Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Το Ισραήλ θα γίνει μέλος του CERN

Πηγή: www.alternativenews.org/english, 22/12/2010

Το CERN, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών, ξεκίνησε επίσημες συνομιλίες με το Ισραήλ, προκειμένου το τελευταίο να γίνει μέλος στον αναγνωρισμένο διεθνή οργανισμό.

Η ιδρυτική διακήρυξη του CERN, το 1954, δηλώνει ξεκάθαρα ότι «ο οργανισμός δεν θα απασχολείται με εργασίες για στρατιωτικούς σκοπούς και τα αποτελέσματα των πειραμάτων του και η θεωρητική του εργασία, θα δημοσιεύονται ή θα γίνονται γνωστές με άλλους τρόπους». Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία των ισραηλινών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, τα οποία συνήθως χρηματοδοτούνται και συνεργάζονται στενά με τον ισραηλινό στρατό και τις εταιρίας ασφάλειας. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο το Τελ Αβίβ, πρόσφατα φιλοξένησε ένα σεμινάριο νέων με την συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, με τίτλο «Η Επιστήμη και η Τεχνολογία στην υπηρεσία της Ασφάλειας».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Shimon Peres πρόκειται να επισκεφτεί το CERN τον Ιανουάριο του 2011, μετά την αναμενόμενη προσχώρηση του Ισραήλ στον οργανισμό, τις επόμενες μέρες.