Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Το Ισραήλ κατηγορεί εκ νέου τον Μορντερκχάι Βανούνου

Πηγή: www.theguardian.com 9 Μαΐου 2016

Ισραηλινοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τον μηχανολόγο του πυρηνικού εργοστασίου Ντιμόνα, Μορντερκχάι Βανούνου, ότι παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του, δέκα χρόνια και πλέον, μετά την 18χρονή παραμονή του στις ισραηλινές φυλακές.
Το 2004 ο Βανουνού αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και αρκετοί έχουν παραβιαστεί τα τελευταία χρόνια, όπως είπε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το 2013 ο Βανουνού συναντήθηκε με δύο Αμερικάνους στην Ιερουσαλήμ, χωρίς να του έχει δοθεί άδεια. Επίσης κατηγορείται ότι μετακόμισε σε άλλο διαμέρισμα στο κτήριο που έμενε χωρίς να ενημερώσει την αστυνομία. Και το 2015 παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι 2 και έδωσε στους δημοσιογράφους «απόρρητες πληροφορίες που κόπηκαν από τους λογοκριτές».
Ο πρώην μηχανολόγος πυρηνικού εργοστασίου φυλακίστηκε το 1986 επειδή αποκάλυψε το μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ στην βρετανική Sunday Times. Πέρασε περισσότερα από δέκα χρόνια της ποινής του στην απομόνωση.
Στην συνέντευξη που έδωσε το 2015, ο Βανουνού είπε πως δεν έχει άλλα μυστικά να αποκαλύψει και το μόνο που θέλει είναι να βρεθεί κοντά στη νέα του σύζυγο στην Νορβηγία, καθηγήτρια θεολογίας που παντρεύτηκαν στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του ίδιου έτους.
Ο 61χρονος Βανουνού, ασπάστηκε τον χριστιανισμό λίγο πριν πιαστεί στην Ρώμη από πράκτορες της Μοσάντ.
Το 2010 φυλακίστηκε για 11 εβδομάδες γιατί παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής του συναντώντας έναν ξένο, είπε ένας σωφρονιστικός υπάλληλος.
Το Ισραήλ είναι η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που δεν έχει δηλώσει αν έχει πυρηνική ενέργεια, αρνούμενο να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί ότι έχει στην κατοχή του τέτοια όπλα. Έχει αρνηθεί να υπογράψει την συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων ενώ δεν επιτρέπει διεθνή επιτήρηση στο πυρηνικό εργοστάσιο Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ.

Διαβάστε για τον Μορντερκχάι Βανούνου εδώ.