Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Εκκένωση παλαιστινιακών κατοικιών στην Ιερουσαλήμ

Άννα Λουβίου, 12/11/2008

Εχθές η ισραηλινή αστυνομία έδιωξε μια οικογένεια από το σπίτι της στη συνοικία Σέιχ Ζαράχ στα ανατολικά Ιεροσόλυμα. Η γύρω περιοχή σε μεγάλη ακτίνα ήταν πλήρως αποκλεισμένη από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις για να αποφευχθούν διαμαρτυρίες και κινήσεις αλληλεγγύης, αλλά παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν και έστησαν «τέντα αλληλεγγύης» λίγο μακρύτερα. Η αστυνομία συνέλαβε και τους 8 διεθνείς ακτιβιστές που βρίσκονταν στο σπίτι προκειμένου να αποτρέψουν την εκκένωσή του.

Στο σπίτι ζούσε η οικογένεια Αλ Κουρντ, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με τον πατέρα βαριά άρρωστο και τα παιδιά τους με τις οικογένειές τους. Ζούσαν εκεί από ζε η την εκκτο 1956, όταν η Ιορδανική Κυβέρνηση μαζί με τον ΟΗΕ δημιούργησαν κατοικίες στη γειτονιά Σέιχ Ζαράχ για να στεγαστούν Παλαιστίνιους κυρίως από τα Δυτικά Ιεροσόλυμα που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το 1948. Το 1999 μια ομάδα εποίκων είχε καταλάβει μέρος του σπιτιού και απαίτησαν από την οικογένεια να πληρώνει ενοίκιο, γιατί όπως υποστήριξαν το οικόπεδο ανήκε στην ένωση Ραβίνων Βάαντ Σεφαράντι, με συμβόλαιο από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο αποφάσισε ότι οι έποικοι πρέπει να φύγουν από το κτίριο, αλλά φυσικά η αστυνομία δεν τους εκκένωσε.

Τον Ιούλιο του 2008 το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την προηγούμενη απόφαση του και όρισε πως η οικογένεια Αλ Κουρντ πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι της γιατί δεν πλήρωνε τα ενοίκα στους εποίκους. Γύρω από την οικογένεια και το σπίτι δημιουργήθηκε ένα αρκετά δραστήριο κίνημα αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των ντόπιων αλλά και διεθνών ακτιβιστών. Ακομα και οι ΗΠΑ έκαναν επίσημο διάβημα ενάντια στην εκκένωση του σπιτιού χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.

Παρόμοιες διεκδικήσεις εγείρουν οι έποικοι για 26 ακόμα σπίτια στην ίδια περιοχή και σήμερα παραδόθηκαν εντολές εκκένωσης σε εννέα οικογένειες.

ερα παραδ 26 ακΗ γειτονιά αυτή στην καρδιά των ανατολικών Ιεροσολύμων δίπλα στον εποικισμό Μάουντ Σκόπους και στην εβραϊκή Ιερατική Σχολή Σιμόν Χατζαντίκ συμπληρώνει ένα σημαντικό κομμάτι στον δακτύλιο εποικισμών που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι ισραηλινοί γύρω από την παλιά πόλη μέχρι το Σιλουάν στα νότια. Προφανώς όταν δεν θα υπάρχουν παλαιστινιακά ανατολικά Ιεροσόλυμα δεν θα αποτελούν ένα από τα ζητήματα διαπραγμάτευσης για το τελικό καθεστώς.

Την προηγούμενη Πέμπτη έγινε διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων ενάντια στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να επιτρέψει το χτίσιμο του ισραηλινού «μουσείου ανεκτικότητας» στο έδαφος ενός αρχαίου ισλαμικού νεκροταφείου. Η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει ορισμένους από τους συγκενρωμένους να φορέσουν την παλαιστινιακή κουφίγια και να σηκώσουν την παλαιστινιακή σημαία κίνηση που θεωρείται παράνομη στα Ιεροσόλυμα και το Ισραήλ, ωστόσο η πορεία συνέχισε. Σε άρθρο της η Jerusalem Post αναφέρει δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων που απορούν για τις διαμαρτυρίες αφού μέρος του νεκροταφείου έχει καταστραφεί ήδη με υπόγεια καλώδια και κτίσματα.

Οι κατεδαφίσεις σπιτιών με την πρόφαση ότι είναι κτισμένα παράνομα ενώ πρακτικά είναι αδύνατο για του Παλαιστίνιους κατοίκους των Ιεροσολύμων να αποκτήσουν άδεια οικοδόμησης είναι καθημερινές. Στο Σιλουάν, νότια της παλιάς πόλης, τρία σπίτια κατεδαφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω έντονων συγκρούσεων με τους κατοίκους. Η χρήση πλαστικών-μεταλλικών σφαιρών από την αστυνομία είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό 8 κατοίκων ενώ έγιναν και 20 συλλήψεις. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν 80 εντολές κατεδάφισης σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο του ΟΗΕ. Άλλη κατεδάφιση έγινε στο Σαουφάντ που βρίσκεται δίπλα στη Μπείτ Χανίνα την περιοχή ανάμεσα στα Ιεροσόλυμα και τη Ραμάλλα η οποία και είναι σχεδόν η μοναδική περιοχή όπου είναι δυνατό να χτίσει σήμερα μια παλαιστινιακή οικογένεια των Ιεροσολύμων (χωρίς άδεια) και όπου γίνονται οι περισσότερες κατεδαφίσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις διαδραματίζονται σκηνές απόγνωσης και οργής, η οκογένεια αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι, συγκεντρώνεται κόσμος και πολλοί παραμένουν μέσα στο σπίτι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Όλα αυτά μαζί με το σύστημα αδειών και την έλλειψη υποδομών (από αποχετεύσεις μέχρι σχολεία) είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί για να αναγκάσουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό να εγκαταλείψει τα Ιεροσόλυμα. Όπως φαίνεται το ζήτημα των Ιεροσολύμων θα είναι σύντομα από τα πρώτα θέματα στις διαπραγματεύσεις...