Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η γαλλική κυβέρνηση προγραμματίζει να διεξάγει μια υπουργική συνδιάσκεψη στις 30 Μαΐου για να συζητηθεί η «πρωτοβουλία» μιας «ειρηνευτικής συνδιάσκεψης» για το παλαιστινιακό στα τέλη του 2016, το σάιτ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μίλησε με τον Παλαιστίνιο συγγραφέα, σύντροφο Χάλεντ Μπαρακάτ.
Ο σύντροφος Μπαρακάτ είπε «όλες οι παλαιστινιακές δυνάμεις αντίστασης εναντιώνονται στη λεγόμενη «γαλλική πρωτοβουλία ειρήνης» και σε οποιαδήποτε προτεινόμενη εκδοχή της. Βλέπουν πως είναι ξεκάθαρα μια προσπάθεια εκκαθάρισης του σκοπού και δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».
«Η Γαλλική κυβέρνηση, όπως και οι ΗΠΑ, είναι «μη έντιμος παίχτης». Η Γαλλία έχει μακρά παράδοση αποικιοκρατίας στην περιοχή και μια συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική ατζέντα. Συστηματικά υποστηρίζει το αποικιοκρατικό κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ. Ένα τέτοιος κράτος δεν μπορεί ποτέ να ηγηθεί των προσπαθειών για μια πραγματική ειρήνη», είπε ο Μπαρακάτ.
«Αν διαβάσει κάποιος τις διάφορες εκδοχές αυτής της «πρωτοβουλίας» που κατά καιρούς έχουν βγει στη δημοσιότητα από τον Ιούλιο του 2015, σε οποιαδήποτε γλώσσα – γαλλικά, αγγλικά, αραβικά- θα δει ότι πρόκειται για μια συνταγή κατάργησης των εθνικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και ειδικά το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων».
Ο Μπαρακάτ τόνισε ότι στα προσχέδια προβλέπεται η «ανταλλαγή εδαφών», η διευκόλυνση των «ισραηλινών αναγκών ασφάλειας» ενώ το «προσφυγικό πρόβλημα» αναφέρεται κυρίως ως ένας μηχανισμός οικονομικής αποζημίωσης.
«Όταν ο παλαιστινιακός λαός διαβάσει το κείμενο της πρωτοβουλίας, απλά θα σκίσει το χαρτί. Είμαστε ενάντια στην λεγόμενη γαλλική πρωτοβουλία όχι μόνο εξαιτίας του πολιτικού περιεχομένου και επειδή η Γαλλία παίζει έναν ιμπεριαλιστικό και αντιδραστικό ρόλο στη περιοχή, αλλά και εξαιτίας των γαλλικών πολιτικών εντός της Γαλλίας. Πολιτικές όπως οι επιθέσεις στο παλαιστινιακό κίνημα αλληλεγγύης, η ποινικοποίηση και η δίωξη ακτιβιστών που στηρίζουν το BDS, η συνεχιζόμενη φυλάκιση του Λιβανέζου Άραβα κομμουνιστή και αγωνιστή για την Παλαιστίνη, σύντροφο Ιμπραχίμ Αμπνταλάχ, οι ρατσιστικές πολιτικές του γαλλικού κράτους προς τους Αφρικανούς, Άραβες και άλλες καταπιεσμένες κοινότητες εντός της Γαλλίας. Όλες αυτές οι πολιτικές και πρακτικές δυσφημούν την γαλλική κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες της για δικαιοσύνη ή ειρήνη», είπε ο Μπαρακάτ.
Όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο της ΠΑ και την επίσκεψη του Μαχμούντ Αμπάς στη Γαλλία, ο Μπαρακάτ είπε «αυτή η «γαλλική πρωτοβουλία» είναι επίσης επικίνδυνη γιατί έρχεται σε μια περίοδο που την εξουσία έχουν οι Παλαιστίνιοι καπιταλιστές. Η λεγόμενη «παλαιστινιακή ηγεσία» βρίσκεται σε ετοιμότητα να υπογράψει το καινούριο Όσλο. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζουμε μόνο την απειλή του «Όσλο 2», αλλά μια μεγαλύτερη καθώς προορίζεται να αποτελέσει «τελική» και όχι «προσωρινή» συμφωνία».
«Η αποικιοκρατική φύση της συνδιάσκεψης φαίνεται στην εξαίρεση των Παλαιστινίων από την σχεδιαζόμενη συζήτηση που θα συζητηθεί το μέλλον τους. Εννοώ τον παλαιστινιακό λαό και όχι την Παλαιστινιακή Αρχή. Θυμίζει την διχοτόμηση της Παλαιστίνης παρά τη θέληση του παλαιστινιακού λαού, την περιβόητη συμφωνία Σάικς-Πικό, τη διακήρυξη Μπαλφούρ και τις άλλες αποικιοκρατικές διασπάσεις της Παλαιστίνης, της γης και του λαού. Το αποικιοκρατικό κράτος του Ισραήλ είναι το μόνο που ωφελείται από ένα τέτοιο σχέδιο».
«Πρόκειται για ένα σχέδιο επανακαθορισμού των ορίων στην περιοχή και είναι μέρος ενός συνολικότερου ιμπεριαλιστικού σχεδιασμού», είπε ο Μπαρακάτ. Τόνισε επίσης τον ρόλο των αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων στον σχεδιασμό. «Οι συμφωνίες δισεκατομμυρίων της Γαλλίας με την Σαουδική Αραβία για όπλα πάνε μαζί με την εμπλοκή του αντιδραστικού σαουδαραβικού καθεστώτος στο σχέδιο εξολόθρευσης του παλαιστινιακού σκοπού».
Ρωτήσαμε τον Μπαρακάτ πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα σχέδια. «Καλούμε όλους –επαναστάτες, αριστερούς και λαϊκά κινήματα της Γαλλίας, τις παλαιστινιακές και αραβικές κοινότητες, τα διεθνή κινήματα για δικαιοσύνη-να κινητοποιηθούν στις 30 Μαΐου ενάντια στην υπουργική συνδιάσκεψη που θα γίνει για να προετοιμάσει την λεγόμενη «ειρηνευτική συνδιάσκεψη» και να υπερασπιστεί τα πλήρη δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού για επιστροφή των προσφύγων, αυτοδιάθεση και εθνική απελευθέρωση».