Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

O Jamal Juma, συντονιστής του Stop the Wall Campaign, στις φυλακές του Ισραήλ

Πηγή: Stop the Wall 20 Δεκέμβρη 2009

Ο Jamal Juma συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές στις 16 Δεκέμβρη. Η σύλληψη του είναι αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των ισραηλινών επιθέσεων ενάντια σε υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και το δικαίωμα συνάθροισης.

Η ισραηλινή ασφάλεια, κάλεσε για ανάκριση τον Juma τα μεσάνυχτα της 15ης Δεκέμβρη. Ώρες αργότερα, τον πήγαν πίσω στο σπίτι του, όπου τον είχαν με χειροπέδες όσο οι στρατιώτες έψαχναν, με την γυναίκα και τα παιδιά του να κοιτάνε ανήμποροι να βοηθήσουν. Φεύγοντας, οι στρατιώτες είπαν στην γυναίκα του πως θα ξαναδεί τον άντρα της μόνο μετά την ανταλλαγή κρατουμένων. Έκτοτε ο Juma κρατείται, χωρίς να έχει δοθεί καμία εξήγηση για την σύλληψη του, και του έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε επαφή με τον δικηγόρο ή την οικογένεια του.

Ο Jamal, 47 χρονών, γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και έχει αφιερώσει την ζωή του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Η δουλειά του επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους ενάντια στις παραβιάσεις της κατοχής. Είναι ιδρυτικό μέλος αρκετών παλαιστινιακών ΜΚΟ και κοινωνικών δικτύων. Ο Juma είναι συντονιστής του Stop the Wall Campaign από το 2002. Είναι σεβαστός για την δουλειά του και έχει προσκληθεί να μιλήσει σε πολυάριθμα κοινωνικά συνέδρια και συνέδρια του ΟΗΕ. Τα άρθρα και οι συνεντεύξεις του έχουν ευρέως δημοσιευτεί και η δουλειά του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (στμ: Ο Jamal είχε παρέμβει και στην Ελλάδα σε δύο ραδιοφωνικές εκπομπές στις 16/10 στον 105,5, στα πλαίσια του παγκόσμιου διήμερου μαραθώνιου για το μποϊκοτάζ). Σαν αναγνωρίσιμη προσωπικότητα, ο Juma δεν προσπάθησε ποτέ να καλύψει ή να κρύψει τις δραστηριότητες του.

Ο Jamal Juma είναι ο πιο διάσημος κρατούμενος στα πλαίσια της επιχείρησης καταστολής της λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στο Τείχος και τους εποικισμούς. Ενώ αρχικά συλλάμβαναν ντόπιους ακτιβιστές από τα χωριά που επηρεάζονται από το Τείχος, πρόσφατα οι ισραηλινές αρχές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην κράτηση διεθνώς γνωστών ακτιβιστών για τα ανθρωπινά δικαιώματα, όπως είναι ο Mohammad Othman και ο Abdallah Abu Rahmeh. Ο Mohammad, μέλος του Stop the Wall Campaign, συνελήφθη σχεδόν πριν από τρεις μήνες, ενώ γύριζε από την Νορβηγία. Μετά από δύο μήνες ανάκρισης, οι ισραηλινές αρχές ακόμα δεν μπορούν να βρουν κατηγορίες εναντίον του και για αυτό εξέδωσαν διαταγή διοικητικής κράτησης, για να εμποδίσουν την απελευθέρωση του. Ο Abdallah Abu Rahma, ηγετική μορφή του μη βίαιου αγώνα ενάντια στο Τείχος, στο Bi’lin, αρπάχθηκε από το σπίτι του από κουκουλοφόρους στρατιώτες, μια βδομάδα πριν την φυλάκιση του Jamal.

Με αυτές τις συλλήψεις, το Ισραήλ επιδιώκει την αποδυνάμωση της Παλαιστινιακής Κοινωνίας των Πολιτών και της επιρροής που αυτή έχει στη λήψη πολιτικών αποφάσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για μια επιχείρηση που ξεκάθαρα ποινικοποιεί την δουλειά των Παλαιστινίων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολιτική ανυπακοή.

Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να αγωνιστεί ενάντια στις προσπάθειες του Ισραήλ να ποινικοποιήσει τον αγώνα τον υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αγωνίζονται ενάντια στο Τείχος. Η Ισραηλινή πολιτική στοχοποίησης των οργανωτών που ζητούν να αποδοθούν ευθύνες στο Ισραήλ αποτελεί άμεση πρόκληση στις αποφάσεις των κυβερνήσεων και διεθνών σωμάτων όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που καθιστά υπεύθυνο το Ισραήλ για παραβίαση του Διεθνές Δικαίου. Αυτή η πρόκληση δεν θα μείνει έτσι.