Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Το μήνυμα της Λέιλα Χάλεντ στο κίνημα αλληλεγγύης στον Μπιλάλ Καγιέντ

Πηγή: samidoun.net 9 Αυγούστου 2016

Η Λέιλα Χάλεντ, το σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης, μίλησε σήμερα στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoun για να εκφράσει την βαθιά της ανησυχία και την στήριξή της στον Μπιλάλ Καγιέντ, τον Παλαιστίνιο κρατούμενο που βρίσκεται στην 56η ημέρα απεργίας πείνας. Ο 34χρονος Καγιέντ, διακεκριμένος ηγέτης του κινήματος κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου απεργία πείνας, αφότου διατάχθηκε σε βάρος του διοικητική κράτηση χωρίς κατηγορίες ή δίκη και μόλις είχε εκτίσει την ποινή του για 14,5 χρόνια. Αντί να αφεθεί ελεύθερος, μπήκε στην απομόνωση για έξι μήνες με δυνατότητα επ’ αορίστου ανανέωσης της κράτησης του.
Η απεργία του Καγιέντ βρήκε ευρεία υποστήριξη από Παλαιστίνιους, Άραβες και διεθνείς. Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συμμετέχουν στην συλλογική απεργία πείνας ως ένδειξη υποστήριξης στον Καγιέντ, συμπεριλαμβανομένου του Γ.Γ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Αχμάντ Σααντάτ, τον δημοσιογράφο Ομάρ Ναζάλ, τον ερμηνευτή Μοχάμετ Αμπού Σακχά, τον νεαρό ακτιβιστή Χασάν Καρατζαχ και άλλοι πολλοί. Στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, οι διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους απαιτώντας την απελευθέρωση του Καγιέντ, ενώ διοργανωτές από όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις για την απελευθέρωση του Καγιέντ, με επιπλέον δράσεις να έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν τις επόμενες μέρες.
Η Λέιλα Χάλεντ μίλησε στην Αθήνα τον Ιούνιο, στο Resistance Festival, επικεντρώνοντας στην υπόθεση του Μπιλάλ Καγιέντ που είχε ξεκινήσει την απεργία πείνας λίγες μέρες νωρίτερα. Σήμερα, μοιράζεται τις σκέψεις της για την απεργία στην παρούσα φάση:
«Ο Μπιλάλ Καγιέντ βρίσκεται στην 56η ημέρα απεργίας πείνας. Είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Δεν είναι πλέον μια υπόθεση «ενός προσώπου». Ο σύντροφος Καγιέντ σήμερα είναι ένας αληθινός και γνήσιος εκπρόσωπος του κινήματος των Παλαιστινίων κρατουμένων και μπήκε σε αυτή την μάχη με βαθιά αίσθηση της ευθύνης που έχει πέσει πάνω του. Είναι η μάχη για την διοικητική κράτηση», είπε η Χάλεντ.
«Εσείς στο Samidoun και οι υποστηρικτές σας, γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι διοικητική κράτηση. Είναι πολύ σημαντικό να διαδοθεί η εκστρατεία για να σταματήσει αυτός ο άδικος νόμος, που χρησιμοποιείται ειδικά σε βάρος της παλαιστινιακής νεολαίας και των Παλαιστινίων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, απλά και μόνο επειδή εκφράζουν πολιτικές θέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στo ίντερνετ. Αρκετά! Πρέπει να καταργήσουμε την διοικητική κράτηση, τα βασανιστήρια, την απομόνωση. Πρόκειται για άδικους νόμους που στοχοποιούν τον παλαιστινιακό λαό και τους Παλαιστίνιους κρατούμενους συλλογικά. Δεν επηρεάζουν μόνο τους κρατούμενους, αλλά τις οικογένειές τους και συνολικά τις κοινότητές τους».
Τόνισε τις συνεχιζόμενες συλλήψεις και την στοχοποίηση των Παλαιστινίων σε όλη την κατεχόμενη Παλαιστίνης «Μόλις χθες το βράδυ, οι δυνάμεις κατοχής εισέβαλλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh και τραυμάτισαν με αληθινά πυρά αρκετούς νεαρούς. Σήμερα, ένας νεαρός κινδυνεύει να πεθάνει. Συνέλαβαν τον Νιντάλ Αμπού ΑΚέρ, μια ηγετική φυσιογνωμία του καταυλισμού που είχε αφεθεί ελεύθερος πέρσι, μετά από απεργία πείνας ενάντια στην διοικητική κράτηση».
Η Λέιλα Χάλεντ κάλεσε να ενταθεί η διεθνής δράση για το ζήτημα του Καγιέντ, δηλώνοντας ότι «Καλώ όλους τους ανθρώπους με συνείδηση να συμμετάσχουν άμεσα, με όποιες δυνατότητες έχουν, σε διαδηλώσεις, καθιστικές διαμαρτυρίες, να στείλουν επιστολές, να παίρνουν τηλέφωνα, να στείλουν αντιπροσωπείες αλληλεγγύης. Είναι επείγουσα ανάγκη λόγω της κατάστασης. Συνέχισε λέγοντας ότι: «Πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι ο Μπιλάλ Καγιέντ δεν είναι ο μόνος κρατούμενος που βρίσκεται σε απεργία πείνας. Σήμερα υπάρχουν τόσοι πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που στηρίζουν τον Μπιλάλ και αρνούνται την σίτιση. Είναι επίσης σημαντικό να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι διεθνείς θεσμοί, ειδικά η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Δεν έχω δει λέξη από το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ή από την Διεθνής Αμνηστία για αυτή την υπόθεση. Κανένας οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εργάζεται για την Παλαιστίνη, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει την υπόθεση και την απεργία πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων.
Σχολιάζοντας τις διεθνείς διοργανώσεις σε ένδειξη υποστήριξης στον Μπιλάλ Καγιέντ, είπε «Παρακολουθώ τα νέα για τις διεθνείς εκστρατείες για την απελευθέρωση του Μπιλάλ Καγιέντ που διοργανώνουν το Samidoun και πολλοί φίλοι της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο. Μας δίνει δύναμη και μια αληθινή αίσθηση διεθνούς αλληλεγγύης. Καλώ όλους τους ακτιβιστές και τις οργανώσεις στο κίνημα BDS να εντείνουν τις εκστρατείες τους ενάντια στην G4S και για μποϋκοτάζ στο Ισραήλ. Οι σιωνιστές ψεύδονται και είναι πανικοβλημένοι-το κίνημα σας μεγαλώνει και ξέρουμε ότι η δέσμευσή σας στην Παλαιστίνη είναι ακλόνητη.»
«Φυσικά, η φυλάκιση λόγω αντίστασης, είναι το ζητούμενο των επαναστατικών κινημάτων σήμερα. Πρέπει να θυμηθούμε το κίνημα που ηγείται ο Τζορτς Ιμπραχίμ Αμπνταλάχ και οι σύντροφοί του στην γαλλική φυλακή και αλλού. Συμμετέχουμε στο κάλεσμα να απελευθερωθεί ο Μούμια Αμπού Τζαμάλ, το MOVE 9 και όλοι οι επαναστάτες κρατούμενοι. Είναι ένας δεσμός που ενώνει τους αγώνες των επαναστατών κρατουμένων από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, την Γαλλία, τη χώρα των Βάσκων μέχρι τις Φιλιππίνες και αλλού. Σήμερα, ο Μπιλάλ Καγιέντ εκπροσωπεί όλους αυτούς τους αγώνες. Πρέπει να απελευθερωθεί», καταλήγει η Λέιλα.