Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Χρονολόγιο του πολέμου του 1967

Πηγή: Al Jazeera

5 Ιουνίου

Το πρωί, 200 ισραηλινά μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα εξαπολύουν επίθεση στην αεροπορική βάση της Αιγύπτου μετά την συγκρότηση αιγυπτιακών, ιορδανικών και συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων. Οι Αιγύπτιοι ήταν σχεδόν απροετοίμαστοι, μετά από παραπλανητικά σήματα που εξέπεμπαν οι Ισραηλινοί, δίνοντας την εντύπωση ότι τα αεροσκάφη έκαναν την καθιερωμένη περιπολία. Μέσα σε λίγες ώρες, ο μεγαλύτερος και πιο σύγχρονος αραβικός αεροπορικός στόλος, διαλύθηκε.

Σχεδόν αμέσως, ο ισραηλινός στρατός διασχίζει την Οροσειρά του Σινά και την Λωρίδα της Γάζας για να αντιμετωπίσει τις αιγυπτιακές μονάδες. Το Ισραήλ στέλνει μήνυμα στον Βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας μέσω των ΗΕ να κρατήσει τα στρατεύματα του, που βρίσκονταν στην υπό ιορδανικό έλεγχο Δυτική Όχθη, μακριά από τον πόλεμο. Τα ιορδανικά στρατεύματα, αφού έλαβαν ψεύτικες αναφορές για τις επιτυχίες των Αιγυπτίων, κινήθηκαν προς την Δυτική Ιερουσαλήμ, που βρισκόταν υπό των έλεγχο του Ισραήλ και κατέλαβαν την Οικεία του Κυβερνήτη, ένα κτίριο που χρησιμοποιούσαν σαν αρχηγείο οι παρατηρητές των ΗΕ. Άρχισαν επίσης να βομβαρδίζουν ισραηλινές θέσεις στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ.

Εν τω μεταξύ, αρκετά συριακά τανκς χάθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες και ο Διοικητής της Συρίας εγκατέλειψε τα σχέδια για χερσαία επίθεση, επιλέγοντας να θωρακίσει τις πόλεις στην κοιλάδα Χούλα.

Το Ισραήλ στρέφει την προσοχή του στις αεροπορικές δυνάμεις της Ιορδανίας και της Συρίας. Μέχρι το βράδυ, η μικρή αεροπορική δύναμη της Ιορδανίας είχε καταστραφεί εξολοκλήρου ενώ η Συρία είχε χάσει τα 2/3 των αεροσκαφών της.

6 Ιουνίου

Τα μεσάνυχτα, ισραηλινά στρατεύματα κινούνται ενάντια των ιορδανικών στην Ιερουσαλήμ και μέχρι το πρωί περικυκλώνουν σχεδόν όλη την πόλη. Στην διάρκεια της μέρας, είχαν καταλάβει πολλές από τις στρατιωτικές θέσεις των Ιορδανών. Το οχυρό της αστυνομίας της Λατρουν στην άκρη της Δυτικής Όχθης καταλήφθηκε, ενώ στρατιώτες απέκοψαν τον κεντρικό δρόμο που ενώνει την Ιερουσαλήμ με την Ραμάλλα.

Αργότερα μέσα στην μέρα, παραστρατιωτικές μονάδες καταλαμβάνουν το Ιορδανικό φυλάκιο πυρομαχικών, στην βόρεια Ιερουσαλήμ, μετά από την πιο άγρια μάχη σώμα με σώμα του πολέμου. Εν τω μεταξύ, η Λωρίδα της Γάζας, η Ραμάλλα και η Τζενίν περνούν στον έλεγχο των Ισραηλινών, καθώς τελείωναν με την κατάληψη των περιοχών (φωτ: Ισραηλινοί στρατιώτες πανηγυρίζουν την κατάληψη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ)

Αφού κατέστρεψαν τις αραβικές αεροπορικές δυνάμεις από την πρώτη μέρα, Ισραηλινοί μαχητές και βομβιστές στήριξαν τις χερσαίες δυνάμεις, αποτρέποντας τις δυνάμεις ενισχύσεις των Ιορδανών να φτάσουν στους διοικητές τους στην Ιερουσαλήμ.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις άρχισαν να υποχωρούν, βλέποντας το πλεονέκτημα των Ισραηλινών στο Σινά. Μέχρι το βράδυ, η Αίγυπτος διατάζει γενική υποχώρηση του στρατού της και καθώς τα στρατεύματα αποτραβιούνται προς την Διώρυγα του Σουέζ, οι Ισραηλινοί αποφασίζουν να τα κυνηγήσουν προς το Δυτικό Σινά και τα εξολοθρεύουν. Τα μεσάνυχτα διατάζεται και η γενική υποχώρηση της Ιορδανικής Αραβικής Λεγεώνας.

7 Ιουνίου

Ισραηλινοί παραστρατιωτικοί παίρνουν τον έλεγχο του Τείχους των Δακρύων, τα απομεινάρια του ναού του Σολομώντα και την πιο ιερή τοποθεσία του Ιουδαϊσμού, μετά από σκληρή μάχη στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Είναι η πρώτη φορά που το Τείχος περνάει στα χέρια των Εβραίων μετά από 2000 χρόνια. Η Ιορδανία διατάζει γενική αποχώρηση, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Βηθλεέμ, την Χεβρώνα και την Ιεριχώ. Όλη η Δυτική Όχθη και η Ιερουσαλήμ, προσαρτείται στο Ισραήλ, καθώς οι ιορδανικές δυνάμεις αναγκάζονται να τραβηχτούν πίσω από τον Ποταμό Ιορδάνη.

Το ίδιο βράδυ τα ΗΕ αναγκάζουν σε παύση πυρός την Ιορδανία και το Ισραήλ.

8 Ιουνίου

Ισραηλινές χερσαίες και παραστρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν να ωθούν τους Αιγύπτιους στα στενά περάσματα του Όρους Σινά, πολεμώντας τους καθώς υποχωρούν. Τα αργοκίνητα στρατεύματα των Αιγυπτίων παγιδεύτηκαν στα περάσματα και αποδεκατίστηκαν από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Το Ισραήλ ολοκληρώνει την κατάληψη του Σινά με τις μονάδες παρείσφρησης να φτάνουν στο Ras-Sudar, στην δυτική όχθη της οροσειράς.

Μέχρι το τέλος της ημέρας, η Αίγυπτος αναγκάζεται σε παύση πυρός.

9 Ιουνίου

Μιας και το Ισραήλ καθυστερούσε την επίθεση εναντίον της Συρίας μέχρι να απελευθερωθούν τα στρατεύματά του από το αιγυπτιακό και ιορδανικό μέτωπο, τώρα κινείται εναντίον του συριακού στρατού στα Υψώματα του Γκολάν. Παραστρατιωτικοί αποκτούν τον έλεγχο σε μια σειρά από φυλάκια που επιβλέπουν την κοιλάδα Χούλα, επιτρέποντας το πέρασμα των τανκς στα εδάφη της Συρίας (Σύριοι αιχμάλωτοι στα Υψώματα του Γκολάν)

Ο Gamal Abdul Nasser παραιτείται από πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά την ήττα. Στην Αίγυπτο και σε όλο τον Αραβικό κόσμο γίνονται μαζικές διαδηλώσεις υποστήριξης του και ξαναπαίρνει την εξουσία.

10 Ιουνίου

Ισραηλινές μονάδες κινούνται για να παγιδεύσουν τους Σύριους στα Γκολάν. Καθώς όμως ο συσχετισμός δυνάμεων έγερνε υπέρ του Ισραήλ, οι Σύριοι άρχισαν να τρέπονται σε φυγή. Νωρίς το απόγευμα οι Ισραηλινοί καταλαμβάνουν την Kuneitra και μέχρι το βράδυ επιτεύχθηκε μια συμφωνία, που άφηνε στο Ισραήλ τον έλεγχο των Υψωμάτων του Γκολάν και μερικών τμημάτων του Όρους Χερμόν.

Η εκστρατεία του Ισραήλ πέτυχε στο να αυξήσει σημαντικά την εδαφική του κυριαρχία και να θέσει ένα εκατομμύριο Παλαιστινίων υπό τον έλεγχο του.