Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τα ατσάλινα τείχη δεν μπορούν να εμποδίσουν τον αγώνα για ελευθερία

Hasan Abu Nimah, The Electronic Intifada, 16 Δεκεμβρίου 2009

Σαν να μην ήταν αρκετός ο αποκλεισμός της Γάζας, που κάνει την κατάσταση ανυπόφορη, το Ισραήλ και η Αίγυπτος δουλεύουν ακόμα πιο σκληρά για να κάνουν πιο ασφυκτική την φυλακή 1,5 εκατ. ανθρώπων. Η Αίγυπτος χτίζει ένα τσάλινο τείχος μήκους 10χμ στα σύνορα της με την Λωρίδα της Γάζας, το οποίο δεν θα εκτείνεται μόνο πάνω από το έδαφος, αλλά και υπογείως για να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να σκάβουν τούνελ, που είναι και η «σανίδα σωτηρίας» της περιοχής.

Τον Ιούλιο του 2008, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έγραφε πως το Σώμα Μηχανικών του στρατού των ΗΠΑ, συζητούσε με την Αίγυπτο την υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Πρόσφατες πηγές αναφέρουν πως οι ΗΠΑ ακόμα συμμετέχουν σε αυτό το απάνθρωπο σχέδιο, που έχει ως στόχο την επιπλέον απομόνωση της Γάζας και την παραβίαση των δικαιωμάτων του κατεχόμενου πληθυσμού της, σύμφωνα με την 4η Συνθήκη της Γενεύης.

Είναι γνωστό πως οι Παλαιστίνιοι έχουν σκάψει εκατοντάδες υπόγεια τούνελ για να αντιμετωπίσουν τον αποκλεισμό και από εκεί εισάγουν όλες τις αναγκαίες προμήθειες από την Αίγυπτο, μιας και όλα τα περάσματα από Αίγυπτο και Ισραήλ είναι κλειστά εδώ και τρία χρόνια. Το λαθρεμπόριο είναι λογικά παράνομο και είναι ντροπή και έγκλημα για όσους το κάνουν, όχι όμως στην περίπτωση της Γάζας. Ο εξαναγκασμός ενός αποκλεισμένου πληθυσμού να συμπεριφέρεται σαν τυφλοπόντικας και να σκάβει υπόγεια τούνελ για να φέρνει προμήθειες, από κηροζίνη και μαγειρικό λάδι –που επίσης χρησιμοποιείται σαν καύσιμο στα αυτοκίνητα– μέχρι ζώα, αποτελεί προσβολή για τον «πολιτισμένο» κόσμο, κυρίως όμως για τον αραβικό κόσμο που συμφωνεί με τον φονικό αποκλεισμό και την ταπείνωση στην οποία υποβάλλονται οι Παλαιστίνιοι.

Αν ο αποκλεισμός είναι μια πράξη επίθεσης και πολέμου, τότε το να τον σπάσεις και να βγεις έξω από αυτόν, είναι μια πράξη αυτοάμυνας και αντίστασης. Η ιστορία αναφέρει τους αγώνες των ανθρώπων για ελευθερία και ανεξαρτησία από κάθε μορφή πίεσης ή επιθετικότητας σαν ηρωικούς και τιμημένους. Κάθε έθνος είναι περήφανο για τις πράξεις του παρελθόντος και τους επιτυχημένους αγώνες του για έναν εθνικό σκοπό, για τις νίκες και τα ηρωικά επιτεύγματα του, άσχετα με τους πολέμους, την βία, το αιματοκύλισμα, τους θανάτους και την καταστροφή που επέφεραν αυτές οι πράξεις. Γιατί οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει συνέχεια να τιμωρούνται, τόσο από φίλους όσο και από εχθρούς, επειδή ζητάνε την αξιοπρέπεια τους, την απελευθέρωση τους, τα δικαιώματα που τους έχουν στερήσει και την ελευθερία;

Οι Παλαιστίνιοι από καιρό έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκράτες». Αντίθετα οι Ισραηλινοί είναι πάντα αυτοί που, κάτω από οποιαδήποτε περίσταση, ενεργούν σε «αυτοάμυνα» κατά της «επιθετικότητας» των Παλαιστινίων. Για το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του, η παράνομη εξορία των Παλαιστινίων από τα πάτρια εδάφη, δεν είναι επίθεση ή τρομοκρατία. Η συνεχιζόμενη κατοχή της Δυτικής Όχθης που διανύει την 5η δεκαετία, δεν είναι επίθεση. Ο ασφυχτικός αποκλεισμός της Γάζας δεν είναι επίθεση. Ο εγκλεισμός σε φυλακές παραπάνω από 10.000 Παλαιστινίων, δεν είναι επίθεση. Η κατοχή των εδαφών της Συρίας από το 1967, δεν είναι επίθεση. Οι καθημερινές επιδρομές στις παλαιστινιακές πόλεις και χωριά για να συλλάβει ή να δολοφονήσει Παλαιστίνιους, δεν είναι επίθεση. Ούτε οι καταστροφικοί πόλεμοι που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων αμάχων, στον Λίβανο το 2006 και τη Γάζα το 2009 και οι εναέριες επιδρομές στην Συρία, είναι μορφές επίθεσης. Αλλά η ανταπόδοση ή η αντίσταση σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια, είναι «τρομοκρατία».

Το προκάλυμμα για τον αποκλεισμό της Γάζας από τους Ισραηλινούς, Αιγύπτιους, Άραβες ή διεθνείς είναι το υποτιθέμενο «χτύπημα» της Χαμάς κατά της «νόμιμης» Παλαιστινιακής Αρχής στις εκλογές του Ιουνίου 2007 και οι ρουκέτες της Χαμάς που χτυπούν το Ισραήλ. Υπάρχει ακόμα ένα «έγκλημα» της Χαμάς: η κράτηση του μοναδικού Ισραηλινού αιχμάλωτου πολέμου. Παρόλα αυτά έχει αποδειχθεί με τον καιρό ότι δεν υπήρξε «πραξικόπημα», όπως και ότι η Χαμάς δεν πυροδότησε καμία ρουκέτα κατά την διάρκεια της εκεχειρίας που παραβίασε το Ισραήλ το 2008 και προσπαθεί να τηρήσει μια μονομερή παύση πυρός ακόμα και αν το Ισραήλ εξακολουθεί να επιτίθεται στην Γάζα.

Αλλά, ας υποθέσουμε ότι αξίζει στην Χαμάς αυτή η τιμωρία και ακόμα περισσότερα. Γιατί 1,5 εκατομμύριο αθώοι άνθρωποι στη Γάζα θα πρέπει να τιμωρούνται μαζικά γι’ αυτό; Θα πρέπει οι άνθρωποι στην Γάζα να βλέπουν τα παιδιά του να πεθαίνουν από την πείνα και να μην κάνουν τίποτα; Δεν είναι ζήτημα ηθικής και υπαρξιακής αναγκαιότητας των ανθρώπων να αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια και την επιβίωση τους; Γιατί πρέπει μόνο οι Παλαιστίνιοι να στερούνται αυτό το δικαίωμα;

Αν αληθεύει το γεγονός ότι η Αίγυπτος χτίζει ένα ατσάλινο τείχος –η ίδια το αρνείται, παρόλο που υπάρχουν ισχυρισμοί για το αντίθετο– θα είναι πράγματι ένα μεγάλο και ντροπιαστικό μέτρο με σκοπό να επικροτήσει τις πιέσεις των Ισραηλινών και Αμερικανών. Για να σταματήσει το «λαθρεμπόριο» στην Γάζα, υπάρχει πιο φτηνός και πιο εύκολος τρόπος από την κατασκευή απάνθρωπων και ανώφελων τειχών. Να ανοίξουν το πέρασμα στην Ράφα, να περνάνε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, κατασκευαστικά υλικά και προμήθειες και να επιμείνουν να ανοίξει το Ισραήλ και τα δικά του περάσματα, για να ενωθεί η Γάζα με την υπόλοιπη χώρα.

Η δικαιολογία μπορεί να είναι οι ρουκέτες ή τα τούνελ, αλλά στην πραγματικότητα ο ασφυχτικός αποκλεισμός της Γάζας είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας του Ισραήλ να αποκλείσει ολόκληρο τον πληθυσμό της Παλαιστίνης στα κατεχόμενα εδάφη. Για περισσότερα από 40 χρόνια, οι Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ζουν σε ασφυχτικό αποκλεισμό. Πρώτα απ’ όλα, η ελεύθερη μετακίνηση από και προς τις κατεχόμενες περιοχές έχει περιοριστεί σημαντικά . Τελευταία –κυρίως κατά την διάρκεια των «ειρηνευτικών διαδικασιών» –οι δυνάμεις κατοχής έχουν τοποθετήσει εσωτερικά εμπόδια και πλέον είναι αδύνατη η μετακίνηση από την μία πόλη στην άλλη, χωρίς να συναντήσεις ένα από τα εκατοντάδες εμπόδια και σημεία ελέγχου, που έχουν μετατρέψει την Δυτική Όχθη σε μια σειρά από γκέτο, περιτριγυρισμένα από εποικισμούς που επεκτείνονται. Υπάρχει και το παράνομο τείχος του απαρτχάιντ, το οποίο πρόσφατα, γενναίοι και ηρωικοί Παλαιστίνιοι, παραβίασαν σε πολλά σημεία, για να διαδηλώσουν ότι καμία ποσότητα τσιμέντου και ατσαλιού δεν μπορεί να καταστείλει την ανθρώπινη επιθυμία για ελευθερία.

Διαβάστε επίσης: Η Αίγυπτος κατασκευάζει υπόγειο τείχος στα σύνορα με τη Γάζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου