Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Η Αίγυπτος ξεκινά την κατασκευή υπόγειου τείχους στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας

Στοιχεία από: http://news.bbc.co.uk και http://english.aljazeera.net

Από το 2007 που επιβλήθηκε ο απάνθρωπος Ισραηλινός αποκλεισμός στη Λωρίδα της Γάζας μια σειρά από απαραίτητα για το 1,4 εκατομμύριο των Παλαιστινίων εφόδια μπαίνουν από υπόγεια τούνελ που συνδέουν τη Γάζα με την Αίγυπτο. Παρ’ όλη την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί ο ισραηλινός αποκλεισμός η Αίγυπτος εξακολουθεί να κρατά κλειστό το συνοριακό πέρασμα της πόλης της Ράφα εκτός από ελάχιστες μέρες κάθε μήνα, ενώ αρνήθηκε να το ανοίξει και κατά τη διάρκεια της περσινής Ισραηλινής εισβολής. Σύμφωνα με άρθρα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές ξένες εφημερίδες τώρα η Αίγυπτος ετοιμάζει την κατασκευή ενός υπόγειου (!) τείχους στα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η Αίγυπτος κατασκευάζει ένα τεράστιο μεταλλικό τείχος στα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας σε μια προσπάθεια να εμποδίσει το λαθρεμπόριο μέσω των τούνελ.

Όταν θα ολοκληρωθεί το τείχος μετά από 18 μήνες, θα έχει μήκος 10-11 χιλιομέτρων και θα εκτείνεται σε βάθος 18 μέτρα (άλλες πηγές αναφέρουν 30) κάτω από την επιφάνεια της γης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του BBC, oι Αιγύπτιοι ενισχύονται από αμερικανούς μηχανικούς του στρατού οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό του έργου.

Το σχέδιο καλύπτεται από απόλυτη μυστικότητα και κανείς από την αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει σχετικά ούτε το επιβεβαιώνει. Εδώ και βδομάδες αγρότες της Ράφα παρατήρησαν αυξημένη δραστηριότητα στα σύνορα όπου κόβονται δέντρα, και έχουν κάνει την εμφάνισή τους βαρυά εξορυκτικά μηχαανήματα, αλλά πολλοί λίγοι από αυτούς γνώριζαν τι συμβαίνει και αιγύπτιοι αξιωματούχοι περιγράφουν την κινητικότητα αυτή ως «εργασίες ρουτίνας» και χαρακτηρίζουν τα δημοσιεύματα των ισραηλινών εφημερίδων σχετικά με την κατασκευή τείχους «αβάσιμα».

Το τείχος, κατασκευασμένο από υπερενισχυμένο χάλυβα έχει κρυφτεί βαθιά κάτω από το έδαφος και σύμφωνα με πληροφορίες του BBC έχει προβλεφθεί από τους αμερικανούς κατασκευαστές του (παρόλο που αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται κάθε εμπλοκή).

Πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου διατηρώντας την ανωνυμία τους καθώς επίσημα η Αίγυπτος αρνείται την ύπαρξη του σχεδίου, αναφέρουν πως το τείχος κατασκευάζεται κοντά και κάτω από το περιμετρικό υπέργειο τείχος που ήδη υπάρχει και συμπληρώνουν πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί 4 χλμ του τείχους βόρεια του περάσματος της Ράφα και τώρα ξεκινούν οι εργασίες στο νότο.

Παρά τις ισραηλινές διαμαρτυρίες πως η Αίγυπτος δεν δραστηριοποιείται αρκετά για να εμποδίσει την είσοδο προμηθειών στη Γάζα μέσω των τούνελ, αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες το Κάιρο έχει καταστρέψει έναν μεγάλο αριθμό από αυτά χρησιμοποιώντας εξοπλισμό ανίχνευσης που του προμήθευσαν οι ΗΠΑ.