Στις 4 Ιουλίου, ο απεργός πείνας Παλαιστίνιος κρατούμενος Μπιλάλ Καγιέντ συναντήθηκε με τον δικηγόρο Φαράχ Μπαγιαντσί, από τον Σύλλογο Addammeer. Στη συνάντηση τόνισε την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει την απεργία πείνας έως ότου αφεθεί ελεύθερος, παρά τις συχνές μεταγωγές από φυλακή σε φυλακή, τις δύσκολες συνθήκες και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία του η απεργία πείνας.
Ο Καγιέντ, στην 20η μέρα απεργίας πείνας, δεν δέχεται να εξεταστεί από γιατρούς, να πάρει βιταμίνες ή αλατούχα υποκατάστατα. Την Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016, μεταφέρθηκε από την απομόνωση της φυλακής Αχλί Κεντάρ στην απομόνωση της φυλακής Ασκελόν. Προηγουμένως είχε μεταφερθεί από την φυλακή Ραμόν στην Αχλί Κεντάρ, στις 28 Ιουνίου 2016, την 14η μέρα απεργίας πείνας. Η επίσκεψη του δικηγόρου καθυστέρησε, εξαιτίας των μεταγωγών.
Το κελί του στην φυλακή Ασκελόν είναι 2χ1,5 τμ, δεν έχει παράθυρο ή εξαερισμό, έχει μια τουαλέτα και σπασμένο νιπτήρα. Η διοίκηση της φυλακής αρνείται να του παραχωρήσει ανεμιστήρα, παρά τα πολυάριθμα αιτήματά του. Όσο βρισκόταν στην Αχλί Κεντάρ, γινόντουσαν συχνά επιδρομές στο κελί του, εξαναγκάζοντας τον να γδυθεί για να του γίνει σωματικό έλεγχος.
Μετά από είκοσι μέρες απεργίας πείνας, είναι κουρασμένος, έχει ζαλάδες και αϋπνίες. Παρόλα αυτά, η διοίκηση των φυλακών τον αναγκάζει να σηκώνεται συχνά για επιθεώρηση.
Ο Μπαγιαντσί τόνισε πως παρόλη την απομόνωση και την αδύναμη υγεία του, ο Καγιέντ έχει ανεβασμένο ηθικό και εκτιμά ιδιαίτερα την υποστήριξη των Παλαιστινίων και όλου του κόσμου στην απεργία πείνας του. Βρίσκεται σε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθεί για την διοικητική του κράτηση, χωρίς κατηγορίες ή δίκη. Στις 13 Ιουνίου διατάχθηκε εξάμηνη διοικητική κράτηση σε βάρος του, την ημέρα που τελείωνε η 14.5 χρόνων ποινή φυλάκισης του σε ισραηλινές φυλακές.
Ο Μπαγιαντσί έδωσε επίσης λεπτομέρειες για την προσφορά που απέρριψε ο Μπιλάλ Καγιέντ, να απελαθεί σε αντάλλαγμα της ελευθερίας του. «Ο κύριος Μπιλάλ Καγιέντ δέχτηκε μια προσφορά. Να απελαθεί στην Ιορδανία για τέσσερα χρόνια με τον όρο να μην δραστηριοποιηθεί πολιτικά. Ωστόσο, ο κύριος Καγιέντ αρνήθηκε την προσφορά, που του μετέφερε ο διοικητής του στρατού, με την σύσταση των μυστικών υπηρεσιών. Απειλήθηκε πως αν αρνιόταν την προσφορά, θα τεθεί υπό διοικητική κράτηση για τέσσερα ακόμα χρόνια.
Αρνήθηκε αμέσως την προσφορά, λέγοντας «Αφού αρνείστε να με αφήσετε να ζήσω με αξιοπρέπεια, τότε επιλέγω να πεθάνω με αξιοπρέπεια». Ο Καγιέντ είπε «Δεν ξεκίνησα απεργία πείνας για να διαπραγματευτώ. Ξεκίνησα για να αφεθώ ελεύθερος». Ο Καγιέντ είναι να παρουσιαστεί στο στρατιωτικό δικαστήριο του Οφέρ στις 5 Ιουλίου, για να επικυρωθεί η εντολή διοικητικής κράτησης. Η εντολή δεν έχει ακόμα επικυρωθεί και η ακρόαση είχε πάρει αναβολή, γιατί ο Καγιέντ αρνήθηκε να παραστεί ή να αναγνωρίσει το στρατιωτικό δικαστήριο ή την διαδικασία διοικητικής κράτησης, καταγγέλλοντας το στρατιωτικό δικαστήριο ως παράνομο.
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι συμμετέχουν σε απεργίες πείνας μικρής διάρκειας και διαμαρτυρίες, για να στηρίξουν τον Καγιέντ και οι κρατούμενοι του PFLP διακήρυξαν ότι θα ξεκινήσουν μαζική απεργία πείνας στις αρχές Ιουλίου, εάν ο Καγιέντ παραμείνει στην φυλακή. Σε όλο τον κόσμο, έχουν γίνει διαδηλώσεις και καλέσματα για δράση, απαιτώντας την απελευθέρωση του Καγιέντ.
Ο Καγιέντ είναι ένας από τους σχεδόν 750 Παλαιστίνιους που κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη, με το καθεστώς διοικητικής κράτησης. Οι διαταγές διοικητικής κράτησης εκδίδονται για έναν έως έξι μήνες και ανανεώνονται επ’ αόριστον. Η διαταγή διοικητικής κράτησης του Καγιέντ εκδόθηκε αμέσως μόλις εξέτισε την πολύχρονη ποινή του και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι φοβούνται πως δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο.