Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η Διεθνής Αλληλεγγύη μετά τον Σεπτέμβριο

Πηγή : stopthewall.org , 20Σεπτεμβρίου 2011Πολλοί διεθνείς ακτιβιστές, οργανώσεις και κινήματα αντιμετωπίζουν με αμφιβολία την συζήτηση για την πρωτοβουλία ένταξης της Παλαιστίνης ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον. Το Stop The Wall δίνει απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις.
Ερώτηση: Φαίνεται πως η πρωτοβουλία να αναγνωρισθεί η Παλαιστίνη ως κράτος μέλος του ΟΗΕ προκάλεσε αρκετές συζητήσεις ανάμεσα στον παλαιστινιακό λαό και άλλες οργανώσεις. Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι οι Παλαιστίνιοι έχασαν ακόμα μια ευκαιρία να φανούν ενωμένοι.

Stop the Wall: Πράγματι, υπήρξαν σοβαρές συζητήσεις σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή και υπήρξαν διαφορετικές θέσεις. Κάθε θέση προερχόταν από διαφορετική πολιτική, οικονομική ή νομική ανάλυση ή ενδιαφέροντα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θέσεις και γνώμες και η συζήτηση δεν έχει σταματήσει εδώ κι ένα χρόνο, όταν ο Abu Mazen ανακοίνωσε το βήμα αυτό ή τις τελευταίες εβδομάδες όταν το θέμα άρχισε να λαμβάνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι σαφές πως η κίνηση αυτή θα έχει κάποια επίπτωση, είτε τα ΗΕ ψηφίσουν υπέρ είτε όχι.

Η συζήτηση εμπλέκει όλα τα είδη ανθρώπων που έχουν σχέση με το παλαιστινιακό. Από τους υψηλά πολιτικούς ιστάμενους μέχρι την βάση, όλοι συζητούν για το θέμα. Τοπικά αλλά και διεθνώς, οι Παλαιστίνιοι και οι διεθνείς ακτιβιστές κάνουν γνωστές τις απόψεις τους.
Πολλές σεβαστές φυσιογνωμίες από όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν προσφέρει τις δικές τους αναλύσεις στην συζήτηση. Ορισμένοι τονίζουν τις θετικές επιπτώσεις που θα η πρωτοβουλία σε περίπτωση που πετύχει και άλλοι τις αρνητικές.

Πιστεύουμε ότι αυτή η συζήτηση εμπλουτίζει όλο το παλαιστινιακό εθνικό κίνημα και θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων διαφορετικά και κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με το παλαιστινιακό κίνημα και τα δικαιώματα μας. Μας βοηθάει να αναπτύξουμε ένα στρατηγικό όραμα για την επόμενη μέρα, μετά την πρωτοβουλία, είτε πετύχει είτε όχι. Γι’ αυτό και εκτιμούμε την όλη συζήτηση.

Ερώτηση: Ποια είναι η θέση του Stop the Wall για την πρωτοβουλία;

Stop the Wall: Το Stop The Wall και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις που εμπλέκονται στο εθνικό μας κίνημα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Το Stop the Wall έχει επιχειρηματολογήσει με σαφήνεια πως είναι αδύνατο να στηρίξει την πρωτοβουλία όσο η ηγεσία μας δεν σέβεται την αναγκαιότητα όχι μόνο της καταγραφής και της επιχειρηματολογίας κρίσιμων ζητημάτων αλλά και στο να ανταποκριθεί πραγματικά στις ανησυχίες για διαφάνεια και συμμετοχή.

Επιχειρήματα όπως εκείνα της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής BNC, τονίζουν τις αρχές που πρέπει να είναι σεβαστές σε όλες τις διπλωματικές ή πολιτικές πρωτοβουλίες, ακόμα και στο αίτημα αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως κράτος μέλος του ΟΗΕ. Άλλοι πλήρως απορρίπτουν ή στηρίζουν την πρωτοβουλία. Εμείς προσπαθήσαμε να φέρουμε στην επιφάνεια τις ανησυχίες μας για να ευαισθητοποιήσουμε τόσο την παλαιστινιακή ηγεσία όσο και την διεθνή κοινότητα. Η διεθνής κοινότητα και τα κινήματα αλληλεγγύης πρέπει να σεβαστούν αυτές τις διαφορετικές θέσεις. Απεναντίας, εμείς οι Παλαιστίνιοι, πρέπει να προχωρήσουμε και λύσουμε τα προβλήματα που βγήκαν στην επιφάνεια από αυτή τη συζήτηση και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβιβαστούμε για κανένα από τα δικαιώματα μας.

Αν θέλουμε να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να τα υπερασπιστούμε όλα και για όλους.

