Διαβάστε: 2 χρόνια μετά τη φρίκη του Haidar Eid --- Χρονικό της επίθεσης όπως το αποτυπώνει το Al Jazeera --- Τα email της Refah Alagha, Παλαιστίνιας γιατρού, που έζησε από πρώτο χέρι τον πόλεμο ---- Φωτογραφικό αφιέρωμα)
Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την δεύτερη επέτειο από την φρίκη που έζησε ο λαός της Γάζας. Τίποτα δεν έχει αλλάξει! Η Γάζα επέστρεψε στο ίδιο καθεστώς αποκλεισμού που επικρατούσε και πριν τον πόλεμο, αντιμέτωπη με την συνηθισμένη διεθνή αδιαφορία. Δύο χρόνια μετά την ισραηλινή επίθεση, που διήρκεσε 22 μακριές ημέρες και μαύρες νύχτες, όπου ο λαός της Γάζας αφέθηκε μόνος του να αντιμετωπίσει γενναία έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου, η Γάζα δεν αποτελεί πια είδηση. Ο λαός της αργοπεθαίνει, τα παιδιά της είναι υποσιτισμένα, το νερό της μολυσμένο και παρόλα αυτά, δεν έχει ακούσει ούτε μια λέξη συμπόνιας από τον Αμερικανό Πρόεδρο ή τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο εξευτελισμός των Παλαιστινίων της Γάζας, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως καθίσταται υπόλογο το Ισραήλ στο Διεθνές Δίκαιο και στις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση; (Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Haidar Eid στην Palestine Chronicle)
*****
Η Refah Alagha είναι μια Παλαιστίνια γιατρός, που μένει στην Λωρίδα της Γάζας και έζησε από πρώτο χέρι τον πόλεμο. H συλλογή από email που έστελνε στην φίλη της περιγράφει την προσωπική της εμπειρία μέσα στην Λωρίδα.
*****
- 1.419 νεκροί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, ανάμεσά τους 318 παιδιά και 111 γυναίκες.
- Τουλάχιστον 5.300 τραυματίες ανάμεσά τους 1600 παιδιά και 830 γυναίκες
- Ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες και άμαχοι χρησιμοποιήθηκαν ως ανθρώπινες ασπίδες από τις ισραηλινές δυνάμεις εισβολής.
- Βομβαρδίστηκαν ασθενοφόρα και νοσοκομεία (8 νεκροί, 5 τραυματίες υγειονομικοί), δημοσιογράφοι (4 νεκροί, 9 τραυματίες), ανθρωπιστικές οργανώσεις και σχολεία (χτυπήθηκαν τα 150 από τα 384 σχολεία της Γάζας, ανάμεσά τους σχολεία της UNRWA στα οποία είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι), τόποι προσευχής και κρατικά κτίρια κοινής ωφελείας.
- Χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ κάθε είδους όπλα, ανάμεσά τους και απαγορευμένα όπως βόμβες λευκού φωσφόρου, ενάντια σε πυκνοκατοικημένες από άμαχους περιοχές.
- Περισσότερα από 15.000 σπίτια ολοσχερώς κατεστραμμένα. 58.000 με σοβαρές ζημιές. Πάνω από 100.000 κάτοικοι της Γάζας έμειναν και παραμένουν ως σήμερα άστεγοι.
- Καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς ολόκληρη η πολιτική υποδομή της Γάζας (δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, δίκτυο ηλεκτροδότησης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου