Ο θυμός των Παλαιστινίων κρατουμένων μεγαλώνει. Πολλοί συγκρατούμενοί τους προχωρούν σε απεργίες πείνας μεγάλης διάρκειας και στη φυλακή Νάφχα, στο νότιο Ισραήλ, υπάρχουν συμπλοκές.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποιούν ότι η κατάσταση υγείας του Παλαιστίνιου κρατούμενου που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 51 μέρες, επιδεινώνεται γρήγορα. Ο Σαμί Τζανασράχ, ετών 43, ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 3 Μαρτίου για να διαμαρτυρηθεί για την διοικητική κράτηση και απομόνωση που βρίσκεται, μια πρακτική με την οποία το Ισραήλ φυλακίζει τους Παλαιστίνιους με «απόρρητα στοιχεία» χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.
Ο Τζανασράχ, πατέρας τριών παιδιών από το προσφυγικό καταυλισμό αλ Φοουάρ στη Χεβρώνα, υποφέρει από χαμηλή αρτηριακή πίεση και αρρυθμίες που του προκαλούν σπασμωδικές κρίσεις και λιποθυμικά επεισόδια. Το βάρος έχει φτάσει στα 52 κιλά.
Είναι ένας από τους αρκετούς κρατούμενους που αρνούνται την σίτιση. Ανάμεσα τους είναι ο Φουάντ Ασσί και ο Αντιμπ Μαφαρζάχ, που ξεκίνησαν απεργία πείνας εδώ και είκοσι μέρες. «Φαίνεται πως θα προκληθεί αρκετός θόρυβος γιατί κανένας τους δεν έχει πρόθεση να σταματήσουν την απεργία», είπε ο Φαράχ Μπαγιαντσί, δικηγόρος του Addameer.
Από τους περίπου 7.000 Παλαιστίνιους στις ισραηλινές φυλακές, τουλάχιστον 700 βρίσκονται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης, σύμφωνα με το Addameer. «Πρόσφατα έχουν αυξηθεί οι εντολές για διοικητική κράτηση», λέει ο Μπαγιαντσί. «Για την ισραηλινή κατοχή, έχει γίνει ο εύκολος τρόπος να φυλακίζει Παλαιστίνιους».
Η Ισραηλινή Σωφρονιστική Υπηρεσία αρνήθηκε να σχολιάσει στο Al Jazeera.
Ο θυμός εξαπλώνεται ανάμεσα στον πληθυσμό των φυλακών και εξαιτίας της μεταχείρισης των κρατουμένων στη φυλακή Νάφχα. Την προηγούμενη Τετάρτη υπήρξαν συμπλοκές ανάμεσα σε φρουρούς και κρατούμενος, κατά τη διάρκεια ελέγχου στον Τομέα 4. Οι περισσότεροι κρατούμενοι πρόσκεινται στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ. Οι φρουροί κατηγορήθηκαν ότι έριχναν δακρυγόνα και χτυπούσαν κρατούμενους που φορούσαν χειροπέδες.
«Τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει πολλές επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων κρατουμένων στη Νάφχα», λέει ο Μπαγιαντσί. «Αυτό που έγινε στη φυλακή είναι πολύ επικίνδυνο, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
Μόλις μια βδομάδα πριν, Ισραηλινοί φρουροί είχαν κατηγορηθεί ότι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν 60 κρατούμενους, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Επιτροπή Σωφρονιστικών Θεμάτων.
Το Τμήμα Κρατουμένων του Λαϊκού μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη που καλούσε σε «μαζική λαϊκή εξέγερση ενάντια των επιθέσεων της κατοχής στις φυλακές». «Οι μέρες εξέγερσης έρχονται να υποστηρίξουν τους κρατούμενους που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την διοίκηση των σιωνιστικών φυλακών και τους κρατούμενους της Νάφχα που δέχονται βίαιες επιθέσεις».
Την Κυριακή, χιλιάδες διαδήλωσαν σε όλη τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, για την Ημέρα των Παλαιστινίων Κρατουμένων. Την ίδια μέρα, χιλιάδες κρατούμενοι έκαναν συμβολική απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους που κρατούνται στη Νάφχα.
Από τον Οκτώβριο, έχει αυξηθεί ο αριθμός των Παλαιστινίων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, απ ‘όταν δηλαδή κλιμακώθηκαν οι εντάσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
Από την 1η Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 208 Παλαιστίνιους, σύμφωνα το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης. Την ίδια περίοδο, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 29 Ισραηλινοί από πυροβολισμούς, μαχαιρώματα και χτυπήματα με αυτοκίνητο, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ του Ισραήλ.
Ο Άλαα Ταρτίρ, αναλυτής και διευθυντής προγράμματος του Al Shabaka, εξηγεί ότι οι απεργίες πείνας καθώς και άλλες πράξεις που δείχνουν μη συμμόρφωση των κρατουμένων, έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της τρέχουσας αναταραχής. «Αν και η παρούσα πολιτική ηγεσία απογοητεύει τους κρατούμενους και τους αφήνει μόνους, η βαρύτητα που έχει στη λαϊκή και κοινή γνώμη η άσχημη κατάσταση των κρατουμένων, τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα τους».
Αναφερόμενος στην σωρευτική ένταση μέσα στις ισραηλινές φυλακές, ο Μπαγιαντσί λέει «Υπάρχει πάντα μια Ιντιφάντα (εξέγερση) στις φυλακές. Δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν εκτός από το να αντισταθούν με απεργίες πείνας ή παρόμοια μέσα».