Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Το Ισραήλ πρέπει να διδαχτεί από την ιστορία

Πηγή: Alternative Information Center, 10 Φλεβάρη 2010

Η στοχοποίηση ακτιβιστών από τις Παλαιστινιακές οργανώσεις βάσης θα δυναμώσει αντί να σταματήσει την αντίσταση
«Ο ισραηλινός λαός πρέπει να διαλέξει: είτε την ικανοποίηση των Παλαιστινιακών εθνικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, είτε τη συνέχιση της διεθνούς καταδίκης, την περιθωριοποίηση και το μποϊκοτάζ ενάντια στο Ισραήλ», δήλωσε ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής Jamal Juma, συντονιστής της καμπάνιας Stop the Wall σε συνέντευξη τύπου για την κλιμάκωση από το Ισραήλ της εκστρατείας ενάντια σε Παλαιστίνιους και διεθνείς ακτιβιστές που δόθηκε από κοινού με το Alternative Information Center (AIC) στις 10 Φλεβάρη στα γραφεία του δεύτερου στην Ιερουσαλήμ.

Ο Juma που αφέθηκε πρόσφατα ελεύθερος από τις Ισραηλινές φυλακές μετά από ένα μήνα κράτησης χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, περιέγραψε λεπτομερώς τη σοβαρή κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ εις βάρος Παλαιστίνιων ακτιβιστών βάσης που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2010. Από τις 1 Γενάρη, έχουν τεθεί υπό κράτηση περισσότεροι από 40 ακτιβιστές οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά. «Η επίθεση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις άλλες πολιτικές κατοχής που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ» υπογράμμισε ο Juma και αναφέρθηκε επίσης στην εθνοκάθαρση της Ιερουσαλήμ καθώς έχουν εκδοθεί εντολές κατεδάφισης για 15.000 σπίτια Παλαιστινίων και στις σχεδόν καθημερινές νυχτερινές επιδρομές του Ισραηλινού στρατού στην αποκαλούμενη περιοχή Α.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το Ισραήλ στοχοποιεί κοινωνικούς ακτιβιστές τώρα, ο Juma απάντησε πως «Το Ισραήλ θέλει να φιμώσει τη φωνή των Παλαιστινίων και των διεθνών αλληλέγγυων ακτιβιστών. Πιστεύει, εσφαλμένα πως προσπαθώντας να διαλύσει το Παλαιστινιακό κοινωνικό κίνημα, ο Παλαιστινιακός λαός θα αποδεχτεί τους Ισραηλινούς πολιτικούς όρους. Εντούτοις, ως απάντηση στην Ισραηλινή καταστολή,όλο και περισσότερα χωριά συμμετέχουν στο λαϊκό κίνημα αντίστασης».

Ο Juma πρόσθεσε επίσης πως η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αποφασίσει «τι θέλει. Προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, η ΠΑ πρέπει να απαιτήσει το πλήρες πάγωμα των εποικισμών και να υπάρξουν διεθνείς εγγυήσεις πως οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία θα εφαρμοστεί, σε αντίθεση με τις συμφωνίες του Όσλο και τον Οδικό Χάρτη». Όπως πιστεύει ο Juma η ΠΑ ελπίζει ακόμα πως η διεθνής πίεση θα επηρεάσει την τωρινή Ισραηλινή κυβέρνηση. Πρόσθεσε όμως πως «Η Παλαιστινιακή Αρχή θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, γιατί κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί».

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και οι διεθνείς ακτιβιστές Bridgette Chappell και Ariadna Jove Marti από το International Solidarity Movement (ISM), οι οποίες κρατήθηκαν παράνομα από τον Ισραηλινό στρατό στη Ραμάλα και αφέθηκαν ελεύθερες με εγγύηση στις αρχές της εβδομάδας. «Δεν παραβιάσαμε κανένα νόμο και στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους Παλαιστίνιους με έναν μη-βίαιο και νόμιμο τρόπο» ανέφερε η Chappell και πρόσθεσε πως «Στο γραφείο τύπου του ISM στη Ραμάλα έγινε επιδρομή του Ισραηλινού στρατού εχθές το βράδυ στις 3 πμ. Η επιδρομή αυτή ήταν η δεύτερη μέσα σε μία βδομάδα». «Ο Ισραηλινός στρατός είναι ξεκάθαρο πως δεν σέβεται καθόλου τις συμφωνίες του Όσλο για την περιοχή Α, που ορίζουν πως είναι κάτω από πλήρη Παλαιστινιακό έλεγχο. Οι εισβολές αυτές και οι συλλήψεις, έχουν στόχο να μας τρομοκατήσουν και να μας εμποδίσουν να τεκμηριώνουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ, και τη διαιώνιση της κατοχής. Δεν θα το καταφέρουν» δήλωσε η Chappell

Η Chappell και Jove πιστεύουν πως η εκκρεμής υπόθεσή τους ενώπιον του Ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου θα χρειαστεί περίπου 3-4 εβδομάδες, ενώ προσέφυγαν και στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ιερουσαλήμ ενάντια στην απαγόρευση εισόδου στη Δυτική Όχθη που τους επεβλήθη.

Τη συνέντευξη τύπου παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Ισπανικού και Γαλλικού προξενείου. Η Jove εξήρε την υποστήριξη που της παρείχε ως σήμερα η Ισπανική πρεσβεία και το προξενείο, ενώ η Chappell ανέφερε πως η βοήθεια από την Αυστραλιανή Πρεσβεία έφερε στο φως ζητήματα που αφορούν τις στενές σχέσεις της Αυστραλίας με το Ισραήλ.