Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Ισραηλινοί έποικοι κατέλαβαν ακόμα ένα Παλαιστινιακό σπίτι στην Sheikh Jarrah

Πηγές: http://palsolidarity.org/2009/11/9187, http://palsolidarity.org/2009/11/9194, www.aworldnews.com 4 Νοέμβρη 2009

Το πρωί της Τρίτης 3/11 ομάδα εποίκων κατέλαβε τμήμα του σπιτιού της οικογένειας al-Kurd στo Sheikh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι 40 έποικοι, συνοδευόμενοι από ένοπλους ιδιωτικής security, εισέβαλαν σε τμήμα του σπιτιού, πέταξαν έξω τα πράγματα της οικογένειας και κλειδώθηκαν μέσα. Στη διαμάχη που ακολούθησε παρενέβη η ισραηλινή αστυνομία για να προστατέψει τους εποίκους.

Το σπίτι και το έδαφός του δόθηκαν το 1956 από την UNRRWA και την Ιορδανία που είχε τότε τον έλεγχο της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στην παλαιστινιακή οικογένεια προσφύγων από τα Δυτικά Ιεροσόλυμα από όπου είχαν εκδιωχτεί το 1948.

Οι δηλώσεις των εποίκων στους δημοσιογράφους για τη γη που τους δόθηκε από το Θεό προκαλούν ανατριχίλα. Δεν ξέρουμε για το Θεό, πάντως τώρα σίγουρα η γη τους δίνεται από το κράτος του Ισραήλ. Χαρακτηριστική είναι και η απάντηση μέλους της οικογένειας al-Kurd όταν ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς των εποίκων πως έχουν δικαίωμα στο σπίτι αυτό επειδή εκεί ζούσαν οι Υεμενίτες Εβραίοι πριν το 1948: «η δική μου οικογένεια είναι πρόσφυγες του 1948 από τη Χάιφα. Μπορώ να πάω εκεί και να πω σ’ αυτούς που μένουν τώρα στο σπίτι μας πως είναι δικό μου και έχω τα κλειδιά;. Θα με σκοτώσουν!»

Αυτό το σημείο όμως είναι πολύ σημαντικό. Οι έποικοι απέδειξαν στο ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο (αφού πρωτόδικα είχαν δικαιωθεί οι παλαιστίνιοι), ότι αγόρασαν τα σπίτια αυτά την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jarusalem Post οι Ιορδανοί τη δεκαετία του 50 κήρυξαν κρατική την περιουσία όσων δεν βρίσκονταν εκεί («absentee law») δηλαδή έκαναν ακριβώς ότι και η Ισραηλινή κυβέρνηση την ίδια εποχή για τα σπίτια των Παλαιστίνιων προσφύγων. Όμως το Ισραήλ μετά το 1967 κατάργησε το ιορδανικό νόμο. Αν και υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που αμφισβητούν την αυθεντικότητα των οθομωνικών συμβολαίων που προσκομίζουν οι έποικοι, ο παραλληλισμός που με τόση αφέλεια κάνει η Jerusalem Post είναι σαφής: Αν στους έποικους ανήκουν τα σπίτια γιατί τα αγόρασαν από την οθωμανική αυτοκρατορία, στους παλαιστίνιους πρόσφυγες ανήκει η περιουσία που έχασαν το 1948 και πρέπει να την πάρουν πίσω.

Η οικογένεια al-Kurd είναι η τέταρτη οικογένεια της συνοικίας Sheikh Jarrah της οποίας το σπίτι έχει καταληφθεί από έποικους τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 194 άνθρωποι έχουν μετακινηθεί βίαια από τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με εξώσεις και κατεδαφίσεις από τις αρχές της χρονιάς, ενώ συνολικά 28 οικογένειες που ζουν στη γειτονιά Karm Al-Ja’ouni της Sheikh Jarrah, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της Παλιάς Πόλης, αντιμετωπίζουν την επικείμενη έξωση από τα σπίτια τους με βάση την ίδια δικαστική απόφαση (οθωμανικά συμβόλαια). Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα περίπου 100 άτομα του ισραηλινού προσωπικού ασφαλείας απομάκρυναν μια κοντινή σκηνή διαμαρτυρίας στην οποία κοιμόταν η Παλαιστινιακή οικογένεια Ghawi η οποία είχε διωχτεί από το σπίτι της τον Αύγουστο, ενώ 24 ώρες πριν εκσκαφείς είχαν ισοπεδώσει τα σπίτια έξι οικογενειών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με το επιχείρημα πως δεν διέθεταν άδεια. Εκατοντάδες σπίτια Παλαιστίνιων έχουν κατεδαφιστεί τα τελευταία χρόνια καθώς είναι πρακτικά αδύνατο για έναν Παλαιστίνιο να εκδώσει άδεια οικοδόμησης. Παρόλο που οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν τεράστια ποσά για τη διαδικασία της άδειας ή για πρόστιμα, αυτό δεν αναιρεί την εντολή κατεδάφισης.
Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από τη λύση των δύο κρατών, αραβικές αλλά και ξένες εφημερίδες έχουν μόνο μια λέξη για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει στα Ιεροσόλυμα: εβραιοποίηση. Αυτό αποτελεί για την ισραηλινή πλευρά ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Όταν θα το ολοκληρώσουν ίσως είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν για το τελικό καθεστώς...

Παρόλα αυτά η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Χίλαρυ Κλίντον το περασμένο Σάββατο σχεδόν υιοθέτησε πλήρως την εποικιστική πολιτική της κυβέρνησης Netanyahu, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανείς» τις Ισραηλινές «παραχωρήσεις» άσχετα αν μετά από δυό μέρες έσπευσε να διευκρινίσει πως υστερούν των όσων είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ. Ενώ ο Netanyahu προσέφερε την προσωρινή παύση νέων εγκρίσεων για εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, αρνήθηκε σθεναρά την όποια επιβράδυνση των εποικισμών στην Ιερουσαλήμ. Όσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεχίζουν να αναφέρονται στα Ιεροσόλυμα και τις εκεί πρακτικές της Ισραηλινής κυβέρνησης ως «μη βοηθητικές» προς την ειρηνευτική διαδικασία, θα βρισκόμαστε μακριά από το σταμάτημά τους.

Η εβραιοποίηση συνεχίζεται, παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon κάλεσε στις 4/11 το Ισραήλ να σταματήσει «τις προκλητικές ενέργειές του» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να τηρήσει τις υποχρεώσεις του για πάγωμα συνολικά της εποικιστικής δραστηριότητας στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

"Ο γενικός γραμματέας έχει θορυβηθεί από τις συνεχείς ισραηλινές ενέργειες στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών, της έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών από τα σπίτια τους και της εγκατάστασης εποίκων σε Παλαιστινιακές γειτονιές» αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ και προσθέτει «Η έξωση σήμερα μιας Παλαιστινιακής οικογένειας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι μόνο το πιο πρόσφατο περιστατικό». Προειδοποιώντας πως τέτοιες ενέργειες «ανατροφοδοτούν εντάσεις και υπονομεύουν περαιτέρω τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» ο Γ.Γ. ΟΗΕ, παροτρύνει το Ισραήλ να «σταματήσει τις προκλητικές αυτές ενέργειες». Επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή του προς το Ισραήλ «να τηρήσει τις υποχρεώσεις του» σύμφωνα με το σχέδιο ειρήνευσης της Μέσης Ανατολής που έχουν υποβάλλει οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και ο ΟΗΕ «παγώνοντας κάθε εποικιστική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της φυσιολογικής ανάπτυξης των εποικισμών, να κατεδαφίσει τα φυλάκια και να ανοίξει ξανά τα Παλαιστινιακά ιδρύματα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Διαβάστε επίσης: Εκκένωση Παλαιστινιακών κατοικιών στην Ιερουσαλήμ, Πρόσφυγες για δεύτερη φορά, Αναγκάζονται να γκρεμίζουν οι ίδιοι τα σπίτια τους, Σύλληψη Ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου