Πηγή: english.aljazeera.net 27 Γενάρη 2009
27 Δεκεμβρίου: Το Ισραήλ ξεκινάει την επίθεση στην Γάζα, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι», εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές που σκότωσαν πάνω από 225 Παλαιστίνιους. Ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν από ρουκέτες Παλαιστινίων μαχητών.
28 Δεκεμβρίου: Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στην πόλη της Γάζας και κατά μήκος των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας, καταστρέφοντας πάνω από 40 τούνελ. Εκατοντάδες ισραηλινές μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων παρατάσσονται στα σύνορα της περιοχής. Ο στρατός παίρνει την έγκριση να καλέσει εφέδρους για να ενισχύσει την μαχητική του δύναμη.
29 Δεκεμβρίου: Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις χτυπούν το Υπουργείο Εσωτερικών στην πόλη της Γάζας, καθώς το Ισραήλ ανακηρύσσει «κλειστή στρατιωτική ζώνη» την περιοχή γύρω από την Γάζα.
30Δεκεμβρίου: Ρουκέτες Παλαιστινίων σκοτώνουν τρεις Ισραηλινούς, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών Ισραηλινών σε τέσσερις από την αρχή της επίθεσης. Η ΕΕ καλεί για «άνευ όρων παύση των επιθέσεων με ρουκέτες από την Χαμάς προς το Ισραήλ και τον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης».
31 Δεκεμβρίου: Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ τελειώνουν την έκτακτη συνάντηση, αφού απέτυχαν να συμφωνήσουν στην διατύπωση ενός προσχέδιου Ψηφίσματος.
1 Ιανουαρίου: Ο αξιωματούχος της Χάμας Nizar Rayyan σκοτώθηκε, μαζί με 14 μέλη της οικογένειας του, μετά από επιδρομή Ισραηλινών.
2 Ιανουαρίου: Η Αίγυπτος ξεκινάει συνομιλίες με την Χαμάς, για τελειώσει αυτή η σύγκρουση
3 Ιανουαρίου: Ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις χερσαίες επιθέσεις, τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα τους κι ένα παιδί, σκοτώθηκαν μετά το χτύπημα ενός Τζαμιού στην Beit Lahiya από την ισραηλινή αεροπορία.
4 Ιανουαρίου: Οι Ισραηλινές δυνάμεις κόβουν την Γάζα στην μέση και περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας. Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στην διάρκεια της επίθεσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, εγκρίνει επιπλέον 4.2 εκατ. δολάρια ως έκτακτη βοήθεια προς την Γάζα και καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.
Ισραηλινή αεροπορική επίθεση καταστρέφει δυο ασθενοφόρα στην Γάζα, σκοτώνοντας τέσσερις νοσοκόμους.
5 Ιανουαρίου: Σκοτώνονται 45 Παλαιστίνιοι από αεροπορικούς και θαλάσσιους βομβαρδισμούς.
Ο Nicolas Sarkozy, ο Γάλλος Πρόεδρος, συνομιλεί με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Hosni Mubarak, για να πιέσουν για μια αληθινή συμφωνία.
6 Ιανουαρίου: Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε σχολείο των ΗΕ στην πόλη Jabaliya, σκοτώνει 43 Παλαιστίνιους και τραυματίζει τουλάχιστον 100, που είχαν βρει καταφύγιο μέσα στο σχολείο. Οι Ισραηλινοί επιτίθενται σε δύο άλλα σχολεία, σκοτώνοντας δύο στην Khan Younis και τρεις στον προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη της Γάζας.
7 Ιανουαρίου: 11 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται από αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμούς στην πόλη της Γάζας και βόρεια της Λωρίδας. Η βία συνεχίζεται μετά την τρίωρη προσωρινή διακοπή των επιθέσεων.
Ο ισραηλινός στρατός ρίχνει φυλλάδια που προειδοποιούσαν τους ανθρώπους στο πέρασμα της Ράφα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή θα αντιμετωπίσουν τις αεροπορικές επιθέσεις.
