Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Ο ηγέτης του Bil'in, Abdallah Abu Rahmah συνελήφθη κατά την διάρκεια νυχτερινής επιδρομής

Πηγή: http://www.bilin-village.org/english/ 10 Δεκέμβρη 2009

Στο χωριό Bil'in, που βρίσκεται κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την Πράσινη Γραμμή και βλέπει το 60% της αγροτικής γης του να αποκόβεται από το Ισραηλινό Τείχος. Από τις αρχές του 2005 οι διαδηλώσεις της Παρασκευής ενάντια στο Τείχος αποτελούν εβδομαδιαία πρακτική, παρά τις επιθέσεις που δέχονται με δακρυγόνα, πολλές φορές και με πραγματικά πυρά από τις κατοχικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 17 Απρίλη του 2009 σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης από ρίψη δακρυγόνου από απόσταση 40 μέτρων ο Bassem Abu Rahma. Η πρόσφατη είδηση για την κλιμάκωση των πολιτικών συλλήψεων στο Bil'in, που ακολουθεί προέρχεται από την Συντονιστική Επιτροπή Λαϊκού Αγώνα του χωριού.

Στα πλαίσια της πρόσφατης κλιμάκωσης των πολιτικών συλλήψεων στο Bil'in, ο Abdallah Abu Rahmah, δάσκαλος και συντονιστής της Λαϊκής Επιτροπής του Bil'in, συνελήφθη από Ισραηλινούς στρατιώτες. Στις 10 Δεκεμβρίου και ώρα 2 πμ, εφτά ισραηλινά στρατιωτικά τζιπ σταμάτησαν μπροστά από το σπίτι του στην Ramallah και οι στρατιώτες εισέβαλλαν σπίτι του και τον συνέλαβαν, παρουσίας της γυναίκας και των παιδιών του. Ο Abdallah Abu Rahmah είναι καθηγητής στο Πατριαρχικό Λύκειο των Λατίνων στην Birzeit κοντά στη Ramallah και συντονιστής της Λαϊκής Επιτροπής κατά του Τείχους και των εποικισμών στο Bil'in. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2009, είχε επιχειρηθεί ξανά επιδρομή με στόχο την σύλληψη του και ήταν τόσο βίαιη που ένας στρατιώτης κατηγορήθηκε για επίθεση.

Η σύλληψη του Abu Rahmah's έγινε στα πλαίσια της κλιμάκωσης των προσπαθειών του ισραηλινού στρατού να κάμψει το ηθικό των κατοίκων του Bil'in, την λαϊκή τους ηγεσία και τον λαϊκό αγώνα συνολικότερα, με στόχο να χτυπήσουν τις διαδηλώσεις ενάντια στο τείχος. Ο δικηγόρος υπεράσπισης, Gaby Lasky, ο οποίος εκπροσωπεί πολλούς από τους κρατούμενους του Bil'in, είχε πληροφορηθεί από τον στρατιωτικό κατήγορο ότι ο στρατός θα χρησιμοποιούσε κάθε νόμιμο μέσο για να σταματήσει τις διαδηλώσεις.

Μετά την σύλληψη του Abu Rahmah, ο Lasky δήλωσε πως «η σύλληψη του πελάτη μου αποτελεί ακόμα μια κραυγαλέα απόδειξη των προθέσεων των ισραηλινών αρχών να χρησιμοποιήσουν νομικές διαδικασίες για την πολιτική δίωξη των κατοίκων του Bil’in. Οι διαδηλωτές του Bil’in συστηματικά στοχοποιούνται, με το Κράτος του Ισραήλ να περιφρονεί τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που επιβεβαιώνουν ότι οι διαδηλωτές έχουν το δίκαιο με το μέρος τους καθώς δύο χρόνια πριν το Δικαστήριο διέταξε την αλλαγή της πορείας του Τείχους, κάτι που ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί».

Από τις 23 Ιουνίου 2009, 31 κάτοικοι του Bil'in έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τον στρατό. Σε μια επιχείρηση συλλήψεων, καταδίωξαν όλα τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, αλλά τρία από αυτά αφέθηκαν ελεύθερα λόγω έλλειψης ενοχοποιητικών στοιχείων. Στην περίπτωση ενός άλλου μέλους, του Mohammed Khatib, το δικαστήριο βρήκε ότι κάποια από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν πλαστογραφημένα.

Εκτός από τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, κρατείται εδώ και περισσότερο από πέντε μήνες, ένας ακτιβιστής του Bil'in , ο Adeeb Abu Rahmah, ο οποίος, δεν κατηγορείται για άσκηση βίας αλλά του έχει απαγγελθεί η κατηγορία της «πρόθεσης», που στην περίπτωση του έχει πολύ πλατιά ερμηνεία για να συμπεριλάβει την οργάνωση λαϊκών διαδηλώσεων.