Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Υπό Διοικητική Κράτηση ο Mohammad Othman

Πηγή: http://freemohammadothman.wordpress.com/24 Νοέμβρη 2009

60 μέρες μετά τη σύλληψή του , ο υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Mohammad Othman τίθεται για πρώτη φορά υπό Διοικητική Κράτηση

Στις 23 Νοέμβρη 2009, μετά από 61 μέρες κράτησης με σκοπό την ανάκρισή του από τους αξιωματούχους των Ισραηλινών Ασφαλείας, ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Mohammad Othman, δέχτηκε την πρώτη εντολή Διοικητικής Κράτησης. Η εντολή αφορά μια περίοδο τριών μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Mohammad θα κρατηθεί χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες ή να διεξαχθεί δίκη. Η δικαστική αναθεώρηση της διαταγής σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στις 25 του Νοέμβρη στο Στρατοδικείο των Διοικητικών Κρατουμένων στην στρατιωτική βάση Ofer, κοντά στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η εντολή Διοικητικής Κράτησης εναντίον του Mohammad εκδόθηκε μόλις μία μέρα μετά την ακρόαση στις 22 Νοέμβρη στο Στρατιωτικό Εφετείο, που διέταξε τον τερματισμό της περιόδου ανάκρισής του. Κατά την ακρόαση ο δικαστής αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο καθώς δεν είχε σημειωθεί καμιά μετρήσιμη πρόοδος κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που κρατούνταν και ανακρίνονταν, δεν υπέπεσε στην αντίληψη του δικαστηρίου κανένα εξωτερικό στοιχείο και ο στρατιωτικός κατήγορος δεν ήταν σε θέση να διατυπώσει τεκμηριωμένους ισχυρισμούς ή κατηγορίες εναντίον του. Έτσι ο δικαστής του Εφετείου έκανε δεκτό το αίτημα του Addameer ενάντια στην για έβδομη φορά παράταση της κράτησης του Mohammad που είχε κατατεθεί πέντε μέρες πριν. Ταυτόχρονα, ο δικαστής διέταξε την απελευθέρωσή του με καταβολή εγγύησης 10.000 ΝIS και όρο να μην ταξιδέψει έξω από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και να παρουσιάζεται τακτικά στην ισραηλινή αστυνομία. Εντούτοις, ο δικαστής έδωσε στον στρατιωτικό εισαγγελέα προθεσμία 24 ωρών για να εκδώσει εντολή Διοικητικής Κράτησης εναντίον του Mohammad και παρέτεινε την κράτησή του για αυτό το διάστημα. Στις 6:30 μμ της 23ης Νοέμβρη, το Addameer επιβεβαίωσε μέσω της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας, πως είχε εκδοθεί εναντίον του Mohammad εντολή Διοικητικής Κράτησης και δεν επρόκειτο να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Mohammad Othman υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστής των «Οργανώσεων βάσης της εκστρατείας Stop the Wall», συνελήφθη στο πέρασμα της γέφυρας Allenby που ενώνει την Ιορδανία με τη Δυτική Όχθη. Την ημέρα της σύλληψής του, 22 Σεπτέμβρη 2009, επέστρεφε στη Ραμάλα από τη Νορβηγία όπου είχε ταξιδέψει για να συμμετέχει σε μια σειρά ομιλίες υπεράσπισης του αγώνα ενάντια στο Τείχος και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Addameer ανησύχησε από αναφορές του Mohammad ότι κατά τη διάρκεια της δίμηνης ανάκρισής του είχε επανειλημμένα δεχτεί απειλές πως θα υποστεί διοικητική κράτηση. Το Addameer θεωρεί πως σκοπός των επανειλημμένων αυτών απειλών ήταν να αναγκαστεί ο Mohammad σε μια ψευδή ομολογία για εγκλήματα που δεν διέπραξε. Πιο πρόσφατα, στις 19 του Νοέμβρη, μετά τη μεταφορά του από τη φυλακή Ohalei Keidar στην Beersheba όπου κρατούνταν στο αποκαλούμενο κελί των «συνεργατών», πίσω στο κέντρο κράτησης Kishon, ένας από τους ισραηλινούς ανακριτές του είπε πως η κράτησή του δεν θα παρατείνονταν ξανά και πως θα τίθονταν υπό Διοικητική Κράτηση αν δεν ομολογούσε. Με βάση αυτά, το Addameer υποστηρίζει πως η σύλληψη του Mohammad και η διοικητική του κράτηση είναι εντελώς αυθαίρετες και αποτελούν παράδειγμα για το πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη διαδικασία Διοικητικής Κράτησης για να υποκαταστήσει την απαγγελία κατηγοριών και όχι ως προληπτικό μέτρο που επιτρέπεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε περιπτώσεις «επιτακτικών λόγων ασφαλείας» ή «εάν αυτό καθίσταται απολύτως απαραίτητο για την ασφάλεια της Δύναμης Κράτησης» (4η Συνθήκη της Γενεύης, άρθρα 42 και 78).

Το Addameer επαναλαμβάνει για μια ακόμα φορά πως η σύλληψη του Mohammad συνιστά παραβίαση μιας σειράς διατάξεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ειδικά τη Διεθνή Σύμβαση για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τη διακήρυξη του ΟΗΕ για τους υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεδομένου ότι, εξήντα μέρες μετά τη σύλληψη του Mohammad οι Ισραηλινές αρχές δεν είναι σε θέση να αναφέρουν οποιεσδήποτε νόμιμες υποψίες ή ισχυρισμούς για να δικαιολογήσουν την κράτησή του, και δεδομένου ότι ο Δικαστής Εφέσεων διέταξε την απελευθέρωσή του, το Addameer θεωρεί πως η Διοικητική Κράτηση του Mohammad αποτελεί τιμωρία για τη συμμετοχή του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν λόγοι που κάνουν το Addameer να θεωρεί πως οι Ισραηλινές στρατιωτικές αρχές χρησιμοποιούν την συνεχιζόμενη κράτησή του, προκειμένου να τρομοκρατήσουν άλλους ακτιβιστές που αγωνίζονται ενάντια στην κατοχή και το τείχος της προσάρτησης ειδικότερα, και να τους αποτρέψουν από το να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Γενικά για τη Διοικητική Κράτηση

Η Διοικητική Κράτηση είναι μια διαδικασία που επιτρέπει στους Ισραηλινούς στρατιωτικούς να κρατούν συλληφθέντες κατά τρόπο αόριστο, με βάση μυστικά αποδεικτικά στοιχεία χωρίς να τους απαγγέλλει κατηγορίες ή να τους επιτρέπει να προσφύγουν στα δικαστήρια. Στην Κατεχόμενη Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη, ο Ισραηλινός στρατός έχει την εξουσιοδότηση να εκδίδει εντολές Διοικητικής Κράτησης εις βάρος Παλαιστινίων πολιτών με βάση τη Στρατιωτική διαταγή 1591. Η διαταγή αυτή εξουσιοδοτεί τους στρατιωτικούς διοικητές να θέτουν υπό κράτηση ένα άτομο έως και έξι μήνες με εντολές που συνεχώς ανανεώνονται, εάν υπάρχουν «εύλογοι λόγοι να θεωρηθεί πως η ασφάλεια της περιοχής ή η δημόσια ασφάλεια το απαιτεί». Συχνά η εντολή κράτησης ανανεώνεται όταν ή πριν ακόμα λήξει. Η διαδικασία αυτή μπορεί να συνεχιστεί κατά τρόπο αόριστο.

Δεν υπάρχει σαφές όριο για το μέγιστο διάστημα που μπορεί ένα άτομο και κρατηθεί διοικητικά, αφήνοντας χώρο για αόριστη νομική κράτηση. Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να κρατηθεί βάσει της Στρατιωτικής Διαταγής 1591 είναι επίσης ασαφείς, δίνοντας έτσι στους στρατιωτικούς διοικητές το δικαίωμα να αποφασίζουν για την ερμηνεία της «δημόσιας ασφάλειας» και «της ασφάλειας της περιοχής». Οι κρατούμενοι που υπόκεινται σε διοικητική κράτηση και οι δικηγόροι τους, σπάνια ενημερώνονται για το λόγο κράτησής τους. Στην δικαστική αναθεώρηση μιας εντολής κράτησης, που γίνεται σε κλειστή ακρόαση ενώπιον στρατιωτικού δικαστή, ο δικαστής μπορεί να υποστηρίξει την κράτηση, να την ακυρώσει ή να συντομεύσει τη διάρκειά της. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εντούτοις, οι διαταγές διοικητικής κράτησης επικυρώνονται για το χρονικό διάστημα που ζητά ο στρατιωτικός διοικητής. Παρόλο που ο κρατούμενος μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση της δικαστικής αναθεώρησης, πρακτικά, η μεγάλη πλειοψηφία των εφέσεων απορρίπτεται.

ΥΓ: Υπολογίζεται πως σε Ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης υπάρχουν τουλάχιστον 546 διοικητικοί κρατούμενοι, ανάμεσά τους 3 γυναίκες και 13 παιδιά κάτω από 18 ετών

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διοικητική Κράτηση και την Καμπάνια του Addameer ενάντιά της επισκεφθείτε τη σελίδα www.addameer.info

Διαβάστε ακόμα: Λευτεριά στον Mohammad Othman και Το Ισραήλ χτυπά το κίνημα του Μποϊκοτάζ