Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Καταληκτική δήλωση της έκτακτης συνάντησης του Φόρουμ της Αραβικής Αριστεράς

Πηγή: counterfire.org, 2 Μάρτη 2011

(Το μεγαλύτερο μέρος της ανακοίνωσης δημοσιεύτηκε στον "Δρόμο της Αριστεράς" στις 12 Μάρτη)

Οι στόχοι της Αραβικής Αριστεράς στα πλαίσια των διαδραματιζόμενων Κοινωνικών Επαναστάσεων και τα βήματα για την αντιμετώπιση της Ιμπεριαλιστικής Ισραηλινής Επίθεσης

Το Αριστερό Αραβικό Φόρουμ συνεδρίασε στην Βηρυτό στις 18 και 19 Φλεβάρη, μετά από πρωτοβουλία του Κομουνιστικού Κόμματος του Λιβάνου σε μια έκτακτη συνεδρίαση με θέμα Οι στόχοι της Αραβικής Αριστεράς στα πλαίσια των διαδραματιζόμενων Κοινωνικών Επαναστάσεων και τα βήματα για την αντιμετώπιση της Ιμπεριαλιστικής Ισραηλινής Επίθεσης. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κάτω από τις εξαιρετικές συνθήκες που ξετυλίγονται στην περιοχή μετά την επιτυχία των επαναστάσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία να ανατρέψουν τον Zein Al-Abideen Bin Ali και τον Hosni Mubarak. Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικεντρώθηκαν στην σημασία της συνέχισης των δύο επαναστάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξύφανση αντεπαναστατικών μηχανορραφιών από αντιδραστικές αραβικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με τις ΗΠΑ και το Σιωνιστικό κίνημα να στέκονται στην πρώτη γραμμή τους. Οι αντεπαναστατικές αυτές σκευωρίες στόχο έχουν να ανατρέψουν τα νεαρά επαναστατικά κινήματα προκειμένου να τα εμποδίσουν να επιτύχουν πλήρως τους στόχους που από την αρχή είχαν διακηρύξει, δηλαδή να ανατρέψουν τα δεσποτικά καθεστώτα και να οικοδομήσουν μια δημοκρατική χώρα με εγγυημένη την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και την εθνική ανεξαρτησία.

Οι δυό αυτές επαναστάσεις, στην Τυνησία και την Αίγυπτο έχουν διαμορφώσει ένα ποιοτικό άλμα στην Αραβική πολιτική ζωή, καθώς κατέδειξαν ότι είναι εφικτή η προοδευτική αλλαγή. Πράγματι, οι δυό αυτές επαναστάσεις κατέδειξαν ότι είναι εφικτή η νίκη εις βάρος δεσποτικών καθεστώτων που χαρακτηρίζονταν από καταπίεση, εκμετάλλευση, εξαθλίωση του λαού, πλήρη δουλοπρέπεια των εθνικών τους οικονομιών στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα και πλήρη υποτέλεια των πολιτικών τους στο Ιμπεριαλιστικό – Σιωνιστικό σχέδιο στην περιοχή. Κι έτσι γινόμαστε μάρτυρες του άνεμου της αλλαγής που ταρακουνάει τους θρόνους των κυβερνόντων στην Υεμένη, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, την Ιορδανία, την Αλγερία, την Λιβύη και άλλες αραβικές χώρες.

