Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ο Πατριάρχης θα μπορούσε να θεωρηθεί ανεπιθύμητος στην Βηθλεέμ

Πηγή: www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=252309 6 Γενάρη 2010

Ομάδα διαπρεπών Ελληνορθόδοξων Παλαιστίνιων απείλησε την Τετάρτη με διαχωρισμό από την εκκλησία τους εξαιτίας της πώλησης εδαφών της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ.

Ο Marwan Toubasi, αναπληρωτής υπουργός τουρισμού και οργανωτής της διαμαρτυρίας, έκανε σχετική δήλωση σε συνέντευξη τύπου στην πλατεία του Ναού της Γέννησης την Τετάρτη, την ώρα που οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιόρταζα τα Χριστούγεννα. Ο επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης Λέσχης της Beit Sahour Δρ. Elias Isaid, δήλωσε όμως πως μια τέτοια διάσπαση είναι «μη ρεαλιστική». «Η σημερινή διαδήλωση αποτελεί την αρχή των δράσεών μας ενάντια στον Πατριάρχη», σχολίασε και ανέφερε πως εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τις ανησυχίες των Παλαιστινιακών κοινοτήτων, «είμαστε έτοιμοι να ανακηρύξουμε τον πατριάρχη πρόσωπο ανεπιθύμητο στη Βηθλεέμ».

Περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του ναού της Γέννησης, με πλακάτ ενάντια στις ενέργειες του πατριάρχη. «Οι Άγιοι Τόποι δεν πωλούνται και δεν νοικιάζονται» έγραφε ένα πλακάτ και «Θεόφιλος = Ειρηναίος» κάποιο άλλο παρομοιάζοντας τον νέο πατριάρχη με τον εκδιωχθέντα προκάτοχό του.

Οι διαδηλωτές ήταν μέλη του Συμβουλίου των Αραβικών Ορθόδοξων Ιδρυμάτων και Οργανώσεων της Παλαιστίνης και αντιπροσώπευαν 19 ομάδες από όλη τη χώρα. Οι Ελληνορθόδοξοι Παλαιστίνιοι είναι εξαγριωμένοι για τις υποσχέσεις που πήραν απόν τον Πατριάρχη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2005, ότι θα υπάρξει μια πιο συμβουλευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει Παλαιστίνιους και Ιορδανούς σε μια προσπάθεια να αποτραπούν περαιτέρω μακροπρόθεσμες μισθώσεις γης σε Ισραηλινούς επενδυτές.

Μπάντες προσκόπων υποδέχτηκαν το Σύριο και τον Κόπτη Πατριάρχη στην πλατεία του ναού της Γέννησης, αλλά μάζεψαν τα μουσικά όργανα τους πριν την άφιξη του Θεόφιλου. Σιωπή απλώθηκε στην πλατεία την ώρα της άφιξής του, η οποία διακόπηκε από ένα αυτοκίνητο της συνοδείας του Πατριάρχη που έπαιζε Χριστουγεννιάτικη μουσική, για να καλύψει τις αποδοκιμασίες των διαδηλωτών.

Ο Θεόφιλος περπάτησε προς την εκκλησία περικυκλωμένος από αξιωματούχους και αλυσίδα αστυνομικών που έφτιαξαν αλυσίδα γύρω του προκειμένου να υπάρξει ένα ανθρώπινο οδόφραγμα ανάμεσά σ’ αυτόν και τους διαδηλωτές που τον αποδοκίμαζαν.

Οι διαδηλωτές φώναζαν καταδικάζοντας τον Θεόφιλο, ότι απέτυχε να τηρήσει την υποχρέωσή του να ακυρώσει τις παλιότερες πωλήσεις, και τον κατηγορούσαν για τις πρόσφατες συμφωνίες παραχώρησης εδαφών. Η εκκλησιαστική γη έχει χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση Ισραηλινών εποικισμών, όπως του Har Homa και του Ma’aleh Adumim σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

«Ξεκινάμε τις διαμαρτυρίες ενάντια στον Πατριάρχη» δήλωσε ο Isaid, ενώ αξιωματούχος της PLO δήλωσε πρόσφατα σε ελληνική εφημερίδα πως οι διαπραγματεύσεις εδαφών «είναι ύπουλες συμφωνίες που έγιναν με το Πατριαρχείο οι οποίες συμβάλουν στην αποκοπή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Βηθλεέμ από την Παλαιστινιακή ενδοχώρα». Το Συμβούλιο των Αραβικών Ορθοδόξων Ιδρυμάτων ζήτησε επίσης από την Παλαιστινιακή Αρχή να επέμβει και να ακυρώσει τις πωλήσεις εδαφών. Οι Ελληνορθόδοξοι αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της Παλαιστινιακής Χριστιανικής μειονότητας.

Διαβάστε και παλιότερο σχετικό αρθρο από την "Αυγή"