Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Συχνές ερωτήσεις για την εκστρατεία BDS

Τι είναι το κάλεσμα για Μποϋκοτάζ, Από-επένδυση και Κυρώσεις (BDS);

Στις 9 Ιουλίου του 2005, ένα χρόνο μετά την ιστορικής σημασίας Συμβουλευτική Γνωμοδότηση του Διεθνές Δικαστηρίου, που έκρινε παράνομο το Τείχος που κατασκευάζουν οι Ισραηλινοί στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, μια μεγάλη πλειοψηφία Παλαιστινίων κάλεσε τη διεθνή κοινωνία των πολιτών και τους ευσυνείδητους ανθρώπους από όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν ένα ευρύ μποϋκοτάζ και να πάρουν πρωτοβουλίες από-επένδυσης εναντίον του Ισραήλ, όπως είχε γίνει και εις βάτος της Νότιας Αφρικής την περίοδο του απαρτχάιντ, έως ότου το Ισραήλ να αναγνωρίσει το αναφαίρετο δικαίωμα των Παλαιστίνιων για αυτοδιάθεση και να εναρμονιστεί πλήρως με το διεθνές δίκαιο. Η καμπάνια BDS υποστηρίζεται από περισσότερα από 170 παλαιστινιακά κόμματα, οργανισμούς, εργατικά σωματεία και κινήματα, που αντιπροσωπεύουν τον Παλαιστινιακό λαό που ζει στα εδάφη του 1967 και του 1948, αλλά και στην διασπορά. Στις 13 Ιουλίου 2005, το Συνέδριο της Διεθνούς Κοινότητας των ΗΕ, υιοθέτησε το κάλεσμα των Παλαιστινίων για την καμπάνια BDS.

Πως μπορώ να ξέρω ποια προϊόντα πρέπει να μποϋκοτάρω;

Αν οι τρεις πρώτοι αριθμοί στο bar code του προϊόντος είναι 729, το προϊόν αυτό έχει κατασκευαστεί στο Ισραήλ ή στην Πράσινη Γραμμή ή σε κάποια από τις βιομηχανικές ζώνες που ελέγχει το Ισραήλ και βρίσκονται παράνομα στην Δυτική Όχθη. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα προϊόντα που κατασκευάζονται στο Ισραήλ και δεν έχουν bar code ή έχουν άλλο αριθμό. Αυτά είναι κυρίως εξαρτήματα προϊόντων που κατασκευάζονται στο Ισραήλ και δεν έχουν το 729, όπως υπολογιστές και ρούχα. Αν πιστεύετε πως ένα προϊόν χωρίς τον κωδικό 729, έχει κατασκευαστεί στο Ισραήλ ή σε παράνομους εποικισμούς, επικοινωνήστε με την κατασκευάστρια εταιρία για να ενημερωθείτε για την χώρα προέλευσης του.

Πολλοί Ισραηλινοί που υποστηρίζουν τον παλαιστινιακό αγώνα είναι αντίθετοι με το BDS. Με το κάλεσμα σε μποϋκοτάζ δεν τους αποξενώνουμε;

Αν και οι απόψεις των Ισραηλινών υποστηρικτών για τις μεθόδους της πάλης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι έχουν το τελικό δικαίωμα να αποφασίσουν για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διεκδικήσουν την ελευθερία τους από την παράνομη κατοχή και το καθεστώς καταπίεσης. Οι υποστηρικτές του παλαιστινιακού αγώνα στην διεθνή κοινότητα και στο Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσουν να υπαγορεύουν τους όρους του αγώνα και να υποστηρίζουν το δικαίωμα των Παλαιστινίων να αντιστέκονται στην παράνομη κατοχή, ειδικά όταν ο αγώνας είναι μη-βίαιος, όπως συμβαίνει στο BDS. Το BDS είναι ένα κάλεσμα ηθικής, ένας αποτελεσματικός τρόπος πάλης που προκαλεί τον κόσμο να πιέσει το Ισραήλ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζουν τον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και βοηθούν στην εδραίωση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης. Αυτό πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλοι οι ηθικοί και ευσυνείδητοι άνθρωποι που υποστηρίζουν την πραγματική ειρήνη.

