Με λένε Χιντ Άουαντ, είμαι Παλαιστίνια και συντονίστρια της Εθνικής Καμπάνιας BDS- BNC www.BDSmovement.net
Μόνο αυτά μας είπε, οπότε να συμπληρώσω ότι η Χιντ είναι μια πολύ νεαρή κοπέλα, με σπουδές στις ΗΠΑ. Είναι ένας από τους ανθρώπους που έχει αναλάβει το έργο του συντονισμού και υποστήριξης μιας καμπάνιας που περιλαμβάνει πάρα πολλές Παλαιστινιακές οργανώσεις, που λειτουργεί με ανοιχτό και δημοκρατικό τρόπο και στην οποία συμμετέχουν όλο και περισσότερες οργανώσεις από το εξωτερικό. Δύσκολη δουλειά λοιπόν. Είναι μια γλυκιά και σοβαρή κοπέλα, πολύ προσηλωμένη στο καθήκον της.
Τους τελευταίους μήνες είδαμε την αυξανόμενη επίθεση της ισραηλινής κατοχής ενάντια σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάμεσά τους σε ορισμένους που προωθούν το BDS. Αυτό σίγουρα είναι ένα πρόβλημα για το κίνημα αλλά την ίδια στιγμή δείχνει και την αυξανόμενη δύναμή του. Πως στέκεστε απέναντι σε αυτή την κατάσταση.
Έχεις απόλυτο δίκιο Άννα, τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια γενικευμένη επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα στην Παλαιστίνη και ένα καλό παράδειγμα της επίθεσης αυτής των ισραηλινών ΜΜΕ είναι η έκθεση της οργάνωσης Reut που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Χερτζιλίγια (Συνέδριο για την ασφάλεια και τις στρατηγικές απειλές κατά του Ισραήλ). Η έκθεση αυτή λεει ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια διεθνή καμπάνια απονομιμοποίησης και απαριθμεί με λεπτομέρειες κάποιες από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του BDS, ανάμεσα σε αυτές την αποεπένδυση του Συνταξιοδοτικού Ταμείου της Νορβηγικής κυβέρνησης από την Elbit και τον αποκλεισμό του Κολεγίου Αριέλ από Ισπανικό Πανεπιστημιακό Διαγωνισμό Ηλιακής ενέργειας και πολλές άλλες.
Η απάντηση του Ισραήλ σε αυτή την καμπάνια απονομιμοποίησης, όπως τη χαρακτηρίζουν, πρέπει να είναι «σαμποτάζ» και «επίθεση» λεει η έκθεση (δείτε σχετικά http://r-freepalestine.blogspot.com/2010/02/blog-post_23.html) και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται λοιπόν για καθαρή επιτυχία του κινήματος BDS γιατί ένας από τους στόχους του κινήματος είναι να δείξει το πραγματικό πρόσωπο του Ισραήλ, της αποικιοκρατίας, της κατοχής και του Απαρτχάιντ και αυτή η έκθεση είναι ένα δείγμα πως αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται στη διεθνή σκηνή.. Δεν έχουμε ακόμα απάντηση για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτή την επίθεση.
Επομένως το BDS έχει χαρακτηριστεί ως μια στρατηγική απειλή για το Ισραήλ. Τί σημαίνει αυτό για το κίνημα;
Είναι ένα δείγμα επιτυχίας αλλά ανησυχούμε για το πως θα επιλέξουν να απονομιμοποιήσουν και να σαμποτάρουν την καμπάνια. Αν και στην έκθεση δεν αναφέρει τίποτα για τους Παλαιστίνιους. Δεν αναφέρουν ότι είναι ένα κίνημα που έχει το κέντρο του στην Παλαιστίνη, ούτε ότι Παλαιστίνιοι παίρνουν μέρος σε αυτό. Όμως το γεγονός ότι το Ισραήλ θεωρεί το BDS στρατηγική απειλή είναι μόνο δείγμα της επιτυχίας του κινήματος.
Θεωρούμε το BDS όχι μόνο μια αποτελεσματική στρατηγική για την υπεράσπιση της Παλαιστινιακής υπόθεσης αλλά και υποχρέωση καθώς σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για το ζήτημα της Παλαιστίνης γενικά. Για παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη «γενική υποστήριξη» στους Παλαιστίνιους αλλά οι προσπάθειες για σαφή και αποτελεσματικό τρόπο αλληλεγγύης δεν είναι συστηματικές. Ποιό μήνυμα θα έστελνες στους Έλληνες ακτιβιστές;
Το κάλεσμα BDS είναι ένα κάλεσμα που υποστηρίζεται από όλο το φάσμα των Παλαιστινιακών οργανώσεων στους τρεις διαφορετικούς τόπους 1967, 1948 και τη διασπορά όπου βρίσκεται και η πλειοψηφία των Παλαιστίνων. Μέσω αυτού του καλέσματος η Παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών δείχνει στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών έναν τρόπο αποτελεσματικής αλληλεγγύης, για την παύση της καταπίεσης από το Ισραήλ αλλά και της συνενοχής των δυτικών κυβερνήσεων με την ισραηλινή κατοχή, αποικιοκρατία και Απαρτχάιντ. Κυρίως μετά από τον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα, έγινε πολύ καθαρό ότι η αλληλεγγύη δεν ήταν πια αρκετή. Ήταν φανερό ότι διαδηλώσεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις δεν επαρκούν πια ως δείγμα διεθνούς αλληλεγγύης. Οπότε το BDS έγινε ένας από τους μόνους τρόπους για να υπάρξει προχώρημα. Όπως λεει και ο Omar Bargouthi «αν όχι τώρα πότε;». Αν δεν είναι τώρα ο καιρός να αναγκαστεί το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει την καταπίεση των Παλαιστινίων τότε πότε θα είναι; 1400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε 22 ημέρες. Η έκθεση Goldstone κατηγορεί το Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της επίθεσης στη Γάζα. Τώρα είναι η ώρα για το BDS. Το BDS δεν μπορεί να περιμένει άλλο.
Όπως είπες το κάλεσμα BDS στο οποίο βασίζονται οι καμπάνιες στις διάφορες χώρες είναι μια παλαιστινιακή έκκληση. Ποιά είναι η σημασία αυτού του γεγονότος και επίσης ποιά είναι η σημασία του συντονισμού στο κίνημα αυτό;
Είναι πολύ σημαντικό σημείο. Ένα από τα δυνατά σημεία του καλέσματος BDS είναι ότι έρχεται από την Παλαιστινιακή κοινωνία πολιτών, έρχεται από μια πολύ αντιπροσωπευτική ομάδα της κοινωνίας των πολιτών που μπορεί να μιλάει στο όνομα του παλαιστινιακού λαού. Είναι η μεγάλη πλειοψηφία οργανώσεων που αντιπροσωπεύονται σε αυτή και υποστηρίζουν το κάλεσμα BDS. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί να λειτουργήσει η αποτελεσματική αλληλεγγύη. Ακούς τις φωνές των καταπιεσμένων και αυτό που ζητάνε και μετά δρας ανάλογα και σύμφωνα με τις ικανότητές σου φυσικά. Δηλαδή η έκκληση καλεί σε απόλυτο μποϋκοτάζ αποεπένδυση και κυρώσεις εις βάρος του Ισραήλ, αλλά μπορεί κανείς να αρχίσει με μια δράση μποϋκοτάζ και λίγη προσπάθεια αποεπένδυσης, αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Η ατζέντα όμως έχει τεθεί από την εθνική παλαιστινιακή επιτροπή BDS.
Όσον αφορά το συντονισμό, έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά δίκτυα BDS σε όλο τον κόσμο και ένα καλό παράδειγμα είναι ο συνασπισμός που πρόσφατα συγκροτήθηκε στη Γαλλία ενάντια στα προϊόντα Agrexco της ισραηλινής εταιρείας εξαγωγής των περισσότερων αγροτικών προϊόντων από το Ισραήλ και τους εποικισμούς. Ο συνασπισμός που συγκροτήθηκε περιλαμβάνει 85 ΜΚΟ στη Γαλλία και πέντε πολιτικά κόμματα με τη συμμετοχή και του δεύτερου μεγαλύτερου Σωματείου αγροτών. Είναι πολύ καλή προσπάθεια γιατί είναι τόσο πλατύ και βρέθηκαν σημεία που είναι αμοιβαία επωφελή. Για παράδειγμα η Agrexco βλάπτει του αγρότες επομένως το Σωματείο αγροτών θέλει να συμμετέχει και αυτό κάνει την καμπάνια πιο δυνατή. Και φυσικά για όλες αυτές τις καμπάνιες η αναφορά είναι η Εθνική Παλαιστινιακή Επιτροπή BDS. Εκεί υπάρχουν οι αναφορές και οι κινήσεις αλληλεγγύης χτίζουν πάνω σε αυτές.
Μια καμπάνια BDS είναι πολύ σημαντική από μόνη της γιατί δίνει την ευκαιρία να προβληθούν πολλά θέματα ακόμα και αν δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο για παράδειγμα στο προϊόν που είναι ο στόχος του μποϋκοτάζ. Αλλά είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα μετράνε. Ποιά θα έλεγες, από την εμπειρία σου, ότι είναι τα «συστατικά» μια επιτυχημένης καμπάνιας BDS;
Πρώτο πράγμα ειδικά αν πρόκειται για καινούρια καμπάνια είναι να υπάρχει ένας στόχος όπου να μπορεί να υπάρξει μια νίκη. Δεν μπορεί να ξεκινήσει κανείς βάζοντας σαν στόχο το κράτος του Ισραήλ, γιατί αυτή η μάχη μάλλον θέλει πολύ χρόνο....Μπορεί κανείς να ξεκινήσει με κάτι πιο συγκεκριμένο είτε τα προϊόντα AHAVA ή την Agrexco. Κάτι συγκεκριμένο και κάτι κατάλληλο για τη χώρα. Δεν μπορείς να κάνεις καμπάνια για την AHAVA αν δεν υπάρχει το προϊόν στην αγορά, είναι προφανές. Ειδικά στην αρχή καλό είναι να υπάρχει κάποια νίκη ώστε η καμπάνια να αναπτυχθεί.
Το δεύτερο σημείο είναι ότι πρέπει να πείσεις του ανθρώπους γιατί. Οπότε για να επιλεγεί ένα προϊόν πρέπει να έχει γίνει έρευνα και καταγραφή του με ποιο τρόπο αυτό το προϊόν ή η εταιρεία κάνει ενέργειες αντίθετες στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και επομένως γιατί οι άνθρωποι πρέπει να την μποϋκοτάρουν ή να αποεπενδύσουν. Οπότε μια αναλυτική έρευνα για ποιό λόγο στοχεύεις αυτή την επιχείρηση και όχι κάποια άλλη είναι πολύ σημαντική. Συχνά είναι χρήσιμη η συμμετοχή σε υπάρχουσες καμπάνιες. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα από πολύ επιτυχημένες καμπάνιες BDS κατά της Veolia και των Alstom, Elbit. Σε αυτές τις καμπάνιες η έρευνα ήδη υπάρχει οπότε μπορεί δημιουργηθεί ένα παράρτημα της καμπάνιας.
Ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι ποιος μπορεί να συμμετέχει. Όπως είπαμε και για τον συνασπισμό στη Γαλλία κατά της Agrexco, οι Γάλλοι αγρότες βλάπτονται από την Agrexco γι αυτό και συμμετείχαν στην καμπάνια για μποϋκοτάζ των προϊόντων της. Οπότε αν μπορεί να βρεθεί κάποιος που έχει τα ίδια συμφέροντα με την καμπάνια ίσως αρχικά να μην ενδιαφέρεται για το BDS αλλά μπορεί να συμμετέχει στην καμπάνια και να την κάνει πιο δυνατή. Αυτό είναι λοιπόν ένα σημαντικό σημείο που καλό είναι να έχει κανείς υπόψη του.
Μέχρι τώρα δεν είχαμε στην Ελλάδα δυνατές καμπάνιες BDS οπότε δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε αντεπιχειρήματα ή επιθέσεις που πολλές φορές ανακύπτουν. Αλλά ωστόσο πολλές κινήσεις αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη συχνά αντιμετωπίζουν επιχειρήματα ότι είναι προσβλητικές για τους Ισραηλινούς γενικά και μερικές φορές για τους Εβραίους ή ότι απλά δεν βοηθάνε την «επίτευξη ειρήνης». Επίσης ξέρουμε ότι καμπάνιες BDS σε διάφορες χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες κατηγορίες και επιθέσεις Πως απαντάει η καμπάνια σε αυτό;
Για να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση καλό είναι να πάμε πίσω στο κάλεσμα BDS, που είναι το κείμενο αναφοράς της καμπάνιας και να δούμε γιατί είναι τόσο σημαντικό και γιατί αυτές οι κατηγορίες δεν είναι βάσιμες. Το κάλεσμα BDS εκδόθηκε στις 9 Ιουλίου του 2005 στην επέτειο ενός χρόνου από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι το Ισραηλινό Τείχος είναι παράνομο, και υποστηρίχτηκε αρχικά από 170 παλαιστινιακές κοινωνικές οργανώσεις, δίκτυα και συνασπισμούς, ανάμεσα σε αυτές το Συμβούλιο των Εθνικών και Ισλαμικών Δυνάμεων, που σημαίνει ότι είχε την υποστήριξη όλων των Παλαιστινιακών πολιτικών κομμάτων και επίσης οργανώσεων από τα εδάφη του 48, και τη Διασπορά. Το κάλεσμα BDS έχει δύο βασικά σημεία αναφοράς που είναι το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οπότε σε αυτά βασίζεται. Είναι ένας μη-βίαιος αποτελεσματικός τρόπος για να λογοδοτήσει το Ισραήλ. Επίσης καλεί Ισραηλινούς με συνείδηση να συμμετέχουν στο κάλεσμα και πραγματικά υπάρχει π.χ. μια ομάδα που λέγεται «Μποϋκοτάζ από μέσα», από Ισραηλινούς μέσα από το Ισραήλ, που υποστηρίζει το κάλεσμα BDS. Το BDS είναι μια μορφή αντίστασης που είναι μη βίαιη, βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και συμμετέχουν σε αυτό και κάποιοι Ισραηλινοί. Οπότε δεν υπάρχει τίποτα αντι-εβραϊκό σε αυτό. Ακόμα και αν οι κατακτητές και αποικιοκράτες ήταν Έλληνες και τότε θα είχαμε κάλεσμα BDS. Σημασία δηλαδή έχει ποιος είναι ο αποικιοκράτης. Οπότε αν έχουμε στο μυαλό μας ότι το BDS καλεί για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και το τέλος της ισραηλινής ατιμωρησίας και της ιδέας ότι το Ισραήλ είναι πάνω από το νόμο, όλες αυτές οι κατηγορίες μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν γιατί είναι αβάσιμες.
