Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Οι Παλαιστίνιοι της Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να γκρεμίζουν οι ίδιοι τα σπίτια τους

Πηγή: IMEMC Αύγουστος 2009

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Δικαιωμάτων της Ιερουσαλήμ (Jerusalem Center for Social and Economical Rights - JSCER) οι Ισραηλινές αρχές αναγκάζουν τους Παλαιστίνιους που ζουν στην πόλη να κατεδαφίσουν οι ίδιοι τα σπίτια τους προκειμένου να αποφύγουν τη χρέωση δεκάδων χιλιάδων Shekel που ακολουθεί αν την κατεδάφιση αναλάβει ο δήμος της Ιερουσαλήμ ο οποίος απαιτεί να πληρωθεί για τη χρήση του εξοπλισμού του και τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν στην κατεδάφιση.

Τον Ιούλιο που μας πέρασε, 10 Παλαιστινιακές οικογένειες αναγκάστηκαν να γκρεμίσουν τα σπίτια τους και 70 άτομα έμειναν άστεγα. Οι περιοχές στις οποίες επικεντρώνονται οι κατεδαφίσεις είναι στην Παλιά Πόλη (Jabal Al Mukabber, Silwan και At Tour). Το τμήμα έρευνας και τεκμηρίωσης του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Δικαιωμάτων της Ιερουσαλήμ αναφέρει πως δύο οικογένειες (16 άτομα) υποχρεώθηκαν να γκρεμίσουν το σπίτι τους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ και στην Jabal Al Mukabber το Μάη, ενώ τον Απρίλη στη συνοικία Al Tour, οι ισραηλινές αρχές κατέστρεψαν ένα τροχόσπιτο στο οποίο ζούσε η οκταμελής οικογένεια του Ali Hasan Al Ja’ba της οποίας το σπίτι είχαν κατεδαφίσει οι ισραηλινές αρχές πριν δύο χρόνια. Επίσης τον Απρίλη οι ισραηλινές αρχές κατεδάφισαν ένα εμπορικό κτίριο στην οδό Nablus της Ιερουσαλήμ το οποίο ανήκε στον Mahmoud Al Shweiky, και είχε άδεια από τον δήμο της Ιερουσαλήμ η οποία είχε εκδοθεί τουλάχιστον 20 χρόνια πριν. Το Μάρτη, οι Ισραηλινές αρχές ανάγκασαν τον Mahammad Attoun, από την Sur Baher στα νότια της παλιάς Πόλης να κατεδαφίσει το 100τ.μ. σπίτι στο οποίο ζούσε με την 8μελή οικογένειά του.

Όπως προσθέτει η ανακοίνωση εκκρεμούν δεκάδες ακόμα διαταγές ολικής κατεδάφισης σπιτιών Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, και εκατοντάδες ακόμα που αφορούν προσθήκες σε υπάρχοντα κτίσματα.

(Σ.τ.μ. Σύμφωνα με το ισραηλινό Κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα B'Tselem, από τις αρχές του 2004 οι ισραηλινές αρχές έχουν κατεδαφίσει περισσότερα από 350 σπίτια Παλαιτινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ)