Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Το Ισραήλ χτυπά το κίνημα του μποϊκοτάζ

της Mya Guarnieri, Πηγή: The Electronic Intifada, 9 Νοέμβρη 2009

Εδώ και σχεδόν έξι εβδομάδες, ο Mohammed Othman, γνωστός Παλαιστίνιος ακτιβιστής και ειλικρινής υποστηρικτής του μη-βίαιου κινήματος BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις), κρατείτε σε Ισραηλινή στρατιωτική φυλακή χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στις 22 Σεπτέμβρη ο 34χρονος Othman συνελήφθη στο πέρασμα Allenby, καθώς προσπάθησε να μπει από την Ιορδανία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επέστρεφε από ταξίδι στη Νορβηγία, όπου μεταξύ άλλων είχε συναντηθεί και με την υπουργό οικονομικών της χώρας Kristin Halvorsen.

Στις αρχές Σεπτέμβρη, η υπουργός οικονομικών της Νορβηγίας Kristin Halvorsen ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας να αποσύρει τις επενδύσεις της από την ισραηλινή επιχείρηση Elbit, εξαιτίας «ηθικών ανησυχιών». Η Elbit προμηθεύει με συστήματα ασφαλείας το Ισραηλινό Τείχος στην Δυτική Όχθη, τους παράνομους εποικισμούς, ενώ προμηθεύει και τον Ισραηλινό στρατό με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα και άλλα συστήματα τεχνολογίας. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές που ασχολούνται με το Μεσανατολικό και με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Othman διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο προκειμένου να πάρει η Νορβηγία την απόφαση να διακόψει τους δεσμούς της με την Elbit.

Η απόφαση αυτή της Νορβηγίας αποτελεί μια από τις πρόσφατες επιτυχίες την εκστρατείας BDS. H αφρικανο-ισραηλινή εταιρεία Elbit, που διοικείται από τον μεγιστάνα των διαμαντιών Lev Leviev, εμπλέκεται στην κατασκευή των παράνομων ισραηλινών εποικισμών και πρόσφατα έχει επιβαρυνθεί καθώς αποσύρονται επενδυτές. Παρότι, η πρόσφατη πτώση της εταιρείας οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η εστίαση των ακτιβιστών του κινήματος BDS έχει κι αυτή τη συμβολή της, καθώς επισημαίνει τις σχέσεις με την εταιρεία και τον πρόεδρό της πολιτικά απαράδεκτες. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν κρατήσει αποστάσεις από την Αφρικανο-Ισραηλινή εταιρεία συγκαταλέγεται και η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία τον Μάρτη ακύρωσε την μετακόμιση της πρεσβείας της στο Τελ Αβίβ σε κτίριο ιδιοκτησίας της Elbit.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή καθημερινή εφημερίδα Haaretz στις 6 Σεπτέμβρη, το Ισραήλ επέλεξε να αντιδράσει με χαμηλούς τόνους στης είδηση απόσυρσης της Νορβηγίας από την ELbit. Αλλά η συνεχιζόμενη κράτηση του Othman δείχνει πως η ισραηλινή κυβέρνηση νοιώθει, όλο και περισσότερο, να απειλείται από το κίνημα BDS.

O Arthur Nelsen, αναλυτής σε ζητήματα Μέσης Ανατολής και συγγραφέας του βιβλίου «In your eyes a Sandstorm» που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντομα, σχολιάζει πως «Η περίπτωση του Othman μαρτυρά τον φόβο που προκαλεί το κίνημα BDS στην Ισραηλινή πολιτική ελίτ, ειδικά όταν αυτό υιοθετείται από ξένες κυβερνήσεις», και προσθέτει πως «Η φυλάκιση της μη-βίαιης αντιπολίτευσης δηλώνει μια καταφανή έλλειψη αυτοπεποίθησης από τη μεριά των Ισραηλινών ηγετών, να παρουσιάσουν επιχειρηματολογημένες και ακόμα λιγότερο νικηφόρες θέσεις και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μια καμπάνιας αυταρχισμού για την αποσιώπηση των μη-βίαιων επικριτών της κατοχής.

Η φυλάκιση του Othman υπογραμμίζει επίσης την εμμονή της Ισραηλινής κυβέρνησης να τιμωρεί τους Παλαιστίνιους που μιλούν σε διεθνείς συναντήσεις. Σε δήλωσή του στην Electronic Intifada, το Παλαιστινιακό κέντρο για την στήριξη των φυλακισμένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Addameer, επισημαίνει ως επιπλέον παράδειγμα τη σύλληψη τον Ιούλη του Mohammed Srour. Ο 38χρονος Srour συνελήφθη στο πέρασμα Allenby στις 21 Ιούλη καθώς επέστρεφε στη Δυτική Όχθη από τη Γενεύη, όπου είχε μιλήσει ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκρουση στη Γάζα και είχε πιστοποιήσει τη δολοφονία δύο διαδηλωτών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Δυτική Όχθη εναντίον της οποίας ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ. Ο Srour, κρατήθηκε για τρεις μέρες σε ισραηλινή στρατιωτική φυλακή και τελικά αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Το 2008, ο δημοσιογράφος Mohammed Omer, από τη Γάζα, συνελήφθη και χτυπήθηκε από την Shin Bet (την ισραηλινή εσωτερική υπηρεσία ασφάλειας γνωστή και ως Shabak) κατά την επιστροφή του από περιοδεία ομιλιών στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας του είχε απονεμηθεί και ένα τιμητικό βραβείο για την κάλυψη του ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας.

Η περίπτωση του Othman έχει προκαλέσει τη διεθνή προσοχή στη δύσκολη θέση των εκατοντάδων Παλαιστίνιων φυλακισμένων. Υπάρχουν αυτή την περίοδο περίπου 355 Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε Ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές χωρίς να έχουν δικαστεί και – σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των ισραηλινών μη κυβερνητικών οργανώσεων HaMoked και B'Tselem – οι 29 από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή για 2 έως 5 χρόνια. Σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η φυλάκιση βασίζεται σε «εμπιστευτικά στοιχεία» που διαθέτει η Shabak, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση ούτε ο κρατούμενος, ούτε οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του, ώστε να μπορέσουν να αμφισβητήσουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Η ειρωνεία είναι, πως οι προσπάθειες του Ισραήλ να φιμώσουν τον Othman το μόνο που κατάφεραν είναι να ενισχύσουν τη φωνή της μη βίαιης αντίστασης. Η συνεχιζόμενη κράτηση του έχει προκαλέσει δημοσιεύματα συμπάθειας από ποικίλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Στα μέσα του Οκτώβρη, διοργανώθηκε στο Μανχάταν διαδήλωση με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή του Othman, έξω από το κοσμηματοπωλείο που διατηρεί στην Madison Avenue ο αφρικανο-ισραηλινός μεγιστάνας Lev Leviev. Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την Νεοϋορκέζικη ομάδα Adalah-NY και έδωσε δημοσιότητα τόσο στο κίνημα BDS, όσο και στον κεντρική θέση του Othman στις τάξεις του. Σε δημόσια ανακοίνωσή του ο Andrew Kadi από το Adalah-NY, αναφέρει: «Η σύλληψη από το Ισραήλ του Mohammed Othman ... απλά επιβεβαιώνει την ανάγκη για ένα παγκόσμιο κίνημα BDS, παρόμοιο με το κίνημα ενάντια στο νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ, ώστε να καταστεί το Ισραήλ υπεύθυνο των πράξεών του και να πιεστεί να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστίνιων.

Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Mya Guarnieri ζει στο Τελ Αβίβ και αρθρογραφεί στην Jerusalem Post. Δουλειά της παρουσιάζει και στο Outlook India - ινδικό Newsweek – όπως επίσης και στα The National, The Forward, Maan News Agency, Common Ground News Service, Zeek, The Khaleej Times, Daily News Egypt και άλλες διεθνείς εκδόσεις.