Το μαζικό κίνημα και η μαχητικότητα που ζούμε ανοίγουν νέους ορίζοντες για τον αραβικό κόσμο. Ορίζοντες που δημιουργήθηκαν μέσα από τον αγώνα της νεολαίας και των εργατών της Τυνησίας και της Αιγύπτου και με σημαντική και αποτελεσματική τη συμμετοχή των γυναικών. Ενισχύονται, για τις δυνάμεις της Αραβικής Αριστεράς, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις να ενωθεί κάτω από ένα πρόγραμμα δημοκρατικής και κοινωνικής αλλαγής με δύο κύριους και αλληλοσυνδεόμενους στόχους. Πρώτον, ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές αντιδραστικές δυνάμεις που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό στην Αίγυπτο και την Τυνησία προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα δικά τους σχέδια, σχέδια που δεν συνεπάγονται καμιά ριζοσπαστική αλλαγή σε σχέση με τα τωρινά καθεστώτα στον αραβικό κόσμο. Αντίθετα μάλιστα πρόκειται για σχέδια που θα αναπαράγουν τα ίδια έως τώρα καθεστώτα παρότι θα περνάνε μέσα από νέα σχήματα και μορφές. Ο δεύτερος στόχος που πρέπει να διαπερνά ένα τέτοιο πρόγραμμα για την ενοποίηση των αραβικών αριστερών δυνάμεων, αφορά την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ιμπεριαλιστικές αμερικάνικες μηχανορραφίες και η σιωνιστική κατοχή και επιθετικότητα, κάτω από το γενικό σύνθημα της πραγματικής και αποτελεσματικής αλλαγής.

Στις επαναστατικές στιγμές που ζούμε, οι Αραβικές Αριστερές δυνάμεις και κόμματα που συγκεντρώθηκαν στην Βηρυτό, αποφάσισαν να δώσουν στην εξαιρετική αυτή συνάντηση τον τίτλο Οι μάρτυρες της επανάστασης στην Τυνησία την Αίγυπτο και στις άλλες εξεγέρσεις (Ιντιφαντες) και συμφώνησαν στα παρακάτω:

1. Το Αραβικό Αριστερό Φόρουμ τονίζει την υποστήριξή του και την υποστήριξη των αραβικών αριστερών κομμάτων, στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπο και επαναλαμβάνει πως οι επαναστάσεις αυτές ήταν αναπόφευκτη συνέπεια της συσσώρευσης χρόνων αγώνα που ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ενάντια στα δύο αυτά καθεστώτα που χαρακτηρίστηκαν από τη δικτατορία, τη διαφθορά και την υποτέλεια στις ΗΠΑ. Οι συγκεντρωμένοι, χαιρετίζουν με σεβασμό τους μάρτυρες και τραυματίες των δύο επαναστάσεων, τους νέους που ακλόνητα και θαρραλέα αντιστάθηκαν και αντιμετώπισαν τα αιμοδιψή καθεστώτα και τους μηχανισμούς τους, μηχανισμούς βασανιστηρίων, καταπίεσης και κυριαρχίας. Χαιρετίζουν επίσης τους μάρτυρες και των άλλων αραβικών εξεγέρσεων ενάντια στα καταπιεστικά καθεστώτα της Υεμένης, του Μπαχρέιν, του Ιράκ, της Ιορδανίας, της Λιβύης και του Κουβέιτ, καθώς και τους μάρτυρες της αντίστασης στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο. Το Φόρουμ αποφάσισε να οργανώσει στο μέλλον δραστηριότητες με στόχο το κάλεσμα για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στον Αραβικό κόσμο και την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων, Σύριων και άλλων Αράβων κρατουμένων στις Σιωνιστικές φυλακές.

2. Ο πρώτος στόχος των Αραβικών Αριστερών Δυνάμεων είναι η ενίσχυση και παγίωση των επαναστατικών στιγμών που ζει σήμερα η περιοχή μας. Οι επαναστατικές αυτές στιγμές πρέπει να ριζοσπαστικοποιηθούν ακόμα περισσότερο μέσα από μια συμφωνία σε ένα πρόγραμμα αλλαγής που θα συνδέει μεθοδολογικά τον αγώνα για απελευθέρωση και ανεξαρτησία με τον αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική αλλαγή. Ένα πρόγραμμα βασισμένο στην θέση της αριστεράς για την πραγματοποίηση μιας εσωτερικής αλλαγής και την αντίσταση στην κατοχή και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην οποία επικεφαλής στέκονται οι ΗΠΑ και το Σιωνιστικό κίνημα. Η έννοια αυτή των εθνικών κινημάτων αντίστασης δίνει στα κινήματα αυτά μια απελευθερωτική διάσταση που στη συνέχεια βάζει θα θεμέλια για ένα νέο Αραβικό απελευθερωτικό κίνημα στα πλαίσια του οποίου ο αγώνας για εσωτερική αλλαγή εναντία στα δεσποτικά καθεστώτα συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στην Κατοχή και τις Ισραηλινές ιμπεριαλιστικές μηχανορραφίες. Ο αγώνας αυτός στόχο έχει εθνικά, κοσμικά, δημοκρατικά συστήματα διακυβέρνησης που θα αντιστέκονται επίσης στην κατοχή και θα αντιμετωπίζουν τις Αμερικανικές και Σιωνιστικές πολιτικές και μηχανορραφίες, αλλά και τις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το Φόρουμ επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητά του να διεξάγει μια άλλη συνεδρίαση αφιερωμένη στη συζήτηση των εξελίξεων της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στις Αραβικές χώρες, προκειμένου να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό όραμα με σοσιαλιστική διάσταση.

3. Το Αραβικό Αριστερό Φόρουμ επαναβεβαιώνει την θεμελιώδη και κυρίαρχη σημασία του Παλαιστινιακού θέματος που ήταν και παραμένει το κεντρικό ζήτημα του Αραβο-Σιωνιστικού αγώνα. Μια αποτελεσματική αντιμετώπιση των Σιωνιστικών σχεδίων απαιτεί: 1. Επανένωση όλων των Παλαιστινιακών δυνάμεων, 2. Αναζωογόνηση της PLO σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές, 3. Επιβεβαίωση των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού να έχει μια ανεξάρτητη χώρα, στα εδάφη του, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, και με δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ. Το Αραβικό Αριστερό Φόρουμ υποστηρίζει επίσης πως ο δρόμος για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης περνά μέσα από την αντίσταση με κάθε μορφή.

Το Φόρουμ επίσης καταδικάζει έντονα τις αμερικανικές πολιτικές που είναι ενάντια στα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, με τελευταία την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενάντια στην καταδίκη των ισραηλινών πολιτικών των εποικισμών και της εθνοκάθαρσης.

4. Το Αραβικό Αριστερό Φόρουμ εκφράζει την υποστήριξή του στους λαούς του Μπαχρέιν, της Αλγερίας, της Λιβύης, της Ιορδανίας, την Υεμένης, του Κουβέιτ και σε όλους τους Αραβικούς λαούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατική αλλαγή και καταδικάζει τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων. Οι δυνάμεις της αριστεράς που συναντήθηκαν στο Φόρουμ, τονίζουν την υποστήριξή τους στον Ιρακινό λαό ενάντια στην κατοχή και την τρομοκρατία και ενάντια στον κατακερματισμό της χώρας και τα πολιτικά συστήματα σύμφωνα με τις διασπαστικές και εθνικές συγγένειες. Τέλος, το Φόρουμ διακηρύττει την υποστήριξή του στον αγώνα του λαού του Σουδάν ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τεμαχισμό της χώρας.

Το Φόρουμ τονίζει την προτεραιότητα του αγώνα για πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα, με αρχή το δικαίωμα για πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και το δικαίωμα της εργατικής τάξης και άλλων καταπιεσμένων τμημάτων της κοινωνίας να απεργούν και να διαδηλώνουν προκειμένου να κερδίσουν τα δίκαια αιτήματά τους, και πρώτο απ’ όλα το δικαίωμα στη δουλειά. .

5. Το φόρουμ χαιρετίζει την αντίσταση του λαού του Λιβάνου ενάντια στην αμερικανοστήριχτη ισραηλινή επιθετικότητα και τονίζει την υποστήριξή του στις δυνάμεις της Αριστεράς στον Λίβανο και στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το διασπαστικό πολιτικό σύστημα που ήταν και παραμένει η κύρια αιτία της ύπαρξης ενός διασπαστικού αισθήματος ανήκειν και κύρια αιτία που ο Λίβανος βαρύνεται με την κατάρα «διασπαστών θρησκευτικών ηγετών» που ζητούν συνεχώς από εξωτερικές δυνάμεις να παρέμβουν και να αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

6. Το Φόρουμ τονίζει και αναγνωρίσει τον θεμελιώδη ρόλο της νεολαίας στις επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο και στις άλλες αραβικές εξεγέρσεις. Αυτό απαιτεί από τις δυνάμεις της Αριστεράς να εμφανιστούν ως ειλικρινείς υποστηρικτές της νεολαίας και των αιτημάτων της και μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση των αιτημάτων της νεολαίας, των ανησυχιών και των φιλοδοξιών της για αλλαγή από τα προγράμματα των αριστερών δυνάμεων και κομμάτων. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί η αριστερά να διεκδικήσει θέση και ρόλο μέσα στην Αραβική νεολαία.

Το Φόρουμ τονίζει την ανάγκη να αξιολογηθούν τα έως τώρα προγράμματα και να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα για επεξεργασία από τη νεολαία και τους σπουδαστές του οποίου οι πιο σημαντικοί άξονες πρέπει να είναι 1. η ανάπτυξη της αριστερής νεολαίας και των στελεχών των σπουδαστών και η υποστήριξη και ο εμπλουτισμός των αγωνιστικών τους εμπειριών για δημοκρατία, πολιτικές ελευθερίες και σοσιαλιστική δικαιοσύνη, και 2. να δοθεί σε αυτά τα στελέχη της νεολαίας ένας μεγαλύτερος και εξέχων ρόλος στην ηγεσία των αριστερών κομμάτων. Αυτό θα συνέβαλε στην επίτευξη του στόχου της οικοδόμησης μιας πραγματικής εναλλακτικής που θα βασίζεται στην αλλαγή και την απελευθέρωση, θα είναι μια πραγματική και αποτελεσματική αλλαγή σε σχέση με τα υπάρχοντα τυραννικά καθεστώτα της δουλοπρέπειας και θα βασίζεται στην αντίσταση στην κατοχή και την αντιμετώπιση των αμερικανικών και ισραηλινών μηχανορραφιών.

Σύμφωνα με αυτές τις γραμμές, οι μετέχοντες στο Φόρουμ επανέλαβαν και επαναβεβαίωσαν την απόφαση προηγούμενων συνεδριάσεων για τη διοργάνωση μιας συνάντησης της Αραβικής Αριστερής νεολαίας με θέμα Ο ρόλος της νεολαίας στις κοινωνικές επαναστάσεις και στην αντίσταση ενάντια στην Κατοχή, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Βηρυτό από τις 14 μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη προκειμένου να συμπέσει με την 29η επέτειο από την έναρξη του Λιβανέζικου Εθνικού Μετώπου Αντίστασης και με σκοπό να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

7. Το Φόρουμ συμφωνεί στην ανάπτυξη ενός σχεδίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με μηνιαία περιοδικότητα. Το σχέδιο θα λαβαίνει υπόψη τους τρόπους για να ωφεληθεί από τα σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας ο αγώνας που διεξάγεται από τις δυνάμεις της αριστέρας. Συμφωνήθηκε επίσης η σύνδεση των ιστοσελίδων των διαφόρων κομμάτων και δυνάμεων που συμμετέχουν στο φόρουμ και η ανάπτυξη ενός σχεδίου για ένα αραβικό αριστερό κέντρο μέσων ενημέρωσης και ενός αριστερής τάσης αραβικού τηλεοπτικού σταθμού.

8. Το Φόρουμ συμφώνησε στην ανακήρυξη της Κυριακής 20 Μάρτη σε αραβική ημέρα διαμαρτυρίας ενάντια στις βάναυσες καταπιεστικές πολιτικές και στις πολιτικές που εξαπλώνουν την απόλυτη φτώχεια, την αλλοτρίωση και τη δουλοπρέπεια, τις οποίες υιοθετούν και ακολουθούν απαρέγκλιτα τα αραβικά καθεστώτα.

9. Το Φόρουμ θεωρεί το κείμενο που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου και την καταληκτική ανακοίνωση της πρώτης συνεδρίασης ως κείμενα επεξεργασίας που θα χρησιμοποιηθούν για το ξεκίνημα σύνταξης ενός προγράμματος για την αλλαγή.