Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Η καταστολή επιτρέπεται η αντίσταση απαγορεύεται

Κοινή Αναφορά του Stop the Wall Campaign και του Addameer

“Η καταστολή επιτρέπεται, η αντίσταση απαγορεύεται: η ισραηλινή καταστολή του λαϊκού κινήματος ενάντια στο τείχος της ντροπής”

[Ραμάλα, 9 Ιουλίου 2009] Για την αποφυγή περισσοτέρων θανάτων, τραυματισμών, αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων Παλαιστινίων, διεθνών ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται ενάντια του ισραηλινού τείχους, η διεθνής κοινότητα πρέπει άμεσα να λάβει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας στις κοινότητες που επηρεάζονται από το τείχος.

“Η καταστολή επιτρέπεται, η αντίσταση απαγορεύεται: η ισραηλινή καταστολή του λαϊκού κινήματος ενάντια στο τείχος της ντροπής” μια κοινή αναφορά του Stop the Wall Campaign και του οργανισμού Addameer για την υποστήριξης των φυλακισμένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξετάζει τις ισραηλινές πολιτικές σύλληψης, κράτησης και βίαιης καταστολής ενάντια στις Λαϊκές Επιτροπές της Παλαιστίνης και των διεθνών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εμπλέκονται στον αγώνα ενάντια της κατασκευής του τείχους. Πέντε χρόνια μετά την γνωμοδότηση-ορόσημο του Διεθνές Δικαστηρίου, που δήλωνε ότι η κατασκευή του τείχους στην κατεχόμενη Παλαιστίνη είναι παράνομη, η προσοχή όσων δεσμεύονται με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, θα έπρεπε να στραφεί στις δοκιμασίες εκείνων των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προσπαθούν να αντισταθούν στην κατασκευή του τείχους.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει το Stop the Wall και το Addameer υποδεικνύουν ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής (IOF) επιχειρούν μια συστηματική τακτική βίας, απειλών, απαγορεύσεων κυκλοφορίας, συλλήψεων και μαζικών τιμωριών για να σταματήσουν και να αποτρέψουν οποιαδήποτε δράση λαϊκής αντίστασης ενάντια στο τείχος, με αποτέλεσμα μεμονωμένοι αρχηγοί και ολόκληρες κοινότητες να έχουν στοχοποιηθεί και διαδηλωτές να έχουν τιμωρηθεί είτε ατομικά ή μαζικά. Ενώ τα μέλη και οι υπεύθυνοι των Λαϊκών Επιτροπών, που ήταν αρμόδιοι για τον συντονισμό και την κινητοποίηση εβδομαδιαίων διαμαρτυριών, υπήρξαν στόχοι του IOF τον πρώτο χρόνο της κατασκευής του τείχους, η προσοχή φαίνεται τώρα πως έχει στραφεί στα πιο ευάλωτα μέλη της κοινότητας: τα παιδιά και τους νέους. Είναι συνήθως τα πρώτα που θα συλληφθούν σε μαζικές επιχειρήσεις σύλληψης και πιο πιθανό να τραυματιστούν σε διαδηλώσεις.

Η αναφορά επίσης αποκαλύπτει πως οι τραυματισμοί που προκαλούνται από την χρήση στρατιωτικής βίας στις δημόσιες διαδηλώσεις, δεν είναι τυχαία περιστατικά, λόγω μέτρων ελέγχου του πλήθους ή αυτοάμυνας. Αντίθετα, είναι αποτέλεσμα σκόπιμων πράξεων που φανερώνουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την καταστολή της βίας. «Στις διαδηλώσεις, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί αδιάκριτα και έντονα δυσανάλογη βία ενάντια στους διαδηλωτές. Έχουν σκοτώσει 16 ανθρώπους από το 2002, οι μισοί από αυτούς ήταν μικρότεροι των 18 χρόνων και έχουν τραυματίσει χιλιάδες διαδηλωτές μέχρι σήμερα» λέει ο Jamal Jum’a, συντονιστής του Stop the Wall Campaign.

Οι νυχτερινές επιδρομές είναι ακόμα μια συνηθισμένη πολιτική που χρησιμοποιείται για να εκφοβίσουν και να συλλάβουν τους Παλαιστίνιους που αντιστέκονται στο τείχος. Οι επιδρομές αποτελούν ένα πιο διακεκριμένο εργαλείο από τα δημόσια μέτρα ελέγχου που χρησιμοποιούν στις διαδηλώσεις, καθώς πραγματοποιούνται τις πρωινές ώρες, όταν ελάχιστοι ή κανένας διεθνής, Ισραηλινός ή δημοσιογράφος είναι παρόν. «Οι συλλήψεις και οι κρατήσεις είναι ανάμεσα στις επιλογές του IOF για να καταπνίξουν τον ακτιβισμό και να αποσταθεροποιήσουν τις διαδηλώσεις» λέει ο Sahar Francis, Γενικός Διευθυντής του Addameer. «Ωστόσο, αυτή η τακτική θα πρέπει να γίνει κατανοητή μέσα στα πλαίσια μιας ευρύτερης πολιτικής συλλήψεων ενάντια όσων αντιστέκονται στην κατοχή». Άλλα μέτρα, όπως οικονομικά, διοικητικά και πολιτικά, χρησιμοποιούνται επίσης για να τιμωρήσουν τις παλαιστινιακές κοινότητες που αντιστέκονται και έχουν επιζήμια επίδραση στον βιοπορισμό των ντόπιων. Επίσης, επιβάλλονται μεμονωμένες καταδιώξεις σε συγκεκριμένα μέλη των κοινοτήτων και τις οικογένειες τους, κυρίων εκείνων που εμπλέκονται ενεργά στις διαμαρτυρίες.

Αυτά τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει έναν ύπουλο πόλεμο ενάντια των διαδηλωτών, σε μια προφανή προσπάθεια να συντρίψει την δημοτικότητα του λαϊκού κινήματος διαμαρτυρίας, να διασπάσει τις κοινότητες και να υπονομεύσει την βάση στήριξης του. Με τον τρόπο αυτό, και έχοντας κατά νου το παράνομο καθεστώς του τείχους και την επακόλουθη καταστολή, ο IOF παραβιάζει το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των Παλαιστινίων, καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης συνάθροισης και έκφρασης.

Γι’ αυτό, η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα συμμορφωθεί με την Συμβουλευτική Γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις βάσει του Διεθνές Δικαίου : (1) σταματώντας την κατασκευή του τείχους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (2) καταστρέφοντας όσα τμήματα έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα και (3) παρέχοντας αποζημιώσεις για όλες τις ζημιές, συμπεριλαμβανομένης και την δήμευση γης, που έχουν προκληθεί από την κατασκευή του τείχους. Η άμεση πρόκληση ωστόσο είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα της προσωπικής ασφάλειας, όλων εκείνων που επηρεάζονται από τα κατασταλτικά μέτρα και τακτικές του Ισραήλ.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επικοινωνήστε με:

Addameer Prisoner Support and Human Rights Association: info@addameer.ps

Stop the Wall Campaign: global@stopthewall.org