Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Παγκόσμιο κύμα μποϋκοτάζ κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονική επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας

Πηγή: Σύλλ.Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ» 14 Ιούνη 2010

Στις 31 Μαΐου, όλος ο κόσμος υπήρξε μάρτυρας της νέας ισραηλινής δολοφονικής επίθεσης, που είχε ως αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και πολλοί να τραυματιστούν. Η επίθεση αυτή είχε ως στόχο, όχι κάποιο χωριό της Δυτικής Όχθης ή της Γάζας, αλλά μια διεθνής νηοπομπή που κατευθυνόταν στην Λωρίδα της Γάζας και μετέφερε πολύτιμη ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Στόλος της Ελευθερίας με 700 περίπου ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, δέχτηκε επίθεση από Ισραηλινούς κομάντο ενώ βρίσκονταν ακόμα σε διεθνή ύδατα, πράξη που ισοδυναμεί με πειρατεία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Κι όμως, η αντίδραση των επίσημων αξιωματούχων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί – στην καλύτερη περίπτωση – χλιαρή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ πήρε μια ομόφωνη μεν, αλλά όχι δεσμευτική απόφαση, καταδικάζοντας την βία της επίθεσης και όχι την ίδια την επίθεση. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσα τους και η ελληνική. Το Ισραήλ από την άλλη, απέρριψε το αίτημα του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για δημιουργία διεθνούς επιτροπής που θα ερευνούσε την υπόθεση.
Σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στο ρατσιστικό κράτος του Ισραήλ και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμασμένο λαό της Παλαιστίνης, απαιτώντας δικαιοσύνη και να σταματήσει πια να υπάρχει αυτό το καθεστώς Απαρτχάιντ του Ισραήλ.
Ήδη, η ιδέα του μποϋκοτάζ κερδίζει έδαφος και φαίνεται πως αποτελεί την μόνη λύση που μπορεί να σταματήσει την εγκληματική συμπεριφορά και την ατιμωρησία των Ισραηλινών. Τις μέρες μάλιστα που ακολούθησαν την αιματηρή επίθεση, υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις και καλέσματα για εντατικοποίηση των προσπαθειών, ώστε να αποκλειστεί το Ισραήλ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΕ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Ρίτσαρντ Φόλκ και υποστηρικτής του Κινήματος Μποϋκοτάζ, αμέσως μετά την σφαγή στον Στόλο, δήλωσε «Είναι καιρός να επιμείνουμε στην άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Το παγκόσμιο κίνημα μποϋκοτάζ, από-επενδύσεις και κυρώσεις ενάντια στο Ισραήλ, αποτελεί τώρα επιτακτική ανάγκη, ηθικά και πολιτικά, και χρειάζεται να υποστηριχθεί και να δυναμώσει παντού».

Ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μανκέλ, ένας από τους επιβαίνοντες στον Στόλο της Ελευθερίας, μετά την απελευθέρωση του είπε πως ήρθε η ώρα να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ: «Δοκιμάσαμε πολλές άλλες λύσεις, αλλά οι Ισραηλινοί αρνούνται να ακούσουν. Νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία μας από την Νότια Αφρική. Ξέρουμε ότι οι κυρώσεις έφεραν αποτέλεσμα εκεί. Πήρε πολύ χρόνο, αλλά είχαν αποτέλεσμα». Με την σειρά του, ο Σκοτσέζος συγγραφέας Ιαν Μπάνκς κάλεσε τους συναδέλφους του και ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, να σταματήσουν κάθε σχέση με το Ισραήλ. Ο ίδιος ζήτησε από τον εκδότη του να σταματήσει την συνεργασία τους με ισραηλινούς εκδοτικούς οίκους.
Το ροκ συγκρότημα The Pixies, οι Βρετανοί The Klaxons και οι Gorillaz Sound Systems θα εμφανίζονταν στο PicNic Festival του Τελ Αβίβ στις 5 και 6 Ιουνίου. Μόλις μαθεύτηκε η αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών, και τα τρία συγκροτήματα ακύρωσαν τις συναυλίες τους και προστίθενται στην λίστα των καλλιτεχνών που αρνούνται να ψυχαγωγήσουν ένα κράτος δολοφόνων, μαζί με τον Santana, τον Roger Waters και τον Elvis Costello.

Σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε και το Σουηδικό Συνδικάτο Λιμενεργατών, το οποίο αποφάσισε να μην φορτώνει/ξεφορτώνει ισραηλινά πλοία καθώς και εμπορεύματα που προορίζονται για το Ισραήλ, από τις 15 μέχρι και τις 24 Ιουνίου. Το Συνδικάτο Λιμενεργατών της Σουηδίας είχε υποστηρίξει την Πρωτοβουλία «Ένα καράβι για την Γάζα» και με την απόφαση αυτή θέλει να διαμαρτυρηθεί τόσο για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ισραηλινό κράτος με την επίθεση στο στόλο της ειρήνης που μετέφερε προμήθειες σε πολίτες όσο και για το συνεχιζόμενο αποκλεισμό του πολύπαθου πληθυσμού της Γάζας. Επίσης, καλεί σε γενικό αποκλεισμό των ισραηλινών προϊόντων μέχρις ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και το Σωματείο Εργαζομένων στον Τομέα Μεταφοράς την Νότιας Αφρικής και καλεί και άλλα σωματεία να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους. Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και το Σωματείο Δημοτικών Υπαλλήλων της Νότιας Αφρικής, που σε ανακοίνωση του αναφέρει πως «ο άμεσος στόχος μας είναι κανένας Δήμος μας να μην έχει εμπορικές, ακαδημαϊκές, πολιτιστικές, αθλητικές ή άλλου είδους σχέσεις με το καθεστώς του Ισραήλ».

Στη Γαλλία, μια εταιρεία που έχει αλυσίδα κινηματογράφων, η Utopia, αποφάσισε να ακυρώσει την προβολή της Ισραηλινής ταινίας «Five Hours From Paris», η οποία επρόκειτο να παιχτεί σε 40 κινηματογράφους στη Γαλλία, ως διαμαρτυρία για την επίθεση του Ισραήλ στο Στόλο της Ελευθερίας. Στη θέση της Ισραηλινής ταινίας, η εταιρεία, αποφάσισε να προβάλει το ντοκιμαντέρ «Rachel» που αναφέρεται στη ζωή της Rachel Corrie, της 22χρονης Αμερικανίδας, που συνεθλίβη από μία Ισραηλινή μπουλντόζα στη Λωρίδα της Γάζας το 2003 προσπαθώντας να αποτρέψει την καταστροφή σπιτιών των Παλαιστινίων.
Στην Αγγλία, η Βρετανική Αρχή Ελέγχου και Διαφημίσεων (ASA) απαγόρευσε την καμπάνια του Ισραηλινού Οργανισμού Τουρισμού, στην οποία προβάλλονταν φωτογραφίες της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σαν αξιοθέατο για τους επισκέπτες του Ισραήλ. Μάλιστα, η ASA είχε απαγορεύσει και άλλη διαφήμιση στην οποία εμφανιζόταν ένας χάρτης του Ισραήλ με ενσωματωμένα τα εδάφη της Δυτικής Όχθης, τα Υψώματα Γκολάν και την Λωρίδα της Γάζας. Η κίνηση αυτή ίσως δεν έχει άμεση σχέση με το κίνημα μποϋκοτάζ, φανερώνει όμως την στάση της Ευρώπης στο να μην αναγνωρίζει την κατοχή στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Στον κατάλογο με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις για μποϋκοτάζ, θα προστεθούν και άλλες. Οι αντιδράσεις και οι πιέσεις των πολιτών της διεθνούς κοινότητας μπορούν να οδηγήσουν στην απομόνωση του Ισραήλ και να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που οδήγησαν στην κατάρρευση του αδελφού καθεστώτος, του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου