Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Δράσεις για το Μποϊκοτάζ στη Χώρα των Βάσκων

Πηγή: http://www.askapena.org/?q=eu/node/605 30 Οκτώβρη 2009

Από τις 23 Οκτώβρη ως τις 7 Νοέμβρη, Παλαιστίνοι ποιητές, τραγουδιστές, μουσικά σχήματα και κινηματογραφιστές μαζί με πολλούς Βάσκους καλλιτέχνες, θα περιοδεύσουν στη Χώρα των Βάσκων στα πλαίσια της καμπάνιας Elkartasunez (Αλληλεγγύη) που οργανώνεται για την υποστήριξη της καμπάνιας για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI-Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycot of Israel www.pacbi.org) και την ενίσχυση των πολιτιστικών δεσμών με την Παλαιστίνη. Η περιοδεία συμπίπτει με την επίσκεψη στη Χώρα των Βάσκων δύο πολιτιστικών εκπροσώπων του Σιωνισμού, του ισραηλινού καλλιτεχνικού σχήματος Mayumana του οποίου οι εμφανίσεις έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και της ποδοσφαιρικής ομάδας Μακάμπι του Τελ Αβίβ.

Από Παλαιστινιακής πλευράς στις περιοδείες της καμπάνιας συμμετέχουν: το χιπ-χοπ συγκρότημα DAM, ο συνθέτης και εκτελεστής παραδοσιακής μουσικής Basel Zayedl, ο Παλαιστινιο-Καταλανός συνθέτης Nabil Monsour, και οι ποιητές Ahmad Naamah και Muhammad Zoabi.

Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές η καμπάνια Elkartasunez (Αλληλεγγύη) δεν έχει χρονικό ορίζοντα το τέλος της περιοδείας, αλλά

  • Την επιστροφή στις εστίες τους όλων των Παλαιστινίων Προσφύγων.
  • Τον τερματισμός της σιωνιστικής κατοχής στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα
  • Την επίτευξη ίσων δικαιωμάτων για τους Παλαιστίνιους πολίτες με Ισραηλινό διαβατήριο που ζουν στο Σιωνιστικό κράτος.