Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Η μόδα της απανθρωπιάς

«Να ξέρει κάθε Παλαιστίνια μητέρα ότι η μοίρα του παιδιού της είναι στα χέρια μου»

Ο πόλεμος φέρνει μίσος και αηδία για τον άλλον. Οι στρατιώτες, προσπαθώντας να αποδράσουν από την πραγματικότητα των πράξεων τους, συχνά εκφράζουν τις ενοχές τους με καθαρό μίσος για τον αντίπαλο. Προσπαθούν να προστατέψουν την δική τους αίσθηση ανθρωπιάς, αφαιρώντας την από τον εχθρό. Όταν το καταφέρεις, όταν πολεμάς ζώα αντί για γυναίκες, παιδιά και άντρες, το να σκοτώσεις γίνεται εύκολο.

Αμέσως μετά τη σφαγή στη Γάζα, οι λίγοι δημοσιογράφοι που είχαν πρόσβαση, άρχισαν να κάνουν ρεπορτάζ σε μεμονωμένα περιστατικά εγκλημάτων πολέμου, όπου γυναίκες και παιδιά πυροβολήθηκαν ενώ κρατούσαν λευκές σημαίες. Οι ιστορίες τελικά επιβεβαιώθηκαν από τις μαρτυρίες των ίδιων των στρατιωτών.

Κι ενώ βρισκόταν στη μέση ενός σκανδάλου, ο ισραηλινός στρατός βρέθηκε ξαφνικά να υπερασπίζεται τον ισχυρισμό του «πιο ηθικού στρατού στον κόσμο». Δημοσιογράφος της Ha’aretz ανακάλυψε ότι μπλουζάκια με θέμα την συμμετοχή στον πόλεμο της Γάζας, είχαν πουληθεί σε όλους τους στρατιώτες. Οι στάμπες που είχαν δείχνουν τον βαθμό στον οποίο τις 22 ημέρες της εισβολής, οι Παλαιστίνιοι εξευτελίστηκαν.

Μερικά από αυτά δείχνουν: νεκρά μωρά και μητέρες να κλαίνε, βομβαρδισμένα τζαμιά και μια έγκυο γυναίκα μέσα από μια διόπτρα με το σλόγκαν «μία σφαίρα, δύο θάνατοι». Υπάρχει ένα μπλουζάκι με την εικόνα ενός στρατιώτη δίπλα σε μια νεαρή γυναίκα που έχει μελανιές στο σώμα της και γράφει από κάτω «πάω στοίχημα ότι σε βιάσανε». Σε ένα άλλο μπλουζάκι γράφει «καλύτερα να χρησιμοποιείς Durex», δίπλα στην φωτογραφία που δείχνει ένα νεκρό μωρό και την μητέρα του δίπλα να κλαίει.


Επόμενο: Οι προοπτικές για ειρήνη