Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Palestine Monitor 2009 Factbook

Ένας οδηγός αναφοράς για διαπραγματευτές, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, κοινωνικούς λειτουργούς για τον ένα χρόνο από τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ανάπολης
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Καλώς ήρθατε στην πρώτη έκδοση του «Palestine Factbook», που ετοιμάστηκε από την ομάδα του Palestine Monitor υπό την επίβλεψη του Ινστιτούτου Υγείας, Ανάπτυξης, Πληροφόρησης και Πολιτικής (HDIP).
Το βιβλίο διερευνά όλα τα κεντρικά θέματα που αντιμετωπίζουν το Ισραήλ και η Παλαιστίνη στην αναζήτηση μιας δίκαιης, διαρκούς και ειρηνικής λύσης δύο κρατών.
Για να φτάσουμε κάποια μέρα στην επιθυμητή λύση, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε που ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα. Και ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε είναι να αποκαλύψουμε τα γεγονότα.
Ένα χρόνο μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Ανάπολης, η κατάσταση στην Παλαιστίνη έχει χειροτερέψει αντί να βελτιωθεί. Τα σημεία ελέγχου έχουν αυξηθεί, το τείχος συνεχίζει να καταπατά παλαιστινιακά εδάφη, η κατασκευή εποικισμών συνεχίζεται με γρηγορότερους ρυθμούς από ποτέ και κανένα από τα ζητήματα για το οριστικό καθεστώς που θα επικρατεί, δεν έχει επιλυθεί.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για το που βρισκόμαστε σήμερα. Είναι καθήκον μας, σαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας για ειρήνη και δικαιοσύνη.
Το 2009, για ακόμα μια φορά θα έχουμε στραμμένα επάνω μας τα βλέμματα όλου του κόσμου.
Ας μην χάνουμε άλλο χρόνο και άλλη ευκαιρία. Ας μην υποπέσουμε στον φαύλο κύκλο που έχει καταστρέψει τόσες ζωές και επέδειξε τόσες ευκαιρίες για ειρήνη. Ας σταματήσουμε να ενδυναμώνουμε όσους παίζουν με τους φόβους μας και ας στρέψουμε την προσοχή μας στην πλειοψηφία και των δύο κοινωνιών που φωνάζει για ειρήνη.
Ειλικρινά,
Dr. Mustafa Barghouthi

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή
Η Οικονομία της Παλαιστίνης
Τα παιδιά στην Παλαιστίνη
Παλαιστίνιοι Πρόσφυγες
Η Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνιοι Κρατούμενοι
Ανατολική Ιερουσαλήμ
Ισραηλινοί Εποικισμοί
Το Τείχος
Περιορισμοί στην Κυκλοφορία
Νερό
Μη Βία
Συμπέρασμα
Σύντομος Οδηγός Αναφοράς


