Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Ο Πόλεμος του 1967 (5-10 Ιουνίου 1967)


1967
Ο Πόλεμος των "6 ημερών"Στις 5 Ιουνίου του 1967 το Ισραήλ επιτίθεται στην Αίγυπτο και παρότι κι άλλες αραβικές χώρες εισέρχονται στον πόλεμο, μέσα σε 6 μόλις μέρες – ως τις 10 του Ιούνη – το Ισραήλ καταφέρνει να καταλάβει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας μαζί με τη Χερσόνησο του Σινά και τα Υψώματα του Γκολάν, πετυχαίνοντας έτσι σχεδόν τον διπλασιασμό των εδαφών που ως τότε ήλεγχε.(Δείτε σύντομο χρονολόγιο των 6 ημερών) Ένα χρόνο μετά τον πόλεμο στα εναπομείναντα εδάφη της Παλαιστίνης, ξεκίνησε η δημιουργία εποικισμών (Διαβάστε ιστορικό άρθρο από την Electroni Intifada)

Περισσότεροι από 300.000 Παλαιστίνιοι οδηγήθηκαν στην προσφυγιά, πολλοί από αυτούς για δεύτερη μετά το 1948 φορά, ενώ περίπου 1 εκατομμύριο παρέμειναν στα κατεχόμενα εδάφη. Μέσα στη νέα καταστροφή των Παλαιστίνιων, τους νεκρούς τους πρόσφυγες τα κατεστραμμένα χωριά, οι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης, της Γάζας αλλά και των εδαφών του ‘48 θα ενωθούν στην τραγική μοίρα της ισραηλινής κατοχής αν και θα παραμένουν σκόπιμα από το Ισραήλ διοικητικά διαμελισμένοι. (φωτ: Ισραηλινοί παραστρατιωτικοί στο Δυτικό Τείχος, τον ιερότερο τόπο των Εβραίων)

Η γρήγορη και "εντυπωσιακή" αυτή νίκη του Ισραήλ και η πανωλεθρία των αραβικών στρατών σημαδεύει την πολιτική συμπεριφορά της αλαζονείας του Ισραήλ όπως την ξέρουμε μέχρι και σήμερα. (Διαβάστε σχετική ανάλυση του Nassar Ibrahim)

Διαβάστε ακόμα: Ο πόλεμος του 1967 και η Ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και της Ανατολικής ΙερουσαλήμΝεκρός αιγύπτιος στην έρημο του Σινά. Αριστερά: Βομβαρδισμός ιορδανικών θέσεων
Ισραηλινά τανκς στα Υψώματα του Γκολάν (αριστερά) και την Αν.Ιερουσαλήμ (δεξιά)
Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στη Δυτική Όχθη και Αιγύπτιοι στη Χερσόνησο του ΣινάΙσραηλινά τανκς στην πόλη Ράφα κατευθύνονται προς την Αίγυπτο. Δεξιά: Σινά

Yitzhak Rabin, Moshe Dayan και Uzi Narkiss εισέρχονται στην Παλιά Πόλη 7/6/1967


Ισραηλινοί στρατιώτες πανηγυρίζουν την κατάληψη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