Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Σύλληψη ελληνίδας διπλωματικής υπαλλήλου στα Ιεροσόλυμα

Πηγή: http://palsolidarity.org/2009/10/9003 26 Οκτώβρη 2009
Τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη στις 4 το απόγευμα, μια ομάδα 40-50 ξένων και ισραηλινών πολιτών, κατά τη διάρκεια περιήγησης που οργάνωσε το ISM (International Solidarity Movement), επισκέφθηκαν την Παλαιστινιακή γειτονιά Sheikh Jarrah στην Ιερουσαλήμ. Βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το σπίτι της οικογένειας Gawi που πρόσφατα διώχτηκε βίαια από το σπίτι της προκειμένου να το καταλάβουν έποικοι.
Μονάδες της Ισραηλινής αστυνομίας που κλήθηκαν από τους έποικους που έχουν καταλάβει το σπίτι, έφτασαν στο σημείο και ισχυριζόμενες ότι αυτό που γίνονταν ήταν μια παράνομη διαδήλωση, απάντησαν με σαφώς δυσανάλογη βία. Στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος οι αστυνομικοί συνέλλαβαν τέσσερα άτομα, έναν ισραηλινό ραβίνο, μια ελληνίδα διπλωματική υπάλληλο και δύο διεθνείς ακτιβιστές.
Στην αρχή στην περιοχή έφτασε μόνο μια αστυνομική μονάδα και άρχισε να σπρώχνει το πλήθος μακρυά από το σπίτι, προς την άλλη πλευρά του δρόμου όπου και ζει η οικογένεια Gawi από τότε που διώχτηκε από το σπίτι της στις 2 Αυγούστου του 2009. Εκείνοι από τους συγκεντρωμένους που αρνήθηκαν να μετακινηθούν ή μετακινούνταν αργά, ωθήθηκαν βίαια από την αστυνομία. Αργότερα έφτασαν δύο ακόμα αστυνομικές μονάδες και χρησιμοποιώντας μεγάφωνο ανακοίνωσαν κάτι στα εβραϊκά, προφανώς μια διαταγή προς τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή ή να κινηθεί προς το πεζοδρόμιο απέναντι από το σπίτι μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά.
Στη συνέχεια η αστυνομία άρχισε να μαζεύει τα διαβατήρια των υπόλοιπων επισκεπτών. Όταν η ελληνίδα διπλωματική υπάλληλος, διαμαρτυρήθηκε πως η αστυνομία δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο και απαίτησε να της επιστραφεί το διαβατήριό της, συνελήφθη.
Μερικά λεπτά αργότερα, ένας Ισραηλινός ραβίνος από την οργάνωση Rabbits for Human Rights, που στεκόταν στη μέση του δρόμου σπρώχτηκε προς το πεζοδρόμιο από έναν αστυνομικό. Όταν αντιστάθηκε ήπια, η αστυνομία τον συνέλαβε. Έχασε τα γυαλιά του και ένα παπούτσι την ώρα που οι αστυνομικοί τον έσερναν προς το αυτοκίνητό τους. Ένας διεθνής ακτιβιστής που βιντεοσκοπούσε τη σύλληψη του ραβίνου από κοντά ήταν το τρίτο άτομο που συνέλαβαν και πήραν μαζί τους οι αστυνομικοί.
Τις τελευταίες μέρες, οι κάτοικοι της γειτονιάς Sheikh Jarrah, αντιμετωπίζουν ένταση της παρενόχλησης από την αστυνομία και τις ισραηλινές αρχές, όπως και βία και προκλήσεις από την πλευρά των εποίκων που έχουν καταλάβει τα σπίτια που ανήκαν στις οικογένειες Gawi και Hannoun. Την προηγούμενη Τρίτη 20 Οκτώβρη, ομάδα εποίκων επιτέθηκε σε μέλη της οικογένειας Gawi, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Από την επίθεση τραυματίστηκαν επτά Παλαιστίνιοι, ενώ έξι ακόμα συνελήφθησαν. Την Κυριακή 18 Οκτώβρη, η αστυνομία και υπάλληλοι του δήμου πήγαν στη σκηνή στην οποία ζει τώρα η οικογένεια Gawi και τους διέταξαν προφορικά να την εγκαταλείψουν μέχρι τις 25 του Οκτώβρη. Την Τρίτη 27 Οκτώβρη θα διεξαχθεί η δεύτερη ακρόαση της οικογένειας Sabagh από τη γειτονιά Sheikh Jarrah. Όπως και οι οικογένειες Al-Kurd, Gawi, και Hannoun, η οικογένεια Sabagh απειλείται με έξωση.
Οι οικογένειες Gawi και Hannoun families, συνολικά 53 άτομα και ανάμεσά τους 20 παιδιά, έχουν μείνει άστεγες μετά την βίαιη έξωσή τους από τα σπίτια τους στις 2 Αυγούστου του 2009. Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν τα σπίτια των δύο οικογενειών στις 5:30 το πρωί και σπάζοντας τα παράθυρα μπήκαν στα σπίτια και έσυραν τους κατοίκους τους βίαια έξω. Οι αστυνομικοί γκρέμισαν επίσης την τέντα διαμαρτυρίας που στήθηκε από τον Um Kamel μετά τη βίαιη έξωσή του τον Νοέμβρη του 2008, από το σπίτι στο οποίο ζούσε.
Αυτή τη στιγμή και τα τρία σπίτια έχουν καταληφθεί από εποίκους και ολόκληρη η περιοχή επιτηρείται από την ένοπλη ιδιωτική ασφάλεια των εποίκων σε 24ωρη βάση. Οι οικογένειες Hannoun και Gawi που έχουν μείνει από τον Αύγουστο χωρίς κατάλληλη εναλλακτική στέγη, συνεχίζουν, από το πεζοδρόμιο απέναντι από τα σπίτια τους,να διαμαρτύρονται για την παράνομη έξωση και αντιμετωπίζουν τακτικές επιθέσεις από τους εποίκους και παρενοχλήσεις από την αστυνομία.
Η γειτονιά Al-Ja’ouni neighbourhood του Sheikh Jarrah στεγάζει 28 Παλαιστινιακές οικογένειες προσφύγων του 1948, στους οποίους παραχώρησε κατοικίες η UNRWA και η κυβέρνηση της Ιορδανίας το 1956. Όλες οι οικογένειες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους όπως οι οικογένειες Hannoun, Gawi και al-Kurd.
Στόχος των εποίκων είναι να μετατρέψουν ολόκληρη την περιοχή σε έναν νέο εβραϊκό εποικισμό και να δημιουργήσουν μια εβραϊκή «σειρά» που θα αποκόψει την Παλιά Πόλη από τις Παλαιστινιακές γειτονιές στα βόρεια. Οι νέοι εβραϊκοί εποικισμοί που ξεφυτρώνουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη είναι παράνομοι βάσει πολλών διεθνών νόμων συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 49 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης.
Ανακοινώσεις καταγγελίας του γεγονότος εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό "Ιντιφάντα"