Εκδότες: Abu Yusef and the Hummingbird Εικονογράφηση: Abu Yusef

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε ολόκληρη την ομάδα του Palestine Monitor για την σκληρή δουλειά, αφοσίωση και έρευνα
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι τελευταίοι μήνες του 2008 και οι πρώτοι του 2009 θα μείνουν στην ιστορία σαν μια κρίσιμη περίοδος της Αραβο-Ισραηλινής διαμάχης, όπου η ειρήνη ήταν τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά.
Αυτό το βιβλίο γράφτηκε και τυπώθηκε για να συμπέσει με τον έναν χρόνο από την έναρξη του Συνεδρίου Ειρήνης της Ανάπολης με τα Ηνωμένα Έθνη ως μεσάζοντες, τον Νοέμβριο του 2007. Παρόλο που έχουν γίνει πολλές συνεδριάσεις και παρόλο που όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν δημοσίως δεσμευτεί για την λύση των δύο κρατών, έχει σημειωθεί μικρή ή καθόλου πρόοδος. Η αντίληψη που επικρατεί στο κοινό αίσθημα είναι ότι πάμε στο πουθενά και μάλιστα με αργά βήματα.
Καμιά είδους ειρηνευτική διαδικασία δεν είχε ξεκινήσει τα τελευταία επτά χρόνια πριν το Συνέδριο της Ανάπολης. Και όταν τελικά ξεκίνησε, το έδαφος δεν ήταν πρόσφορο.
Όλες οι πολιτικές παρατάξεις που έλαβαν μέρος, μαστίζονταν από εσωτερικές πολιτικές διαμάχες. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση είχε διαχωριστεί με παραταξιακά και γεωγραφικά όρια, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός είχε χάσει την υπόληψη του λόγω διαφθοράς και η δυσαρέσκεια της διακυβέρνησης Μπους στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, συνέθεσαν αυτό που ονομάζεται «αποτυχημένη επιχείρηση». Και αυτό ήταν μόνο η αρχή.
Καθώς αυτό το βιβλίο ετοιμάζεται να τυπωθεί:
Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις προσδοκίες για ειρήνη στο προβλεπόμενο μέλλον. Οι Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν καλέσει σε πάγωμα των ήδη νωθρών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, μέχρις ότου τακτοποιήσουν τα εσωτερικά πολιτικά θέματα και το ίδιο έχουν αφήσει να εννοηθεί οι Αμερικανοί και οι Παλαιστίνιοι. Τον τελευταίο λόγο έχει η αβεβαιότητα και σε τέτοιες στιγμές πρέπει να πατάμε γερά στο έδαφος. Σκοπός του βιβλίου είναι να δώσει στέρεες βάσεις σε όσους είναι πρόθυμοι να μάθουν και να διαμορφώσουν τις αλλαγές σε αυτή την διαμάχη.
Σε αυτές τις στιγμές αβεβαιότητας, αυτό το βιβλίο σκοπεύει να σας οπλίσει με τα γεγονότα.
Οι Αμερικανοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στην εκλογή του νέου Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και σε μια διαφορετική προσέγγιση των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής. Το ισραηλινό κοινό προετοιμάζεται για εκλογές τον Φεβρουάριο, μετά την αποτυχία του Kadima να σχηματίσει συμμαχία όπου η παράταξη του Likud, σθεναρά αντίθετη με τον Οδικό Χάρτη, προσδοκάται να αποκομίσει πολλά οφέλη. Και ο Παλαιστινιακός πληθυσμός παραμένει χωρισμένος και διχασμένος σχετικά με την βιωσιμότητα, τον χαρακτήρα και την συνέχεια της δικιάς τους ηγεσίας, της οποίας η εντολή παύει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2009.
Αυτή η διαμάχη συνεχίζεται για δεκαετίες, κατά την διάρκεια των οποίων τα γεγονότα και η σημασία τους έχουν αλλάξει ή παραποιηθεί για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της κάθε παράταξης. Οι περιστασιακοί παρατηρητές και ερευνητές, δύσκολα θα συναντήσουν αξιόπιστες και αντικειμενικές πληροφορίες γι’ αυτήν την διαμάχη, εκτός και αν γνωρίζουν πρώτα που και γιατί να κοιτάξουν. Μόνο τότε μπορούν να εξετάσουν προσεχτικά την πληθώρα των αριθμών που δίνονται από ΜΚΟ των δύο πλευρών και του εξωτερικού, και θολώνουν τα νερά με τις εικασίες τους και τους αριθμούς που διαφοροποιούνται κατά χιλιάδες.
Οι αριθμοί που δίνονται στο παρόν βιβλίο έχουν ως σκοπό να κάνουν την έρευνα σας εύκολη και ακριβή σε αυτή την κρίσιμη στιγμή συλλογισμού και ανάλυσης. Η ομάδα μας συνέλεξε και ταξινόμησε τις πιο επικαιροποιημένες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες πάνω σε ένα πλήθος θεμάτων που αφορούν στην παλαιστινιακή πραγματικότητα αυτής της διαμάχης και επέλεξε αυτές που θεωρήθηκαν αντικειμενικές και αξιόπιστες. Σε περιπτώσεις που δύο οργανισμοί παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές, αναφέρουμε τα στατιστικά στοιχεία και των δύο.
Οι ακόλουθες σελίδες περιέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος για να κατανοήσει το status quo και στην συνέχεια να καταλάβει τους τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να αλλάξει. Έπειτα όμως από τόσα χρόνια, έχουμε καταλάβει πως τα γεγονότα από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να γείρει η ζυγαριά της διεθνούς αποδοχής υπέρ των Παλαιστινίων. Κατανοούμε πως ίσως πιο σημαντικό ρόλο, από τα γεγονότα ή την αλήθεια, παίζει η αντίληψη της δικαιοσύνης και επίλυσης της πραγματικότητας.
Θεωρούμε πως υπάρχει μια παρανόηση όσον αφορά στην συμμετρία αυτής της διαμάχης, ότι πολλοί ανά τον κόσμο πιστεύουν πως πρόκειται για μια διαμάχη ανταπόδοσης των ίσων που διαρκεί χιλιάδες χρόνια. Επίσης θεωρούμε ότι ο μέσος άνθρωπος τρομάζει μπροστά στην πολυπλοκότητα της κατάστασης και γι’ αυτό απομακρύνεται από την παρατήρηση του ζητήματος.
Αυτό το βιβλίο σκοπεύει να ξεδιαλύνει αυτούς τους μύθους και να εκθέσει τόσο την τρέχουσα ασυμμετρία όσο και την απλότητα της πραγματικότητας στην Παλαιστίνη. Είναι επίκαιρο, ακριβές, συνοπτικό και το πιο σημαντικό είναι ουδέτερο.