Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Η Λεϊλά Χάλεντ, ζωντανός θρύλος της Παλαιστινιακής Αντίστασης στο Resistance Festival!

Η οργανωτική επιτροπή του Resistance Festival 2016 έχει τη χαρά και τη μεγάλη τιμή να ανακοινώσει ότι στο φετινό Resistance Festival θα συμμετάσχει η Λεϊλά Χάλεντ, η γυναίκα-σύμβολο του πεισματικού, ασίγαστου εδώ και δεκαετίες αγώνα του Παλαιστινιακού Λαού για Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Ποια καταλληλότερη από τη Λεϊλά για να είναι μία από τις κεντρικές ομιλήτριες στην έναρξη της φετινής διοργάνωσης, το σύνθημα της οποίας είναι «Ελεύθεροι Λαοί σε Ελεύθερες Χώρες»;
Η Λεϊλά Χάλεντ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και, με την ευκαιρία, θα κυκλοφορήσει και το αυτοβιογραφικό βιβλίο που είχε γράψει παλιότερα, με σύγχρονο δικό της πρόλογο. Πρόσφατα η Λεϊλά πραγματοποίησε περιοδεία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στα πλαίσια της οποίας επισκέφθηκε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πείσμα του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, που προσπαθεί πάντα να αποτρέψει τα ταξίδια της στην Ευρώπη.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε και άλλες σημαντικές διεθνείς συμμετοχές στο Resistance Festival 2016, μια πραγματική γιορτή που δίνει φωνή στα κινήματα, τις αγωνίες και τους αγώνες των λαών όπου γης – από τη Λατινική Αμερική και την Ασία ως τον Αραβικό κόσμο και την Ευρώπη.
Ελεύθεροι Λαοί σε Ελεύθερες Χώρες!
Αθήνα, 19/5/2016
Η οργανωτική επιτροπή του Resistance Festival 2016

► Παραθέτουμε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία της Λεϊλά Χάλεντ (πηγή: R-FreePalestine):
Η 72χρονη σήμερα Λεϊλά Χάλεντ έγινε διεθνώς γνωστή το 1969 ως «η πρώτη αεροπειρατίνα στον κόσμο» όταν, σε ηλικία 25 ετών, κατέλαβε αεροσκάφος της TWA που εκτελούσε την πτήση από Λος Άντζελες για Τελ Αβίβ και ανάγκασε τον πιλότο να προσγειωθεί στη Δαμασκό. Εκεί απελευθέρωσε όλους τους επιβάτες και ανατίναξε το αεροσκάφος, κάνοντας γνωστό το μέχρι τότε γενικά αγνοημένο δράμα και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Έκτοτε η εικόνα της ατρόμητης νεαρής αντάρτισσας μετατράπηκε σε σύμβολο της Παλαιστινιακής Αντίστασης.
Παρόλο που η μεγάλη δημοσιότητα την έκανε βασικό στόχο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, συμμετείχε ξανά σε αεροπειρατεία το 1970, σε αεροσκάφος της ισραηλινής Εl Αl, που ξεκινούσε από το Άμστερνταμ. Το σχέδιο απέτυχε και ο Νικαραγουανός σύντροφός της Πάτρι Αργκέγιο έπεσε μπροστά της νεκρός από τις σφαίρες των ένοπλων φρουρών του αεροπλάνου, ενώ η ίδια έμεινε αναίσθητη από χτύπημα που δέχθηκε στο κεφάλι. Όταν ξύπνησε, βρισκόταν ήδη σε βρετανική φυλακή. Η Χάλεντ κρατήθηκε στη Βρετανία για 28 ημέρες, κερδίζοντας τη φιλία ακόμη και των δεσμοφυλάκων της, ώσπου ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός –προκαλώντας το μένος του Ισραήλ– την απελευθέρωσε.
Το 1978 προσπάθησε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Μόσχα, αλλά επέστρεψε μόλις δύο χρόνια μετά, όταν το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) κάλεσε όλους τους φοιτητές να γυρίσουν πίσω για να υπερασπιστούν τις βάσεις τους στο Λίβανο. Γέννησε το πρώτο της παιδί στη Δαμασκό, όπου αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με χιλιάδες άλλους Παλαιστίνιους μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Σήμερα ζει στο Αμμάν της Ιορδανίας μαζί με το σύζυγο και τα δύο παιδιά της. Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και μέλος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου.