Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ντόμινο εξεγέρσεων στον Αραβικό Κόσμο

Ντόμινο εξεγέρσεων στον Αραβικό κόσμο

Από την Τυνησία, το Μαρόκο και την Αλγερία, ως την Υεμένη και τη Λιβύη και από την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και το Ιράκ ως το Άντεν, ένας ολόκληρος λαός, ο αραβικός, εξεγείρεται και ζητά δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Μετά τις ανατροπές των κυβερνήσεων σε Τυνησία και Αίγυπτο, οι αυταρχικοί Άραβες ηγέτες, βασιλείς και πρόεδροι, σε όλες τις χώρες ή εντείνουν την καταστολή ή πασχίζουν πανικόβλητοι να κατευνάσουν τους λαούς τους αναγγέλλοντας προληπτικά «μεταρρυθμίσεις», προκειμένου να εμποδίσουν το ντόμινο της εξέγερσης να εξαπλωθεί σε όλον τον Αραβικό κόσμο.

Η αφύπνιση του αραβικού λαού προμηνύει πολύ μεγάλες ανατροπές, ανατροπές που δεν εξαντλούνται σε μια αλλαγή φρουράς μέσα στα ίδια τα αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα.

«…40 εκατομμύρια Άραβες ζουν σε πόλεις. Αν η οργή αυτών των τρομερών ανθρώπινων μπλοκ εκραγεί και ξεσηκωθούν, θα κάνουν σκόνη όποιον προσπαθήσει να τους κλείσει τον δρόμο προς την ελευθερία και την ελπίδα», έγραφε ο Τζορτζ Χαμπάς, ιδρυτής του PFLP και του Αραβικού Εθνικού Κινήματος σε ένα προφητικό του άρθρο πριν δέκα χρόνια

Βίντεο από την εκδήλωση με θέμα της εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο που πραγματοποιήθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στις 28/2 με ομιλητές τον Benacem Benabdulla hαγωνιστή της Αριστεράς, μέλος της Ένωσης Άνεργων Πτυχιούχων Τύνιδας (Τυνησία) και τον Waleed Rashed, εκπρόσωπο του Κινήματος 6ης Απρίλη (Αίγυπτος)

Ο άνεμος αυτός εξέγερσης και αλλαγής στον αραβικό κόσμο δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Παλαιστινιακή υπόθεση

«Είμαστε στην μέση ενός πολιτικού σεισμού στον αραβικό κόσμο και το έδαφος δεν έχει σταματήσει να τρέμει. Είναι ριψοκίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις όταν τα γεγονότα είναι τόσο ρευστά, αλλά δεν χωρά αμφιβολία ότι η εξέγερση της Αιγύπτου – όπως και αν τελειώσει – θα έχει δραματικό αντίκτυπο στην περιοχή και στο εσωτερικό της Παλαιστίνης» εκτιμά ο Παλαιστίνιος αναλυτής Ali Abunimah.

«Μορφωμένοι Άραβες - όχι όλοι τους ντυμένοι ως «Ισλαμιστές», αρκετοί από αυτούς να μιλούν τέλεια αγγλικά και των οποίων η επιθυμία για δημοκρατία αρθρώνεται χωρίς την προσφυγή σε «αντι-δυτική ρητορική - είναι κάτι κακό για το Ισραήλ» γράφει ο Ilan Pappe.

«Αυτό που έγινε στην Τυνησία, θα πρέπει να γίνει κι εδώ. Πρέπει να ξεκινήσουμε μια νέα ιντιφάντα και να αντισταθούμε στην κατοχή. Πρέπει να γίνουμε ξανά επαναστάτες και να απελευθερώσουμε την χώρα μας» λέει ένας απλός 60χρονος αγρότης από το al Walaja, χωριό κυκλωμένο από το Ισραηλινό τοίχος.

Δεν θα παραιτηθούμε, δεν θα γυρίσουμε πίσω ξανά
Δεν θα υποχωρήσουμε από κανένα μας αίτημα
Τα δικαιώματα μας σαν άνθρωποι είναι αυτό που ζητάμε,
Κοινωνική δικαιοσύνη και ψωμί
Δεν θα μείνουμε πια σιωπηλοί
και δεν θα κρύβουμε τις σκέψεις μας
Φτάνει πια η αδικία και η φτώχεια
Ζήτω η Αίγυπτος, Ζήτω η ελευθερία
Επανάσταση μέχρι τη νίκη


Διαβάστε

Ειδήσεις και ανακοινώσεις κομμάτων και κινημάτων από
Αίγυπτο, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Τυνησία

Μήνυμα από την επαναστατημένη Τυνησία προς τον λαό της Ελλάδας του Jama Hammami, γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Τυνησίας, ιστορικής δύναμης της Τυνησιακής αντίστασης, που συμμετέχει στο "Μέτωπο 14 Γενάρη"


Αίγυπτος

Τυνησία


Μπαχρέιν


Μαρόκο