Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ο ανήλικος Ahmad Manasrah καταδικάστηκε από το Ισραήλ και απειλείται με ισόβια κάθειρξη

Πηγή: samidoun.net 10 Μαΐου 2016

Ο 14χρονος Ahmad Manasrah, καταδικάστηκε από το Ισραηλινό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ με την κατηγορία της «πρόθεσης φόνου» για την φερόμενη συμμετοχή του σε επίθεση σε παράνομο ισραηλινό εποικισμό μαζί με τον 15χρονο ξάδερφό του Hassan Manasrah. Η ποινή του Manasrah θα απαγγελθεί, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, στις 11 Ιουλίου και ο 14χρονος απειλείται με ισόβια κάθειρξη.
Ο Manasrah, 13 χρονών την περίοδο του υποτιθέμενου περιστατικού, πατήθηκε από αυτοκίνητο Ισραηλινών εποίκων και ο ξάδερφός του πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου. Από τότε, ο Ahmad κρατείται στις ισραηλινές φυλακές όπως και η σορός του ξάδερφού, που αρνείται να παραδώσει η ισραηλινή κατοχή. Ο Manasrah τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και σε βίντεο που κυκλοφόρησε φαίνεται να είναι ξαπλωμένος στο έδαφος και να αιμορραγεί, ενώ Ισραηλινοί φώναζαν «Πέθανε, πουτάνας γιε» και έλεγαν στους αστυνομικούς να τον πυροβολήσουν.
Σε ένα άλλο βίντεο, οι ισραηλινοί αστυνομικοί φώναζαν στον Manasrah την ώρα που τον ανέκριναν. Η διαδικασία ανάκρισης του Manasrah δεν είναι ασυνήθιστη. Η Διεθνής Υπεράσπιση Παιδιών έχει αναφέρει ότι την συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που συλλαμβάνονται ή φυλακίζονται από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις υπόκεινται σε βασανιστήρια και κακοποιήσεις, όπως απειλές, ξύλο και εκτεταμένη απομόνωση.
Μιλώντας το Ma’an News, ο Tariq Barghouth, δικηγόρος της Παλαιστινιακής Επιτροπής Σωφρονιστικών Υποθέσεων, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «αμφισβητήσιμη» και πιθανά να ασκηθεί έφεση. «Ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα δει διαφορετικά αυτή την ανθρωπιστική υπόθεση», είπε ο Barghouth. «Για άλλη μια φορά, το ισραηλινό δικαστήριο αποδεικνύει την ρατσιστική αντιμετώπιση των Παλαιστινίων» πρόσθεσε, τονίζοντας τα διαφορετικά στάνταρς του ισραηλινού συστήματος δικαιοσύνης όταν πρόκειται να τιμωρήσει Παλαιστίνιους που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα σε βάρος ισραηλινών, σε σχέση με τις υποθέσεις που έποικοι επιτίθενται σε Παλαιστίνιους.
Η δικηγόρος του Manasrah, Lea Tsemel, κατηγόρησε το σύστημα δικαιοσύνης ότι «σύρεται σε διακρίσεις ανάμεσα σε Εβραίους και Άραβες», αντιπαραθέτοντας τις κατηγορίες για πρόθεση φόνου με τις οποίες καταδικάστηκε ο Manasrah και την περίπτωση του Ισραηλινού στρατιώτη Elor Azaria που κατηγορείται ότι πυροβόλησε έναν Παλαιστίνιο που κειτόταν τραυματισμένος στο έδαφος.
Η Παλαιστίνια δικηγόρος Jamil Saadeh είπε ότι «η κατοχή σκόπιμα κράτησε τον ανήλικο Ahmad Manasrah σε αναμορφωτήριο μέχρι να φτάσει στην νόμιμη ηλικία να δικαστεί ως ενήλικας, σύμφωνα με τον ισραηλινό νόμο, που είναι η ηλικία των 14 χρόνων. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Διεθνή Συνθήκη για τα Δικαιώματα του παιδιού και ανοίγει τον δρόμο να απαγγελθεί ισόβια κάθειρξη στον ανήλικο Manasrah. Το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του τι πέρασε από την ώρα που φυλακίστηκε, να είναι τραυματισμένος, να τον βρίζουν και να τον καταριούνται, να απειλείται και να του φωνάζουν οι αξιωματικοί στην ανάκριση. Όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα σε βίντεο και καταδικάζουν την κατοχή».
Υπάρχουν περισσότερα από 400 παιδιά στις ισραηλινές φυλακές. Η Διεθνής Υπεράσπιση Παιδιών σημειώνει ότι «Η μέγιστη ποινή κράτησης για ένα παιδί 12-13 χρονών είναι έξι μήνες. Για παιδιά 14-15 είναι 12 μήνες, εκτός και αν το αδίκημα φέρει μεγαλύτερη ποινή πέντε ετών ή παραπάνω. Τα παιδιά 16-17 χρονών αντιμετωπίζονται ως ενήλικες». Στην πραγματικότητα, επειδή πολλά αδικήματα, από τη ρίψη πέτρας μέχρι την «πρόθεση φόνου» φέρουν ποινή μεγαλύτερη των πέντε ετών, τα παιδιά από 14 χρονών συνήθως καταδικάζονται ως ενήλικες. Έχει ξεκινήσει διεθνής εκστρατεία που απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ahmad Manasrah και των υπόλοιπων φυλακισμένων παιδιών.
Το πρωί της Τρίτης, τουλάχιστον έξι ανήλικοι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου του 14χρονου Ahmad Mazin Abu Khdeir, ήταν ανάμεσα στους 16 Παλαιστίνιους που συνέλαβαν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε μεταμεσονύχτιες επιδρομές.
Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων Κρατουμένων Samidoon απαιτεί την απελευθέρωση του Ahmad Manasrah και όλων των φυλακισμένων παιδιών. Καλούμε σε διεθνή δράση για να αναγκαστεί το ισραηλινό κράτος να σεβαστεί την Συνθήκη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, να σταματήσει η διεθνής στρατιωτική βοήθεια που χρηματοδοτεί την φυλάκιση και τον βασανισμό των παλαιστινίων παιδιών. Τονίζουμε ότι η φυλάκιση, η καταπίεση και ο θάνατος ανήλικων Παλαιστινίων από την ισραηλινή κατοχή είναι μέρος του ισραηλινού αποικιοκρατικού σχεδίου στην Παλαιστίνη και δεν υπάρχει πραγματική ελευθερία των παιδιών στην Παλαιστίνη αν δεν απελευθερωθεί ο παλαιστινιακός λαός και η παλαιστινιακή γη.