και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στα 73,16 χρόνια.

Ο πληθυσμός της Γάζας δεν είναι μόνο μεγάλος και συγκεντρωμένος, αλλά είναι επίσης και νεαρός. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 17,2 χρόνια – με κάποιες εκτιμήσεις να τον τοποθετούν στα 15,3 χρόνια. Ενώ ο μισός πληθυσμός αποτελείται από παιδιά, ένας πιο μεγάλος αριθμός κατηγοριοποιείται ως πρόσφυγες του 1948 ή του 1967. Στην Γάζα υπάρχουν συνολικά 1.059.584 πρόσφυγες, που αντιστοιχεί στο 70% του συνόλου της κοινωνίας.

Οικονομικά, η Λωρίδα της Γάζας είναι «τρύπιο καλάθι». Πριν την επίθεση, ο δείκτης ανεργίας άγγιζε το 45,5%. Το 2008, δεν καταγράφηκε ούτε μια νέα επιχείρηση και μέχρι τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το 98% των βιομηχανικών επιχειρήσεων στην Γάζα, είχαν σταματήσει. Στις αρχές του 2009, το 86% των κατοίκων της Γάζας, εξαρτιόνταν από την ξένη βοήθεια, ενώ οι επιπτώσεις του αποκλεισμού οδήγησε σε αύξηση κατά 41% του κόστους διατροφής.
Πριν ακόμα πέσουν οι βόμβες, η Γάζα «φλεγόταν».


Κοιτάζοντας πίσω

1947- Υιοθετείται το σχέδιο των ΗΕ για τον διαχωρισμό της Παλαιστίνης σε εβραϊκό και αραβικό κράτος, με την Ιερουσαλήμ να χαρακτηρίζεται ως διεθνής ζώνη υπό την δικαιοδοσία των ΗΕ.

1948- Καθώς αποσύρεται η Βρετανική Εντολή, οι αρχηγοί του κινήματος Yishuv καλούν σε ίδρυση ενός εβραϊκού κράτους, πυροδοτώντας τον πρώτο άραβο-ισραηλινό πόλεμο. Το Ισραήλ κερδίζει και δημιουργείται η Λωρίδα της Γάζας. Τα σύνορα της ορίζονται από ζώνες κατάπαυσης πυρός, υπό τον προσωρινό έλεγχο της Αιγύπτου.

1956- Ο Πόλεμος Σουέζ-Σινά: σε απάντηση στην αιγυπτιακή εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ, η Βρετανία, η Γαλλία και το Ισραήλ ξεκινούν πόλεμο με την Αίγυπτο. Το Ισραήλ καταλαμβάνει την Λωρίδα της Γάζας. Αποσύρεται ένα χρόνο μετά λόγω της διεθνούς πίεσης, αλλά μόνο αφότου σκοτώθηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της Γάζας. Εγκαθίσταται στην Λωρίδα Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης των ΗΕ.

1965- Ιδρύεται η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)

1967- Το Ισραήλ ανακαταλαμβάνει την Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, το Ψήφισμα 242 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ καλεί σε «απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ από τις περιοχές που κατέκτησε στην πρόσφατη σύγκρουση».

1970- Χτίζεται στη Λωρίδα της Γάζας ο πρώτος εβραϊκός εποικισμός Kfar Darom, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Το Ψήφισμα 446 των ΗΕ καλεί το Ισραήλ «να μην μεταφέρει τμήματα του δικού του πληθυσμού στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη».

1987- Το Θρησκευτικό-Εθνικιστικό Κίνημα της Χαμάς ιδρύεται στην Γάζα λίγο πριν την έναρξη της πρώτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα, στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalya. Η Ιντιφάντα διήρκησε μέχρι το 1993, όταν υπογράφηκαν οι Συμφωνίες του Όσλο.

2000- Η Συνδιάσκεψη του Camp David ανανεώνει τις ελπίδες για την ειρήνη, μέχρι που οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι μπαίνουν σε νέο γύρο συγκρούσεων, με αφορμή την επίσκεψη του Ariel Sharon στο τζαμί al Aqsa. Η δεύτερη ιντιφάντα του al Aqsa ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2000 και πολλοί είναι αυτοί πιστεύουν ότι συνεχίζετε μέχρι και σήμερα.

2005- Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό και τους έποικους από την Γάζα. Για τους Ισραηλινούς αυτό σηματοδοτεί το τέλος της κατοχής. Για την Γάζα, σηματοδοτεί την αρχή της ιστορίας μας…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου