Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

7η εβδομάδα Ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ 9-16 Νοέμβρη 2009

Οργανώσεις βάσης της Καμπάνιας ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ

Πηγή: http://stopthewall.org/latestnews, 1 Σεπτέμβρη 2009

Ενωθείτε ενάντια στο Απαρτχάιντ

Γκρεμίστε τα τείχη στην Παλαιστίνη - Σπάστε τον αποκλεισμό της Γάζας

Οι Παλαιστινιακές Επιτροπές Βάσης της Εκστρατείας ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ, οι λαϊκές της επιτροπές και τα μέλη τους καλούν σε μια εβδομάδα παγκόσμιας κινητοποίησης ενάντια στα Τείχη του απαρτχάιντ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από τις 9 ως τις 16 Νοέμβρη του 2009

Καλούμε οργανώσεις, δίκτυα, ιδρύματα, συνδικάτα και τα ΜΜΕ που ενδιαφέρονται να κινητοποιηθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ και:

  • Να διαμαρτυρηθούν για την Ισραηλινή πολιτική γκετοποίησης του Παλαιστινιακού λαού μέσω ενός συστήματος τειχών τόσο στη Γάζα, όσο και στη Δυτική Όχθη που έχουν σαν αποτέλεσμα την απομόνωση τους από τον υπόλοιπο κόσμο και τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται μέσα στην Πράσινη Γραμμή.
  • Να διαμαρτυρηθούν για την εγκληματική καταστολή ενάντια σε όσους αντιστέκονται στα τείχη.
  • Να διαμαρτυρηθούν για τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Γάζα προκειμένου να αναγκαστεί ο λαός της να εγκαταλείψει την αξιοπρέπεια και τον αγώνα του.
  • Να διαμαρτυρηθούν για την καταστολή των κοινοτήτων που αγωνίζονται κατά του Τείχους στη Δυτική Όχθη. Το κύμα βιαιότητας έχει φτάσει σε σημείο συναγερμού, και η εκπαίδευση και η πληροφόρηση γύρω από τα ζητήματα αυτά είναι κρίσιμη. Το «Stop the Wall» και το «Addameer» έχουν δημοσιεύσει μια εκτενή έκθεση σχετικά με την καταστολή των κινημάτων βάσης ενάντια στο Τείχος.
  • Να συνεχίσουν τις προσπάθειες για Μποϊκοτάζ, Άρση των Επενδύσεων και Κυρώσεις ενάντια στο Ισραήλ (BDS). Να ξεκινήσουν εκστρατείες ενάντια σε εταιρείες που εμπλέκονται στην οικοδόμηση του Τείχους και συνεργούν στον αποκλεισμό της Γάζας. Η εκστρατεία του BDS έχει ήδη κάνει σημαντικές κινήσεις, ιδιαίτερα ενάντια στο γιγάντιο σχέδιο μεταφορών της Veolia στην Ιερουσαλήμ και το χτίσιμο του εποικισμού Lev Leviev. Υπάρχουν ακόμα καμπάνιες ενάντια σε εκείνους που εμπλέκονται στην κατασκευή του Τείχους, όπως η CRH που παρέχει σκυρόδεμα και η Elbit Systems που εξοπλίζει το Τείχος με αισθητήρες και άλλο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας ενώ παράγει και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σκοτώνουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
  • Να φέρουν το ζήτημα του Τείχους ξανά στην ημερήσια διάταξη. Να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να τηρήσουν την υποχρέωσή τους να εξασφαλίσουν ότι τα τείχη στην Παλαιστίνη θα πέσουν και ο αποκλεισμός της Γάζας θα τερματιστεί. Οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να σεβαστούν την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και να μην συνδράμουν στην κατασκευή και τη συντήρηση του Τείχους. Πρέπει να σταματήσουν να συνεργούν μέσω της σιωπής τους στην πολιορκία της Γάζα
********************

Στις 9 Νοέμβρη του 1989, ακριβώς πριν από 20 χρόνια – έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Το γεγονός γιορτάστηκε ως νίκη του «Ελεύθερου Κόσμου». Σήμερα, εντούτοις, οι ίδιες δυνάμεις υποστηρίζουν την κατασκευή των τειχών που καταστρέφουν την Παλαιστίνη.

Πριν 5 χρόνια, το Διεθνές Δικαστήριο έκρινε πως το Τείχος είναι παράνομο και απαίτησε να γκρεμιστεί και να ανακληθούν όλοι οι νόμοι και οι εντολές που σχετίζονται μ’ αυτό. Το Δικαστήριο υπενθύμισε στη Διεθνή Κοινότητα την υποχρέωσή της να μην παρέχει καμία ενίσχυση ή βοήθεια στο Τείχος και να εξασφαλίσει την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Μέχρι σήμερα, η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει καμιά κίνηση για την εφαρμογή της απόφασης αυτής.

Η υποκρισία πρέπει να σταματήσει – Η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει

Η Γάζα βρίσκεται φυλακισμένη από τείχη και συρματοπλέγματα εδώ και 15 χρόνια. Το Τείχος και η απαγορευτική του ζώνη έχουν κατασχέσει σχεδόν το 25% της απαραίτητης αγροτικής γης της Λωρίδας της Γάζας που λιμοκτονεί. Σχεδόν το 15% των αγροτών της Γάζας εμποδίζονται από το να δουλέψουν στα χωράφια τους, ενώ δεκάδες σημεία παροχής νερού και σχεδόν το 50% του ζωικού κεφαλαίου και άλλες σχετικές πηγές στο ανατολικό τμήμα της Γάζας έχουν καταστραφεί. Πολλοί αγρότες έχουν σκοτωθεί καθώς πήγαιναν στα χωράφια τους ή έχουν ξεριζωθεί και είναι αναγκασμένοι να ζουν σε πολυπληθή αστικά κέντρα.

Στη Δυτική Όχθη, το Τείχος του Απαρτχάιντ χαράζει νέα Μπατουστάν. Ελίσσεται γύρω από τους εποικισμούς, που συνεχίζουν να αναπτύσσονται παρά τις ανειλικρινείς συζητήσεις για «πάγωμα των εποικισμών». Μέχρι τώρα η διαδρομή του έχει απομονώσει 78 Παλαιστινιακά χωριά, παγιδεύοντάς τα ανάμεσα σε τείχη, εποικισμούς και/ή την Πράσινη Γραμμή, κλέβοντας εδάφη, νερό και άλλους πόρους από εκατοντάδες ακόμα Παλαιστίνιους. Η Ιερουσαλήμ παραμένει απομονωμένη από το Τείχος και τους εποικισμούς, και ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός Παλαιστινίων βλέπουν να σπίτια τους να κατεδαφίζονται ή να καταλαμβάνονται από εποίκους.

Απέναντι σε όλα αυτά τα εγκλήματα η διεθνής κοινότητα αντιδρά με ένα πέπλο σιωπής – ακόμα μια Nakba (Καταστροφή) για τον Παλαιστινιακό λαό.

Παρόλα αυτά, η Παλαιστινιακή αντίσταση ενάντια το Τείχος αναπτύσσεται. Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες γίνονται σε εβδομαδιαία βάση σε αρκετά χωριά της Δυτικής Όχθης. Προσπαθώντας να ξεριζώσουν αυτό που αποκαλούν «επικίνδυνο φαινόμενο», οι κατοχικές δυνάμεις υιοθετούν όλο και πιο βίαιους τρόπους ενάντια στις διαμαρτυρόμενες κοινότητες και ειδικά τη νεολαία τους. Σε κάτι παραπάνω από ένα χρόνο έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες 6 Παλαιστίνιοι, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και δεκάδες έχουν συλληφθεί στα χωριά που αγωνίζονται ενάντια στο Τείχος.

Η Γάζα έχει δει ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Ο λαός της αντιμετώπισε μια συντριπτική στρατιωτική επίθεση εξαιτίας της αντοχής του στην πολιορκία. Περισσότεροι από 1500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες ακόμα τραυματίστηκαν το χειμώνα που πέρασε όταν οι Κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Παλαιστινιακός λαός δεν θα σταθεί μόνος του σ’ αυτόν τον αγώνα

Ενωθείτε ενάντια στο απαρτχάιντ!