Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Το Ισραήλ καλεί τους πολίτες να «καταδίδουν» τους ακτιβιστές BDS για να απελαύνονται

Πηγή: mondoweiss.net 8 Αυγούστου 2016


Το Ισραήλ σύντομα θα ψάχνει, θα απελαύνει και θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε ακτιβιστές που συμμετέχουν στο κίνημα BDS, βάσει μυστικών πληροφοριών που θα συγκεντρώνει μια ομάδα κρούσης κατόπιν τηλεφωνικών καταγγελιών, είπε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γκιλάν Ερντάν την Κυριακή. Το πρόγραμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός στη σελίδα του στο Facebook σε μια δήλωση του τύπου «βλέπεις κάτι, πες το». «Αν έχετε πληροφορίες για κάποιον που προσποιείται ότι είναι τουρίστας και στην πραγματικότητα είναι στο Ισραήλ ως ακτιβιστής μποϋκοτάζ, πείτε το μας και θα τον απομακρύνουμε από την χώρα».
Οι συστάσεις για το ποιος θα απελαθεί θα εξετάζονται από μια «μικτή ομάδα που στόχος της είναι να απελαύνει και να αποτρέπει την είσοδο στο Ισραήλ σε ακτιβιστές μποϋκοτάζ», είπε ο Ερντάν. Η ομάδα θα συνδυάζει φακέλους μυστικών πληροφοριών και καταγγελίες για τους ξένους επισκέπτες του Ισραήλ και της κατεχόμενης Παλαιστίνης που «δουλειά τους είναι να παρακινήσουν και να πυροδοτήσουν, να συγκεντρώσουν πληροφορίες για το Ισραήλ και μετά να τις διακινήσουν και να τις χρησιμοποιήσουν στο εξωτερικό για να προωθήσουν το μποϋκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ. Σας φαίνεται λογικό αυτό; Φυσικά όχι»
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που μίλησε στην Haaretz, αν και το πρόγραμμα πιθανά να περιλαμβάνει αρκετούς στον τομέα συγκέντρωσης πληροφοριών για τους διεθνείς που εμπλέκονται σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υπέρ των Παλαιστινίων, μόνο μια μικρή ομάδα θα εκδίδει τις ειδοποιήσεις απέλασης. «Για παράδειγμα, θα πρέπει να σκεφτούμε αν η απέλαση συγκεκριμένων μονάδων θα ωφελήσει ή θα βλάψει τα συμφέροντα του Ισραήλ. Αν είναι ένας ξένος που η δράση του υπέρ του μποϋκοτάζ είναι ελάχιστη και εμπλέκεται κυρίως στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τότε δεν έχουμε πρόβλημα. Αλλά αν ανήκει σε μια ομάδα που εμπλέκεται κατά κύριο λόγο στην προώθηση του μποϋκοτάζ και την απονομιμοποίηση του Ισραήλ, τότε δεν μας ενδιαφέρει να έρθει εδώ», είπε η πηγή.
Αν και ο Ερντάν δεν διευκρίνισε ποιες ομάδες θα στοχοποιηθούν πρώτα σε αυτή την αντί-BDS προσπάθεια, η Haaretz άφησε να εννοηθεί ότι το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM) θα είναι το πρώτο που θα υποστεί τον πρώτο γύρο τιμωριών.
«Αυτό που πραγματικά με φοβίζει είναι να μην έχουμε μάρτυρες», είπε η Νέτα Γκολάν, συν-ιδρύτρια του ISM στο Mondoweiss. Τα μέλη της οργάνωσης δουλεύουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, όπου οι εθελοντές κατά κύριο λόγο καταγράφουν τον ισραηλινό στρατό και τους έποικους στις συγκρούσεις με τους Παλαιστίνιους. «Οι εθελοντές του ISM συνοδεύουν επίσης τα παιδιά στο σχολείο και τους αγρότες στις συγκομιδές ελιάς σε περιοχές που αντιμετωπίζουν συνεχόμενη βία από το στρατό και τους έποικους», είπε η Γκολάν. «Βλέπουμε ότι μερικές φορές, η παρουσία μας βοηθάει στο να μειωθεί το επίπεδο ένοπλης βίας που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός σε βάρος των άοπλων Παλαιστινίων».
Η Γκολάν λέει ότι το ISM έχει στοχοποιηθεί και το παρελθόν. Το περασμένο φθινόπωρο, έποικοι στη Χεβρώνα κρέμασαν πλακάτ στη πόλη με τα ονόματα και τις φωτογραφίες των εθελοντών, ζητώντας από τον κόσμο να τους καταγγείλει στις ισραηλινές αρχές.
Ο Αμπντουλραχμάν Αμπουναχελ, εκπρόσωπος τύπου της Παλαιστινιακής Εθνικής Επιτροπής BDS, δημοσίευσε σήμερα μια ανακοίνωση, αναφέροντας ότι και η δική του ομάδα περιμένει απελάσεις: «Η απέλαση ακτιβιστών BDS προκειμένου να τους κάνουν να σιωπήσουν και να υπονομεύσουν την στήριξη τους στα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, δεν είναι μόνο αντιδημοκρατική. Είναι ακόμα ένα περιστατικό όπου το Ισραήλ πυροβολεί τον εαυτό του. Αν μη τι άλλο, περιμένουμε ότι τέτοιες δράσεις καταστολής, να δώσουν ώθηση στις χώρες των ακτιβιστών για μποϋκοτάζ στο Ισραήλ».
Το Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα να κηρύξει παράνομες τις εκστρατείες μποϋκοτάζ του εβραϊκού κράτους για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και στο παρελθόν έχει αρνηθεί την είσοδο σε εκείνους που θεωρούσε ύποπτους για ακτιβισμό στη διάρκεια τουριστικών ή εκπαιδευτικών επισκέψεων.
Το 2011, η ισραηλινή κνεσσέτ πέρασε έναν νόμο όπου οι ισραηλινές επιχειρήσεις μπορούν να καταθέτουν μήνυση σε ακτιβιστές για απώλεια κερδών, λόγω των εκστρατειών μποϋκοτάζ. Ο νόμος περιορίζεται στους Ισραηλινούς πολίτες και επιφέρει ποινικές διώξεις. Μέχρι στιγμής, καμιά επιχείρηση δεν έχει κάνει χρήση του νόμου.
Ωστόσο, η Γκολάν σημειώνει ότι το Ισραήλ για πάνω από μια δεκαετία, απελαύνει ακτιβιστές που συμμετέχουν σε οργανώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και σε μεμονωμένους που δεν εμπλέκονται στο κίνημα BDS. Τέτοια περιστατικά είναι κοινό μυστικό, είπε. Μέχρι την Κυριακή πάντως, το Ισραήλ δεν έκανε καμία ρητή δήλωση για το αν υπάρχει κάποια πολιτική που θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε ακτιβιστές.
«Αρκεί να έχεις ένα βιβλίο του Έντουαρντ Σαϊντ ή ένα όνομα που ακούγεται αραβικό», είπε η Γκολάν, για να απελαθείς από το Ισραήλ. «Πολλοί είναι ακτιβιστές και άλλοι δεν είναι , απλά πιάστηκαν στην παράνοια του Ισραήλ».