8 Ιανουαρίου: Ο οργανισμός προσφύγων των ΗΕ στην Γάζα, αναστέλλει κάθε βοήθεια μετά την επίθεση που δέχθηκε ένα κονβόι των ΗΕ από ισραηλινό τανκς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Παλαιστίνιος οδηγός και να τραυματιστούν δύο άλλοι άνθρωποι.
Ισραηλινές μπουλντόζες μπαίνουν στην Γάζα και κατεδαφίζουν αρκετά σπίτια. Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκπυρσοκρότησαν από τον Λίβανο και χτύπησαν στην βόρεια πόλη του Ισραήλ, Nahariya.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ περνάει ψήφισμα, με 14 ψήφους υπέρ και τις ΗΠΑ να απέχουν, με το οποίο «τονίζει την κατεπείγουσα ανάγκη και καλεί σε άμεση, διαρκή και πλήρως σεβαστή παύση πυρός, και στην πλήρη απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων από την Γάζα»
9 Ιανουαρίου: Οι Ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται στην Γάζα, αμέσως μετά το ψήφισμα των ΗΕ, με μια σειρά από ανατινάξεις και πυροβολισμούς. Έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επίθεση, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών Παλαιστινίων σε 770, ανάμεσα τους περισσότερα από 220 παιδιά, από την αρχή της επίθεσης.
10 Ιανουαρίου: Το Ισραήλ πετάει φυλλάδια στην πόλη της Γάζας, προειδοποιώντας για την «νέα φάση» της επίθεσης.
Οκτώ μέλη μιας οικογένειας σκοτώνονται από βλήμα ενός ισραηλινού τανκς στην Jabaliya, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 831.
Ο Khalid Meshaal, ο εξόριστος πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, λέει πως το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει την επίθεση στην Γάζα και να άρει τον αποκλεισμό, για να δεχτεί η Χαμάς την παύση πυρός.
11 Ιανουαρίου: Το Ισραήλ κατηγορείτε ότι ρίχνει βόμβες λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
Το Ισραήλ αναφέρει στα ΗΕ ότι στρατιωτικές μονάδες στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν δέχθηκαν πυρά από την Συρία, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Το Ισραήλ αρχίζει να στέλνει εφέδρους στην Λωρίδα της Γάζας κι ενώ η επίθεση συνεχίζεται για 16η ημέρα.
12 Ιανουαρίου: Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση και το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των ΗΕ υιοθετεί ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα, που καταδικάζει την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση. Το ψήφισμα καλεί στην άμεση δημιουργία διεθνούς αποστολής που θα μεταβεί στην Γάζα για να ερευνήσει τις πράξεις του Ισραήλ.
Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έχουν φτάσει στους 935 και οι τραυματισμένοι τους 4.300. τουλάχιστον 2.500 στην Γάζα είναι εσωτερικά εκδιωγμένοι, αλλά δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν γιατί τα περάσματα είναι κλειστά.
13 Ιανουαρίου: Ο Miguel d'Escoto Brockmann, πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, καταδικάζει την επίθεση και λέει πως οι θάνατοι των Παλαιστινίων στην Γάζα ισοδυναμούν με «γενοκτονία».
Ο Ban Ki-moon, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, φτάνει στην Αίγυπτο για να προσπαθήσει να επιτύχει την παύση πυρός και να τελειώσει ο πόλεμος στην Γάζα.
14 Ιανουαρίου: Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν, ξεπερνά τους 1000 και η γραμματεία των ΗΕ στην Γάζα, καλεί σε επιτακτική παύση της μάχης, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο ως «δοκιμασία στην ανθρωπιά μας».
Η Βενεζουέλα και η Βολιβία κόβουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αποκαλώντας την σφαγή στην Γάζα «ολοκαύτωμα». Η Βολιβία δεσμεύεται να φέρει του ισραηλινούς αξιωματούχους στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων με την κατηγορία της «διάπραξης γενοκτονίας».
15 Ιανουαρίου: Ισραηλινά βλήματα χτυπούν μια αποθήκη των ΗΕ, βάζοντας φωτιά σε τόνους φαγητό και ιατρικές προμήθειες, καθώς και τρία νοσοκομεία.
Ο Said Siam, ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εσωτερικών και ένας από τους ανώτατους αξιωματούχους της Χαμάς στην Γάζα, σκοτώνεται μαζί με τον αδερφό του και τον γιο του, μετά από αεροπορική επίθεση των Ισραηλινών στην Jabaliya.
Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και στοχοποιεί άμαχο πληθυσμό στην Γάζα και μέμφεται τα κράτη-μέλη για την έλλειψη δράσης γι’ αυτήν την κρίση.
Η Χαμάς λέει στους Αιγύπτιους διαπραγματευτές ότι θα συμφωνήσει σε ανακωχή ενός χρόνο, με τον όρο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σε μια βδομάδα, τα συνοριακά περάσματα θα ανοίξουν και θα υπάρξει διεθνής εγγύηση ώστε να παραμείνουν ανοιχτά. Ο Ban Ki-moon, ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, λέει πως αισθάνεται αισιόδοξος και το Ισραήλ θα δεχτεί την συμφωνία για παύση πυρός με την Χαμάς.
16 Ιανουαρίου: Η Λωρίδα της Γάζας ζει μια σχετική ηρεμία, καθώς εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες.
Μια επείγουσα αραβική σύνοδος που έγινε στην Ντόχα του Κατάρ, δείχνει τον διαχωρισμό μέσα στον αραβικό κόσμο. Η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία στέλνουν αντιπροσώπους σε μια ξεχωριστή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο Κουβέιτ.
Το Κατάρ και η Μαυριτανία κόβουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με το Ισραήλ, μετά το κάλεσμα του Σύριου Προέδρου Bashar al-Assad και του εξόριστου αρχηγού της Χαμάς Khaled Meshaal, προς όλο τον αραβικό κόσμο να κάνουν το ίδιο.
Η Tzipi Livni, η Ισραηλινή Υπουργός Εξωτερικών και η Αμερικανίδα ομόλογος της, Condoleezza Rice υπογράφουν μια συμφωνία για να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων στην Γάζα. Η Γενική Συνέλευση των ΗΕ απαιτεί την άμεση παύση πυρών και την πλήρη απομάκρυνση των ισραηλινών δυνάμεων.
Ο Recep Tayyip Erdogan,ο Τούρκος πρωθυπουργός, λέει ότι τι Ισραήλ θα πρέπει να αποκλειστεί από τα ΗΕ, όσο αγνοεί τις απαιτήσεις του ΟΗΕ για παύση πυρός
Οι συνομιλίες συνεχίζονται στο Κάιρο. Ο Amos Gilad, ο Ισραηλινός διαπραγματευτής, λέει πως το Ισραήλ θέλει παύση πυρός με ανοιχτή την ημερομηνία λήξης.
17 Ιανουαρίου: Περισσότερες από 50 αεροπορικές επιθέσεις διεξήχθηκαν στην Γάζα και ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις.
Ισραηλινά πολεμικά πλοία και τανκς περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας, ρίχνοντας βλήματα στην πυκνοκατοικημένη αστική περιοχή. 15 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται στην Λωρίδα της Γάζας.
Τα ΗΕ απαιτούν την διεξαγωγή έρευνας για την ισραηλινή επίθεση σε σχολείο των ΗΕ στην βόρεια πόλη Beit Lahiya. Δύο παιδιά, ηλικίας 5 και 7, σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση. Ο Chris Gunness, εκπρόσωπος τύπου των ΗΕ, λέει πως η έρευνα θα πρέπει να γίνει «για να καθοριστεί αν διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου».
Η Αίγυπτος λέει πως θα φιλοξενήσει την διεθνή σύνοδο για την κρίση στην Γάζα και που θα συμμετέχουν αρκετοί Ευρωπαίοι αρχηγοί και ο Ban Ki-moon.
Ο Ahmed Abul Gheit, ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών λέει πως το Κάιρο δεν «δεσμεύεται» από την συμφωνία Ισραήλ-ΗΠΑ για το λαθρεμπόριο όπλων προς την Γάζα.
Η κοινοβουλευτική ομάδα για την ασφάλεια του Ισραήλ, ψηφίζει υπέρ της μονομερούς παύσης πυρός στον επί 22 ημέρες πόλεμο στην Γάζα, όπου σκοτώθηκαν 1.203 Παλαιστίνιοι και άφησε την περιοχή γεμάτη συντρίμμια.
Ο Ehud Olmert, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανακοινώνει την μονομερή παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τα μεσάνυχτα, αλλά λέει πως οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην Λωρίδα προς το παρόν.
18 Ιανουαρίου: Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στην Λωρίδα της Γάζας, με έναν Παλαιστίνιο νεκρό στην Khan Younis, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται στον βορά. Ο ισραηλινός στρατός λέει πως ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 16 ρουκέτες που έπεσαν από την Γάζα στο Ισραήλ το πρωί.
Οι παλαιστινιακές παρατάξεις της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ, του al-Nidal, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του al-Saeqa, ανακοινώνουν άμεση παύση πυρός στη 1:00μμ και για μια βδομάδα, με τον όρο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα φύγουν από την Γάζα μέσα σε επτά μέρες.
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως δεν θα σχεδιάσει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση του αν δεν σταματήσουν οι ρουκέτες και δεν θα δεχτεί καμία διορία που υπαγορεύει η Χαμάς. Λέει «Η επιχείρηση δεν τελείωσε. Είναι απλά μια παύση πυρός».
Συγκαλείται σύνοδος Ευρωπαίων και Αράβων αρχηγών στην Αίγυπτο, τονίζοντας την ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.
19 Ιανουαρίου: Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας επιχειρούν να αξιολογήσουν την ζημιά που προκάλεσε ο πόλεμος του Ισραήλ, καθώς υλοποιούνται τα διαφορετικά καλέσματα για παύση πυρός από το Ισραήλ και την Χαμάς.
Από όταν τελείωσε η μάχη, δεκάδες πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια κτιρίων, που ισοπεδώθηκαν κατά την διάρκεια της σφαγής στην Γάζα.
Κάποιοι Ισραηλινοί στρατιώτες και τανκς αρχίζουν να μετακινούνται από το κέντρο της Λωρίδας προς τα σύνορα, αλλά μια πηγή του ισραηλινού στρατού λέει πως οι περισσότερες μονάδες που μετακινούνται είναι των εφέδρων.
Η Χαμάς λέει πως η ικανότητα της να πολεμήσει το Ισραήλ παραμένει ανέπαφη, παρόλο τον επί 23 ημέρες βομβαρδισμό και τις χερσαίες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.
20 Ιανουαρίου: η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου, λέγοντας πως η χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου σε πυκνοκατοικημένες περιοχές στην Λωρίδα της Γάζας ήταν αδιάκριτη και παράνομη.
21 Ιανουαρίου: Το Ισραήλ λέει πως ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των στρατευμάτων του από την Λωρίδα της Γάζας, με τις δυνάμεις να αναδιατάσσονται στα περίχωρα της περιοχής, τερματίζοντας την Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι. Παρόλα αυτά, το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ παρέμεινε στα χωρικά ύδατα της Γάζας και το πρωί ακούστηκαν πυροβολισμοί.
Ο Ban Ki-moon, απαιτεί «πλήρη διερεύνηση» των βομβαρδισμών του Ισραήλ σε ένα οικοδομικό σύμπλεγμα των ΗΕ στην πόλη της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «εξοργιστική» και «τελείως απαράδεχτη».
27 Ιανουαρίου: Μια βόμβα που τοποθετήθηκε από Παλαιστίνιους μαχητές, σκοτώνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη και τραυματίζει άλλους τρεις, κοντά στο πέρασμα Kissufim.
Παλαιστίνιοι γιατροί λένε πως ένας Παλαιστίνιος αγρότης σκοτώθηκε, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ μετά το περιστατικό. Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση, σύμφωνα με την Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου