Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Αναβολή των δημοτικών εκλογών του Ιούλη αποφάσισε η ΠΑ

Πηγή: Maan news (1 2 3), 11 Ιούνη 2010

Την ώρα που έληγε η προθεσμία για την κατάθεση εκλογικών συνδυασμών για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Ιουλίου στη Δυτική Όχθη, με απόφαση της που ανακοινώθηκε εχθές Πέμπτη, η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την αναβολή τους χωρίς αρχικά να δοθεί καμία διευκρίνηση για τους λόγους της αναβολής.

Αρκετές ώρες αργότερα δόθηκαν εξηγήσεις οι οποίες ανέφεραν πως η απόφαση για την αναβολή ελήφθη σε ανταπόκριση σχετικού αιτήματος κάποιων Αραβικών κρατών και ενός αριθμού «φίλων μας στον κόσμο» που συμβούλευαν την κυβέρνηση να τις αναβάλει «προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον πετυχημένο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για ενότητα» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εκ των υποστηρικτών της απόφασης, ο ηγέτης της Φατάχ και πρώην μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου Hussam Khader, δήλωσε πως «Το εθνικό συμφέρον απαιτεί να διαφυλαχθεί ότι έχει απομείνει από το κίνημα της Φατάχ, γιατί ακόμα και αν αυτή κέρδιζε τις εκλογές, μακροπρόθεσμα θα έχανε πολύ περισσότερα».

Από την πλευρά του ο Mustafa Barghouti μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και του κόμματος της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, χαρακτήρισε την απόφαση για αναβολή των εκλογών «απαράδεκτη και επιζήμια για τη δημοκρατική διαδικασία», ενώ εκπρόσωπος του Κόμματους του Λαού λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης είχε δηλώσει πως «οι τοπικές εκλογές δεν πρέπει να μετατραπούν σε πολιτικό ζήτημα, αλλά να παραμείνουν στο πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης». «Παράνομη και αντιδημοκρατική» χαρακτήρισε την αναβολή των εκλογών και η μη-κυβερνητική επιτροπή Civilian Election Monitoring, η οποία κάλεσε των πρωθυπουργό Salam Fayyad και την κυβέρνησή του να αναθεωρήσουν την απόφαση προειδοποιώντας πως μπορεί να πυροδοτήσει έναν «νέο κύκλο πολιτικής πόλωσης και κοινωνικού διχασμού». «Αδικαιολόγητη» χαρακτηρίζει και η Παλαιστινιακή Δημοκρατική Ένωση (Fida) την αναβολή των τοπικών εκλογών συμπληρώνοντας πως «η διενέργεια τοπικών εκλογών αποτελεί δημοκρατική και νομική προϋπόθεση που όλοι πρέπει να σέβονται», ενώ κατηγορεί και τη Φατάχ πως έφερε την ΠΑ προ ειλημμένης απόφασης χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση.
Από την πλευρά της η Χαμάς μέσω αξιωματούχου της ανέφερε πως η απόφαση καθυστέρησης των τοπικών εκλογών στην Δυτική Όχθη, δεν πάρθηκε μετά από αίτημα της Χαμάς, στοχεύει σε μια απατηλή «εθνική συναίνεση» και αφορά «σκληρές εσωκομματικές έριδες στις τάξεις της ηγεσίας της Φατάχ». Όπως συμπλήρωσε το θέμα των εκλογών στη Δ.Όχθη δεν «είναι κάτι που θα νομιμοποιήσει την κυβέρνηση της Δ.Όχθης» ενώ επανάλαβε και την παλιότερη τοποθέτηση της Χαμάς, πως οι τοπικές εκλογές στο σύνολο της περιοχής πρέπει να γίνουν μετά από την συμφιλίωση.