Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Λευτεριά στον Mohammad Othman!

Στις 22 Σεπτέμβρη, ο Mohammad Othman συνελήφθη από ισραηλινούς στρατιώτες στο πέρασμα της γέφυρας Allenby, στα σύνορα Ιορδανίας –Παλαιστίνης, καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του στην Νορβηγία και φυλακίστηκε.

Ο 33χρονος Mohammad, έχει αφιερώσει τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Το χωριό του Jayyous, έχει χάσει μεγάλο τμήμα των εδαφών του λόγω του Τείχους και των εποικισμών. Ο ίδιος έχει δουλέψει επίμονα μέσω στην καμπάνιας κατά του τείχους του Απαρτχάιντ-Stop the wall για να κάνει γνωστά και να σταματήσει τα εγκλήματα των Ισραηλινών κατά των συμπατριωτών του και έχει συνάψει σχέσεις με οργανισμούς διεθνούς αλληλεγγύης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Παλαιστίνιοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλαμβάνονται κατά την επιστροφή τους από ταξίδια στο εξωτερικό. Ο Muhammad Srour, (αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας των Arafat Khawaje-22 ετών, και Mohammed Khawaje 20 ετών, που δολοφονήθηκαν σε διαδήλωση αλληλεγγύης για τη Γάζα που έγινε στη Ni’lin στις 28 Δεκέμβρη) κατέθεσε στη διερευνητική αποστολή για τη Γάζα στη Γενεύη και σε μια καθαρή πράξη εκδίκησης συνελήφθη κατά την επιστροφή του. Η στρατηγική των συλλήψεων αποτελεί μέρος της γενικότερης πολιτικής απομόνωσης των Παλαιστινίων, πίσω από το Τείχος, τα συρματοπλέγματα και τα τσεκπόιντ.

Καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς αλληλεγγύης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων να λάβουν άμεσα δράση για να γνωστοποιήσουν το γεγονός και να συμβάλλουν στην απελευθέρωση του Mohammad Othman

  • Να ενθαρρύνουν και άλλους να πάρουν μέρος στην εκστρατεία, υπογράφοντας εκκλήσεις ή συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις
  • Να πιέσουν τους εκπροσώπους των χωρών τους που βρίσκονται στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα να απαιτήσουν την άμεση απελευθέρωση του Mohammad Othman. (πληροφορίες για τις πρεσβείες και τα προξενεία θα βρείτε στο http://www.embassiesabroad.com/embassies-in/Israel#11725)
  • Να γνωστοποιήσουν στις Ισραηλινές πρεσβείες ανά τον κόσμο ότι συμμετέχουν στην εκστρατεία για την απελευθέρωση του Mohammad και αγωνίζονται για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο.
  • Να αναδείξουν στα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης το γεγονός της σύλληψης του πρώτου κρατούμενου συνείδησης, μέλους της εκστρατείας Μποϋκοτάζ-Απόεπένδυση και Κυρώσεις.

Για να παρακολουθήσετε τις εξελίξεις σχετικά με την απελευθέρωση του Mohammad Othman, επισκεφτείτε το blog http://freemohammadothman.wordpress.com ή γίνετε μέλος στην ομάδα του Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=36429272741&ref=ts

Ο Mohammad Othman, είναι ένας από τους 11.000 Παλαιστινίους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Από αυτούς, περισσότεροι από 800 τελούν «υπό διοικητική κράτηση», που σημαίνει ότι κρατούνται επ’ αόριστο, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Η διεθνής αλληλεγγύη πρέπει να αναδείξει την ευθύνη του Ισραήλ και να βάλει ένα τέλος στην ευρεία καταστολή και τις μαζικές συλλήψεις των Παλαιστινίων που προσπαθούν να τερματίσουν την κατοχή και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Υπόδειγμα επιστολής:

Κύριε/α x,

Σας γράφω για να σας εκφράσω την βαθιά μου ανησυχία σε σχέση με την σύλληψη του Mohammad Othman, στις 22 Σεπτεμβρίου στα σύνορα της Ιορδανίας με την Δυτική Όχθη, καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του στην Νορβηγία.
Φοβάμαι πως η κράτηση του Mohammad Othman είναι αποτέλεσμα της ειρηνικής κριτικής που ασκούσε στις Ισραηλινές αρχές για τις παραβιάσεις του Διεθνές Δικαίου. Οι κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά έχω λόγους να πιστεύω πως είναι κρατούμενος συνείδησης, που συνελήφθη μόνο και μόνο για την δουλειά του πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω νόμιμων οργανισμών. Γι’ αυτό αιτούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του.
Εν τω μεταξύ, ζητώ την προστασία του Mohammad Othman από κάθε είδους βασανιστήρια και την πλήρη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του σαν κρατούμενου, για όσο διάστημα παραμείνει έγκλειστος.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το επείγον θέμα.
Ανακοίνωση που ζητά την απελευθέρωση του Mohammad Othman εξέδωσε και η οργάνωση για την υποστήριξη των κρατουμένων και τα ανθρώπινα δικαιώματα «Adameer».