Ερώτηση: Πως πρέπει να αντιδράσει το κίνημα αλληλεγγύης σε αυτή την πρωτοβουλία;

Stop the Wall: Σε διεθνές επίπεδο έχει προκληθεί μεγάλη φασαρία γύρω από την πρωτοβουλία. Στις 22 Σεπτεμβρίου, τα μίντια και αυτοί που παίρνουν αποφάσεις παγκοσμίως, θα έχουν επικεντρωθεί στην Παλαιστίνη. Όπως ειπώθηκε, υπάρχουν πολλές θέσεις και συζητήσεις που βασίζονται στα διαφορετικά οράματα των Παλαιστινίων, των οργανώσεων και τον πολιτικών παρατάξεων για το πώς θα πρέπει να είναι μια δίκαιη λύση και ένα δημοκρατικό, εθνικό κίνημα. Ωστόσο, αυτός δεν είναι λόγος για να υπαναχωρήσει το κίνημα αλληλεγγύης. Απεναντίας, η ακριβώς αντίθετη αντίδραση χρειάζεται. Οι ακτιβιστές αλληλεγγύης θα πρέπει να εμπλακούν στις δημόσιες συζητήσεις και να τις κρατήσουν ζωντανές.

Πιο σημαντικό, θα πρέπει να βλέπουν πέρα από την πρωτοβουλία στα ΗΕ, να κοιτούν την επόμενη μέρα και πως θα συνεχιστεί το κίνημα αλληλεγγύης και οι στρατηγικές του.

Πρώτον, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την σημασία να υπάρχουν εγγυήσεις ότι, πέρα από την επίσημη αναγνώριση, οι Παλαιστίνιοι θα δουν να γίνονται βήματα για την εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων τους, ειδικά αν γίνει αποδεκτό το αίτημα τους από τα ΗΕ. Η εκστρατεία BDS είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στρατηγικής στα χέρια των λαών και των κυβερνήσεων, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει, να προστατέψει και να επιτύχει τα δικαιώματα μας, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης και του δικαιώματος της επιστροφής. Η αναγνώριση ενός Παλαιστινιακού κράτους από τις παγκόσμιες κυβερνήσεις είναι αποτελεσματική μόνο αν πρόκειται για το πρώτο βήμα προς μια πολιτική που να αναλάβει πρακτικές δράσεις για να διασφαλίσει τα δικαιώματα μας και να κάνει το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τις καθημερινές παραβιάσεις των διεθνών δικαιωμάτων μας. Το κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να πιέσει τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για την απόσυρση επενδύσεων και για κυρώσεις. Οι ακτιβιστές στις χώρες που θα ψηφίσουν κατά της ένταξης στα ΗΕ, δεν θα πρέπει να αποπροσανατολιστούν στις εκστρατείες τους για μποϋκοτάζ εξαιτίας αυτού.

Δεύτερον, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, το αίτημα στα ΗΕ δεν μπορεί και δεν θα μεταβάλλει τα θεμελιώδη δικαιώματα μας. Τα δικαιώματα αυτά συνοψίζονται στο παλαιστινιακό κάλεσμα για BDS:

1. Ο τερματισμός της κατοχής και της αποικιοκρατίας όλων των αραβικών εδαφών που κατακτήθηκαν τον Ιούνιο του 1967 και η διάλυση του τείχους.
2. Η αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Αραβό-Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ με πλήρη ισότητα.
3. Σεβασμός, προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους, όπως ορίζει το Ψήφισμα 194 των ΗΕ.

Είναι σημαντικό για το κίνημα αλληλεγγύης να τονίζει με σαφήνεια αυτά τα δικαιώματα και ότι κανένα από αυτό δεν διαπραγματεύεται ή συμβιβάζεται. Καμία λύση που θα επιβληθεί στον παλαιστινιακό λαό δεν θα σταματήσει τον αγώνα μας, αν δεν γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα μας και δεν επιτευχθούν. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία που δεν εγγυάται την επίτευξη των δικαιωμάτων μας, είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Το παλαιστινιακό κίνημα αλληλεγγύης πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία της πείνας των μίντια για πληροφορίες και να προωθήσει αυτά τα δύο θέματα. Ειδικά τα μίντια που δεν έχουν ανταποκριτές στην Παλαιστίνη ή εναλλακτικά ή νέα μίντια, θα πρέπει να αποτελούν στόχο για το κίνημα αλληλεγγύης. Η παλαιστινιακή πρωτοβουλία στα ΗΕ θα πρέπει να εξηγηθεί σε αυτό το πλαίσιο ανάλυσης. Κανένα ψήφισμα των ΗΕ από μόνο του, στο παρελθόν ή στο μέλλον, δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα. Το BDS προς το παρόν, είναι το μόνο αποτελεσματικό εργαλείο για να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ και να σεβαστεί τα δικαιώματα μας.