Πως συνδέονται τα ζητήματα του μποϊκοτάζ, της απο-επένδυσης και των κυρώσεων εις βάρος του Ισραήλ;

Το Μποϋκοτάζ, η από-επένδυση και οι κυρώσεις είναι τρία σημεία πίεσης που έχουν κοινά κίνητρα και στόχους.

Το κάλεσμα του BDS ξεκινά από το γεγονός ότι ήδη οι κυβερνήσεις και τα ΗΕ έχουν εκδώσει Ψηφίσματα και αποφάσεις, που ζητούν από το Ισραήλ να σεβαστεί τα θεμελιώδη δικαιώματα των Παλαιστινίων, όπως έκανε και το Διεθνές Δικαστήριο. Ωστόσο, εδώ και 60 χρόνια η διεθνής κοινότητα δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόθυμη να επιβάλλει την τήρηση των ίδιων των αποφάσεων της. Γι’ αυτό καλούμε τους ανθρώπους όλου του κόσμου να πιέσουν την δική τους κυβέρνηση να φέρει την πραγματική αλλαγή. Οι πολίτες του κόσμου πρέπει να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους και τα όργανά τους, να εφαρμόσουν επιτέλους τις δικές τους αποφάσεις και ψηφίσματα, με την επιβολή κυρώσεων.

Οι εκστρατείες μποϋκοτάζ είναι η πιο άμεση μορφή δράσης. Η δύναμη του μποϋκοτάζ είναι στα χέρια του καθενός και μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή. Οι εκστρατείες μποϋκοτάζ βοηθούν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου στους δρόμους, στα μαγαζιά και στα σπίτια μας. Απευθύνονται σε όλους. Επιτυχημένο μποϋκοτάζ δεν είναι μόνο αυτό που θα αναγκάσει το ισραηλινό απαρτχάιντ να πληρώσει ένα τίμημα, αλλά και αυτό που θα δώσει ένα σαφές μήνυμα στους πολιτικούς εκπροσώπους ότι οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένο τρόπο δράσης από αυτούς. Η μεμονωμένη δράση δεν πρέπει όμως να λειτουργεί ως υποκατάστατο της οργάνωσης και της μαζικής κινητοποίησης προκειμένου να σταματήσει η στήριξη προς το απαρτχάιντ από τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις, μιας και αυτό που επιτρέπει στο ισραηλινό απαρτχάιντ να υπάρχει ακόμα είναι οι πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί του με τις κυβερνήσεις.

Οι εκστρατείες από-επένδυσης εμπλέκουν οργανισμούς, ομάδες και κινήματα σε συντονισμένες δράσεις προκειμένου να ασκήσουν πίεση σε επιχειρήσεις και ιδρύματα να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από το Ισραηλινό Απαρτχάιντ. Οι εκστρατείες περιλαμβάνουν την δικτύωση και την κινητοποίηση προς ένα κοινό στόχο: να ευαισθητοποιήσουν και να εμπλέξουν τους πολίτες σε διάφορα επίπεδα πολιτικού ακτιβισμού και μέσα από διαφορετικές θεσμικές μορφές. Αυτό σημαίνει την δημιουργία δεσμών με κοινωνικά κινήματα και άλλους οργανισμούς στην περιοχή σας και το συνεχές κάλεσμα για όλο και μεγαλύτερη ανάμειξη και στήριξη από την κυβέρνηση σας να επιβάλλει κυρώσεις στο Ισραήλ.

Οι εκστρατείες κυρώσεων απευθύνονται άμεσα στις κυβερνήσεις και στους διεθνείς οργανισμούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την λαϊκή πίεση μέσα από τις εκστρατείες μποϋκοτάζ και από-επένδυσης, ώστε το κάλεσμα για κυρώσεις να αποκτήσει μεγάλο βάρος και να αναγκάσει την διεθνή κοινότητα να σταματήσει να ανέχεται τα εγκλήματα των Ισραηλινών. Οι κυρώσεις μπορεί να σημαίνουν από την αναστολή των Συμφωνιών για το Ελευθέριο Εμπόριο και το εμπάργκο όπλων μέχρι το πλήρες πάγωμα κάθε μορφής εμπορίου με το Ισραήλ.

Ποια είναι η σημασία του BDS;

Είναι πλέον αποδεκτό πως το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες καταδυναστεύει τον λαό της Παλαιστίνης με πολλές μορφές: κατοχή, αποικιοκρατία, εθνοκάθαρση, φυλετικές διακρίσεις, στέρηση από τους Παλαιστίνιους των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας, της ισότητας και της αυτοδιάθεσης. Πα’ όλες τις καταδίκες των ισραηλινών πρακτικών από τα ΗΕ και από όλα τα σχετικά Διεθνή Συμβούλια, η κοινότητα των Εθνών έχει αποτύχει να φέρει αντιμέτωπο το Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει του Διεθνές δικαίου και να το αναγκάσει να σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Τα εγκλήματα του Ισραήλ συνεχίζονται με πλήρη ατιμωρησία. Ήρθε η ώρα για πράξεις, όχι μόνο λόγια. Το BDS είναι η πιο αποτελεσματική, μη-βίαιη και ηθική μορφή αγώνα για να πετύχουμε δίκαιη και διαρκή ειρήνη με την βοήθεια της διεθνούς πίεσης, ανάλογη με εκείνη που είχε εφαρμοστεί στο Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Το BDS έρχεται σε αντίθεση ή εμποδίζει τις υπάρχουσες «ειρηνευτικές προτάσεις»;

Οι «ειρηνευτικές»προτάσεις μπορούν να φέρουν την Δικαιοσύνη και την Ειρήνη μόνο αν βασίζονται στον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, στο Διεθνές Δίκαιο και στα Ψηφίσματα των ΗΕ. Το κάλεσμα για Μποϋκοτάζ, Από-Επένδυση και Κυρώσεις στοχεύει στο να δημιουργήσει μια αποτελεσματική μορφή πίεσης προς το Ισραήλ και να εξαναγκάσει ένα καθεστώς που από την αρχή του παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να υπακούσει στους διεθνείς νόμους και να παραχωρήσει τους Παλαιστίνιους τα δικαιώματα πάνω στα οποία θα μπορεί να εδραιωθεί η ειρήνη. Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιεί την στρατιωτική και οικονομική του δύναμη προκειμένου να καταστρέψει την γη και τις ζωές των Παλαιστινίων μέρα με την μέρα και να επιβάλλει διαπραγματεύσεις που εξαναγκάζουν τους Παλαιστίνιους να αρνούνται τα νόμιμα δικαιώματα τους, για να σιγουρέψει ότι καμία πραγματική ειρήνη δεν θα μπορεί να επιτευχθεί. Η αποτελεσματική διεθνής πίεση, που υποστηρίζει τον αγώνα των Παλαιστινίων για τα δικαιώματα τους, μπορεί να θέσει τις βάσεις για μια δίκαιη και διαρκή λύση.

Έχουμε αρκετή δύναμη για να είναι η καμπάνια BDS αποτελεσματική;

Το κίνημα Μποϋκοτάζ ενάντια στο Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 από μικρές ομάδες ακτιβιστών και από εξόριστους στην Βρετανία και τη Σουηδία. Πήρε χρόνια, αν όχι δεκαετίες, πριν μετασχηματίσει σε διεθνές κίνημα και προτού εμπλακούν ενεργά σ’ αυτό εκκλησίες, εμπορικά σωματεία και πολιτικές παρατάξεις. Αλλά από την στιγμή που ξεκίνησε, το κίνημα βοήθησε στο να συντρίβει το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Οι υποστηρικτές των Παλαιστινίων σήμερα μπορούν ήδη να αριθμήσουν τις υπάρχουσες εκστρατείες μποϋκοτάζ σε πολλές χώρες του κόσμου, τις εκστρατείες από-επένδυσης που στοχεύουν σε διάφορες εταιρίες και ιδρύματα και τα καλέσματα κυρώσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Είναι όμως σημαντικό για το κίνημα να βοηθηθεί από τις περασμένες εμπειρίες του αγώνα κατά του απαρτχάιντ για να προχωρήσει μπροστά, χάρη στην ενεργή στήριξη των κινημάτων της Νότιας Αφρικής και πολλών εκπροσώπων του παγκόσμιου κινήματος κατά του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Δεκάδες sites προσφέρονται για έρευνα και πληροφόρηση για διάφορες εκστρατείες ενάντια στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ. Πρωτοβουλίες και εκστρατείες ήδη υπάρχουν στον Αραβικό κόσμο, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Ασία και καλούν σε μποϋκοτάζ και από-επένδυση.

Στην πραγματικότητα, οι προοπτικές αυτού του κινήματος έχουν ήδη αρχίσει να ανησυχούν την ισραηλινή κυβέρνηση και τα λόμπυ των Ισραηλινών, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που εισήγαγαν ένα σχέδιο νόμου στον Αμερικανικό Κογκρέσο που απαγορεύει την από-επένδυση και συνεργάζονται με ιδρύματα και sites για να σταματήσουν «τον κίνδυνο στον οποίο θα εκτεθούν με το διεθνές μποϋκοτάζ, όπως έγινε και στο καθεστώς της Νότιας Αφρικής πριν αυτό πέσει». Τα λόγια αυτά προέρχονται από τον Ισραηλινό Υπουργό Δικαιοσύνης Tommy Lapid. (BBC, 4 Ιανουαρίου 2004).

Άρα λοιπόν, η δύναμη μας βρίσκεται στις ενωμένες και συντονισμένες προσπάθειες που θα επιτρέψουν σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες να συνυπάρξουν και να ενισχύσουν η μία την άλλη, να ακουστούν σε όλες τις κοινωνίες για να ξεσκεπάσουν τις πολιτικές του ισραηλινού απαρτχάιντ και να ασκηθεί λαϊκή πίεση προς τις κυβερνήσεις και τις εταιρίες να σταματήσουν την στήριξη τους προς το Ισραήλ.

Το Ακαδημαϊκό Μποϋκοτάζ παραβιάζει την ακαδημαϊκή ελευθερία;

Πιθανόν, αλλά σε ποιανού την ακαδημαϊκή ελευθερία αναφερόμαστε; Αυτή των ισραηλινών ακαδημαϊκών. Πρέπει να θεωρούμε ότι μόνο η ακαδημαϊκή ελευθερία των Ισραηλινών αξίζει; Εξάλλου, το προνόμιο της ακαδημαϊκής ελευθερίας σαν υπεραξίας, πάνω από οποιαδήποτε άλλη μορφή ελευθερίας είναι αντίθετο στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι στερούνται βασικών δικαιωμάτων όπως και ακαδημαϊκής ελευθερίας από την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή, αγνοείται. Το γεγονός ότι, πλην ελαχίστων και σημαντικών εξαιρέσεων, οι Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί υποστηρίζουν την καταδυνάστευση που ασκεί το κράτος τους ή σιωπούν ενοχικά απέναντι του, αγνοείται. Το γεγονός ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα ήταν και συνεχίζουν να είναι συνεργοί των συνεχών επιθέσεων εναντίον της παλαιστινιακής κοινωνίας, αγνοείται. Το γεγονός ότι τα ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα εμπλέκονται άμεσα στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και του διεθνές δικαίου, αγνοείται.