Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα στο κίνημα BDS (Μάρτης 2010)



Διαβάστε: 1-14 Μάρτη, διεθνής εβδομάδα ενάντια στο Ισραηλινό απαρτχάιντ - Συνέντευξη με τη συντονίστρια της Διεθνούς Καμπάνιας BDS-BNC - Συχνές ερωτήσεις για το κίνημα BDS - Ισραηλινές εταιρείες και πολυεθνικές που στηρίζουν το Ισραηλινό Απαρχάιντ - Πρόσφατες επιτυχίες της εκστρατείας BDS - Έκκληση της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των πολιτών (2005) - Omar Barghouti, "Το μποϋκοτάζ πετυχαίνει" - Ανοιχτή συζήτηση του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό "Ιντιφάντα" - Εξόρμηση ενημέρωσης για το μποϊκοτάζ από το σύλλογο "Ιντιφάντα"

Με δράσεις και κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλο τον πλανήτη, θα πραγματοποιηθεί, από τις 1 ως τις 14 του Μάρτη, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, η Διεθνής Εβδομάδα ενάντια στο Ισραηλινό Απαρχάιντ, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά παγκόσμια γεγονότα στην ατζέντα του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.
Πέρσι, μετά το κύμα της βάρβαρης Ισραηλινής επίθεσης ενάντια στους Παλαιστίνιους της Γάζας, συμμετείχαν στην πρωτοβουλία περισσότερες από 40 πόλεις σε όλο τον κόσμο με διάφορες δραστηριότητες. Φέτος η πρωτοβουλία έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο με τη συμμετοχή και νέων πόλεων.



Η διεθνής καμπάνια «Μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ» στα πρότυπα της ανάλογης εκστρατείας εναντίον της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής, φιλοδοξεί να μεγιστοποιήσει την πολιτική και οικονομική πίεση στο κράτος του Ισραήλ, με στόχο την οριστική απόσυρσή του από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και την απόδοση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Το κίνημα BDS (Boycott – Divestment – Sanctions), δηλαδή μποϊκοτάζ – απόσυρση επενδύσεων – κυρώσεις εις βάρος του Ισραήλ μέχρις ότου συμμορφωθεί με τη διεθνή νομοθεσία και τις παγκόσμιες αρχές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεκίνησε με την έκκληση της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των πολιτών τον Ιούλη του 2005, ένα χρόνο μετά την ιστορική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου που χαρακτήρισε παράνομο το Ισραηλινό Τείχος και έχει εξελιχθεί σε έναν αποτελεσματικό μοχλό πίεσης του ισραηλινού καθεστώτος απαρτχάιντ. Όπως αναφέρει η έκκληση του 2005:

"Εμείς οι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών, καλούμε τους οργανισμούς της διεθνούς κοινωνίας πολιτών και τους ανθρώπους με συνείδηση σε όλο τον κόσμο να επιβάλλουν ευρύ μποϊκοτάζ και να αναλάβουν πρωτοβουλίες απόσυρσης επενδύσεων εναντίον του Ισραήλ παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόστηκαν στη Νότιο Αφρική την περίοδο του απαρτχάιντ.
Σας απευθύνουμε έκκληση να πιέσετε τα κράτη σας να επιβάλλουν εμπάργκο και κυρώσεις εναντίον του Ισραήλ. Επίσης καλούμε τους συνειδητοποιημένους Ισραηλινούς να υποστηρίξουν αυτή την έκκληση, για τη δικαιοσύνη και μια πραγματική ειρήνη.Αυτά τα μη βίαια μέτρα τιμωρίας θα πρέπει να διατηρηθούν έως ότου το Ισραήλ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του να αναγνωρίσει το αναφαίρετο δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και να συμμορφωθεί πλήρως με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου», δηλαδή τον τερματισμό της κατοχής και των εποικισμών, την αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Αραβο-Ισραηλινών πολιτών και την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων.

Όπως λέει στη συνέντευξή που έδωσε στο blog μας η Χιντ Άουάντ, συντονίστρια της εθνικής καμπάνιας ΒDS στην Παλαιστίνη, μέσω του καλέσματος BDS "η Παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών δείχνει στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών έναν τρόπο αποτελεσματικής αλληλεγγύης, για την παύση της καταπίεσης από το Ισραήλ, αλλά και τον τερματισμό της συνενοχής των δυτικών κυβερνήσεων με την ισραηλινή κατοχή, την αποικιοκρατία και το Απαρτχάιντ ... Είναι ένας μη-βίαιος, αποτελεσματικός τρόπος για να λογοδοτήσει το Ισραήλ ... είναι η φωνή των Παλαιστινίων... Η πολιτική και οικονομική δύναμη του Ισραήλ δεν είναι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αλλά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Οπότε αν πάψει η ατιμωρησία του Ισραήλ, αν αλλάξει η πολιτική του εικόνα σε αυτό που πραγματικά είναι - ένα κράτος Απαρτχάιντ - αν διακυβευτεί η οικονομική του θέση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τότε η απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα είναι πιο κοντά

Από την πλευρά του, ο Omar Barghouti τονίζει σε παλιότερη συνέντευξή του: "Τα 60 χρόνια εμπειρίας μας με τη σιωνιστική αποικιοκρατική καταπίεση και το απαρτχάιντ, μας έχουν δείξει ότι αν δεν αντισταθούμε με κάθε τρόπο - και ειδικά με μη-βίαιο - για να καταστήσουμε το Ισραήλ παρία του πλανήτη, όπως έγινε με τη Νότια Αφρική του '80, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για δίκαιη ειρήνη"














Η εβδομάδα ενάντια στο Ισραηλινό απαρτχάιντ του 2010 έρχεται μετά από έναν χρόνο γεμάτο επιτυχίες του κινήματος BDS σε όλο τον κόσμο. Διαλέξεις, προβολές και δράσεις θα φωτίσουν μερικές από τις επιτυχίες αυτές, αλλά και τις πολλές αδικίες εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού που συνεχίζουν να κάνουν το κίνημα BDS τόσο κρίσιμο παράγοντα στη μάχη ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ.

Στην Ελλάδα δράσεις στα πλαίσια της εβδομάδας ενάντια στο Ισραηλινό απαρτχάιντ, προγραμματίζει ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ» με πρώτη την ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η σημασία του μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ για την επιτυχία του Παλαιστινιακού αγώνα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Μάρτη, με ομιλητές τον Μοχάμαντ Τζαραντάτ από την Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή για το Μποϋκοτάζ και τον Τζαμπέρ Σουλαϊμάν από το Κέντρο για τα Δικαιώματα των Προσφύγων του Λιβάνου.
Οργανώνεται επίσης από το σύλλογο "ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ"εξόρμηση ενημέρωσης για το μποϊκοτάζ, το Σάββατο 6 Μάρτη, στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι



Κάνοντας "κλικ" πάνω στη διπλανή εικόνα μπορείτε να δείτε έναν κατάλογο ισραηλινών εταιρειών και πολεθνικών που στηρίζουν το Ισραηλινό καθεστώς Απαρτχάιντ ενώ εδώ μπορείτε να διαβάσετε απαντήσεις για μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν το κίνημα BDS και το μποϊκοτάζ.