Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Μια φορά κι έναν καιρό...και πάλι στο Ους Γκράμπ

Πηγή: Alternative Information Center, 11 Φλεβάρη 2010

Η Μπειτ Σαχούρ είναι μια μικρή πόλη της Δυτικής Όχθης συνέχεια της Βηθλεέμ. Ο παρακείμενος κατάφυτος λόφος όπου αρκετοί κάτοικοι είχαν οικόπεδα (όπου δεν μπρούσαν φυσικά να χτίσουν γιατί ήταν δάσος) έγινε πριν μερικά χρόνια μέσα σε λίγους μήνες ο τρομακτικός επικοισμός Χαρ Χόμα.
Οι έποικοι για χρόνια προσπαθούν να επεκταθούν προς την Μπειτ Σαχούρ, και ειδικά θέλουν να καταλάβουν το Ουσ Γκράμπ, ένα στρατόπεδο μέσα στη Μπειτ Σαχούρ που οι ισραηλινοί εγκατέλειψαν πριν μερικά χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι έποικοι επικαλούνταν όπως πάντα λόγους ασφαλείας για να το καταλάβουν και έκαναν αρκετές προσπάθειες, συχνά βίαιες να πάρουν μέρος του χώρου. Το 2008 κάτοικοι της Μπειτ Σαχούρ μαζί με το Δήμο άρχισαν να καθαρίζουν και να διαμορφώνουν του Ουσ Γκράμπ αν και δέχονταν επιθέσεις από τους έποικους και λίγους μήνες αργότερα δημιουργήθηκε ένα πάρκο, μοναδικό στην περιοχή, με στοιχειώδεις υποδομές.
Πριν μερικές μέρες όμως, οι Ισραηλινοί μπήκαν με εκσκαφείς σε μια σαφή προσπάθεια να καταλάβουν το χώρο. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην τους αφήσουν.