Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν για το «δικαίωμα της επιστροφής»

Πηγή: www.alaraby.co.uk 13 Μαΐου 2016

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ διαδήλωσαν την Πέμπτη για το δικαίωμα επιστροφής εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων, την ίδια μέρα που το Ισραήλ γιόρταζε την ανεξαρτησία του.
Το πλήθος κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες και ταμπέλες με τα ονόματα των χωριών τους. Επίσης είχαν τα κλειδιά των σπιτιών τους, που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο χωριό Wadi Zobala, στην έρημο Negev.
Οι διοργανωτές είπαν ότι επέλεξαν να διαδηλώσουν σε εκείνη την περιοχή για να τονίσουν τα σχέδια του Ισραήλ να αρπάξει τα αραβικά εδάφη της περιοχής και την διακριτική μεταχείριση του κράτους σε βάρος των ντόπιων Βεδουίνων.
Χιλιάδες βεδουίνοι ζουν σε «μη αναγνωρισμένα» χωριά στη Negev.
Το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό και άλλες υπηρεσίες είναι περιορισμένα στις βεδουίνικες κοινότητες, ειδικά γι’ αυτές που ζουν σε μη αναγνωρισμένα χωριά και πόλεις. Τα περισσότερα καταστρέφονται συστηματικά από τον ισραηλινό στρατό με την δικαιολογία ότι είναι παράνομα.
Οι Ισραηλινοί εβραίοι, από την άλλη, γιόρτασαν με δημόσιες εκδηλώσεις την 68η επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ.
Για τους Παλαιστίνιους, τα γεγονότα του 1948 χαρακτηρίζονται ως Νάκμπα-καταστροφή στα αραβικά- καθώς περισσότεροι από 760.000 Παλαιστίνιοι, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Σήμερα ο αριθμός υπολογίζεται στα 5,5 εκατομμύρια, μαζί με τους απογόνους τους. Η Νάκμπα θα τιμηθεί επίσημα στις 15 Μαΐου.
Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Στην επέτειο της ανεξαρτησίας σας, θυμηθείτε την καταστροφή μας».
Για τους Παλαιστίνιους, το δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων, είναι προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, ένα αίτημα που το τελευταίο απορρίπτει κατηγορηματικά.
Η ετήσια «διαδήλωση για το δικαίωμα επιστροφής» ξεκίνησε πριν από 19 χρόνια και κάθε χρόνο γίνεται σε διαφορετικό ιστορικό χωριό της Παλαιστίνης κάθε χρόνο. Η διαδήλωση της Πέμπτης κατέληξε με τους διαδηλωτές να ορκίζονται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα παραιτηθούν από το δικαίωμα επιστροφής τους και για κανέναν πολιτικό συμβιβασμό.