Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Γάζα: Η τελευταία πολιορκία στον κόσμο

Πηγή: Never Before Campaign, 10 Ιούνη 2010

Ο τρίχρονος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων της μαρτυρά την περιφρόνηση του Ισραήλ έναντι του νόμου, της ευπρέπειας και της ηθικής. Ο αποκλεισμός αυτός ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία, με μια πράξη καταδικασμένη από διάφορες συνθήκες και διατάξεις του ανθρωπιστικού δικαίου. Δεν χρειάζεται να αναφερθούν τα βάσανα και η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός, ο οποίος με επονείδιστο τρόπο παραβλέπεται από τη «διεθνή κοινότητα» και δικαιολογείται από τον «ελεύθερο κόσμο» ως μέτρο προστασίας της ασφάλειας του Ισραηλινού καθεστώτος.

Η ίδια θέση έχει παρθεί για διάφορες θαλάσσιες ανθρωπιστικές αποστολές που δέχθηκαν επιθέσεις σε διεθνή ύδατα και οι επιβάτες τους απήχθησαν ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν κατασχέθηκε. Η δολοφονία 9 Τούρκων ακτιβιστών του Στόλου της Ελευθερίας την 1η Ιούνη αποτέλεσε την αφορμή για να τερματιστεί απότομα η διεθνής αυτή σιωπή για τον αποκλεισμό της Γάζας. Δυστυχώς, ο κόσμος ολόκληρος έπρεπε να δει το αίμα των γενναίων ανδρών και γυναικών επιβατών του Στόλου της Ελευθερίας για να συνειδητοποιήσει τη βαρβαρότητα του αποκλεισμού και του Ισραήλ.

Είναι καθήκον μας να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκίνησαν οι γενναίοι ακτιβιστές του Στόλου της Ελευθερίας και των εκστρατειών που προηγήθηκαν. Είναι ώρα να σπάσει ο αποκλεισμός.