Διάβασα στην ιστοσελίδα σας στο σημείο που ζητάτε από όσους δημοσιεύουν άρθρα και σχόλια, να δίνουν έμφαση στην ακρίβεια των στοιχείων και τον τρόπο με τον οποίο τα εκφράζουν, ότι στα 4 χρόνια ύπαρξης του BNC δεν δεχτήκατε καμία κατηγορία για ρατσισμό ή για ανακρίβειες. Με βάση τη δυναμική του BDS, τις πολλές δεκάδες έρευνες και ανακοινώσεις που εκδόθηκαν αυτά τα χρόνια αλλά και την ανησυχία που δημιουργεί η αυξανόμενη δυναμική του κινήματος στην απέναντι πλευρά, μου φάνηκε αυτό το στοιχείο εντυπωσιακό.
Είναι αλήθεια, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ακρίβεια των στοιχείων, στην προσήλωση στους στόχους της καμπάνιας και στο τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε τα επιχειρήματα. Δηλαδή όταν γράφουμε κάτι για μια εταιρεία και τη σχέση της με το Ισραηλινό Απαρτχάιντ, ή όταν καλούμε σε μια δράση, είμαστε απόλυτα σίγουροι για αυτό που λέμε. Επίσης είναι αλήθεια ότι οι ανάγκες για επιστολές, πληροφορίες, απαντήσεις προς το διεθνές κίνημα είναι μεγάλες, γι αυτό αυτές τις μέρες ζητάμε εθελοντές να βοηθήσουν στην έρευνα και στη σύνταξη κειμένων.
Και μια τελευταία ερώτηση. Το παλαιστινιακό απελευθερωτικό κίνημα έχει μια μεγάλη ιστορία, και χρησιμοποίησε και χρησιμοποιεί διάφορες μορφές αγώνα. Βλέπεις το BDS ως μέρος του απελευθερωτικού κινήματος, ή το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, μια τακτική επιλογή;
Νομίζω ότι το κίνημα BDS, αν και έχει ζωή λιγότερο από 5 χρόνια έχει δείξει μεγάλες επιτυχίες, που οι διαπραγματεύσεις και η λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία» δεν έχουν δώσει. Δεν υποτιμώ καθόλου άλλες μορφές αντίστασης και κυρίως τις δυνατότητες της λαϊκής αντίστασης βάσης (μην ξεχνάμε όμως ότι η καμπάνια BDS στην οποία αναφερόμαστε είναι μια στρατηγική για το διεθνές κίνημα). Αλλά λεω ότι το BDS είναι σίγουρα ένα από τα κύρια στοιχεία που θα συμβάλλει στην απελευθέρωση της Παλαιστίνης και την απόδοση των Παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Κυρίως γιατί είναι η φωνή των Παλαιστίνιων, οι Παλαιστίνιοι λένε αυτό θέλουμε, το BDS είναι αυτό που ζητάμε από τους ανθρώπους στις άλλες χώρες γιατί στοχεύει στη δύναμη του Ισραήλ εκεί που βρίσκεται. Η πολιτική και οικονομική δύναμη του Ισραήλ δεν είναι στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, είναι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Οπότε αν παύσει η ατιμωρησία του Ισραήλ, αν αλλάξει η πολιτική εικόνα του Ισραήλ σε αυτό που πραγματικά είναι, «το κράτος του Απαρτχάιντ», στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αν διακυβευτεί η οικονομική του θέση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, τότε η απελευθέρωση της Παλαιστίνης θα είναι πιο κοντά. Αυτός είναι και ένας άλλος λόγος που το BDS είναι αποτελεσματικό. Ότι στοχεύει εκεί που βρίσκεται η δύναμη του Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου