Ο Μοχάμετ Χατίμπ, συντονιστής του Samidoun στην Ευρώπη και Παλαιστίνιος ακτιβιστής, σε συνέντευξη στην Hadf News, μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων σε σχέση με την ΠΑ και τους επίσημους θεσμούς.
«Για να διεθνοποιηθεί, σε λαϊκό και επίσημο επίπεδο, το ζήτημα των κρατουμένων απαιτείται από το κίνημα των κρατουμένων να επιστρέψει στον αρχικό του ρόλο και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλους. Είναι καθήκον και ευθύνη όλων», είπε ο Χατίμπ. «Ειλικρινά, φαίνεται πως εκείνοι που έχουν την εξουσία, σκόπιμα εμποδίζουν την ανάδειξη του θέματος των κρατουμένων σε διεθνή φόρουμ, υπηρετώντας τις αμερικανικές και σιωνιστικές πολιτικές. Όταν μιλάμε για διεθνοποίηση του ζητήματος των κρατουμένων, εννοούμε παράλληλες δράσεις σε όλα τα μέτωπα –λαϊκό, επίσημο, πολιτικό, στα ΜΜΕ και αλλού».
«Η εμπειρία μας με τις επίσημες παλαιστινιακές πρεσβείες τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την εμπλοκή τους στην τραγωδία της δολοφονίας του αγωνιστή Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ, μας δείχνει ότι ο ρόλος των θεσμών της ΠΑ έχει μετακινηθεί από την σιωπή στην συμμετοχή στο έγκλημα. Η σιωπή από μόνη της είναι έγκλημα», είπε ο Χατιμπ. Σημείωσε επίσης ότι «το λεγόμενο Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης δεν έχει δώσει κατευθύνσεις στις πρεσβείες να αναδείξουν το θέμα του Μπιλάλ Καγιέντ και των συντρόφων του, παρόλο τον ηρωικό τους αγώνα τις τελευταίες δύο βδομάδες. Φαίνεται πως ο κύριος Ριγιάντ Αλ Μαλκί δεν ενδιαφέρεται για τα βάσανα των κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Τον προκαλούμε να αποδείξει το αντίθετο.
Είπε πως βγήκε η 5η ανακοίνωση των απεργών κρατουμένων που αναφέρει με σαφήνεια ότι η Επιτροπή για Θέματα Κρατουμένων, δεν στέκεται στο ύψος που απαιτείται και οι κρατούμενοι γνωρίζουν ότι αυτή η επιτροπή είναι δεμένη χειροπόδαρα και την εμποδίζουν να αναλάβει πραγματική δράση. «Να σπάσουν τα δεσμά της ΠΑ και των περιορισμών που θέτει», είπε ο Χατίμπ.
«Είναι ντροπή να βλέπουμε μέλη του Ελληνικού, Ιρλανδικού, Νοτιοαφρικανικού κοινοβουλίου και πολιτικές φυσιογνωμίες να υψώνουν την φωνή τους σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Μπιλάλ Καγιέντ, ενώ οι Υπουργοί της ΠΑ, οι πρέσβεις, ακόμα και ο Πρόεδρος, παραμένουν σιωπηλοί. Οι θεσμοί της ΟΑΠ ανήκουν δικαιωματικά στον παλαιστινιακό λαό και τους έχει χτίσει με το αίμα του ως μάρτυρες ή πρόσφυγες. Τα εκατομμύρια που ξοδεύονται στις πρεσβείες είναι χρήματα του παλαιστινιακού λαού, των κρατουμένων και των προσφύγων. Πρέπει να γίνει ένα παλαιστινιακό δημοψήφισμα για να απαντηθεί το ερώτημα αν το εθνικό ταμείο πρέπει να ξοδεύεται για τον σκοπό μας ή σε γεύματα και κονσέρτα που εξυπηρετούν τον σκοπό την «κανονικοποίησης». Να ρωτήσουμε για την δολοφονία του Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ και τι συμβαίνει με τις πρεσβείες που πουλάνε διαβατήρια στους πρόσφυγες και εκμεταλλεύονται τον πόνο τους».
Απαντώντας στην ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση, ο Χατίμπ είπε «Φοβάμαι πως έχουμε περάσει το σημείο που μπορούμε να ζητήσουμε μεταρρύθμιση των θεσμών. Αυτό που απαιτείται καταρχήν είναι να απελευθερωθούμε από το Όσλο και οι αποφάσεις να παίρνονται ελεύθερα. Ο λαός μας να απελευθερώσει τους θεσμούς του από τον έλεγχο των λίγων δυνατών που διαφεντεύουν την μοίρα τους, εμπορεύονται τα δικαιώματά τους και κερδίζουν από τα βάσανά τους».