Τρίτη 10 Μαΐου 2016

BDS: Το Ισραήλ απαγορεύει στον Omar Barghouti να ταξιδέψει

Πηγή: www.alaraby.co.uk 10 Μαΐου 2016

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το Ισραήλ αρνήθηκε να ανανεώσει τα ταξιδιωτικά έγγραφα του Παλαιστίνιου συνιδρυτή της εκστρατείας μποϋκοτάζ (BDS).
Ο Omar Barghouti είναι ένα από τα εξέχοντα μέλη του κινήματος BDS, που καλεί σε παγκόσμιο μποϋκοτάζ του Ισραήλ μέχρι το τελευταίο να αποσυρθεί από όλα τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να αποδώσει όλα τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Ο Barghouti ενημερώθηκε τον προηγούμενο μήνα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ δεν θα ανανέωνε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, που συνήθως δίνονται στους μόνιμους κάτοικους του Ισραήλ που δεν έχουν πολιτογραφεί πλήρως.
Η εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου μας είπε ότι ο Barghouti δεν μπορεί ακόμα να παραλάβει τα έγγραφα γιατί ο Υπουργός Aryeh Deri σκέφτεται να του αφαιρέσει την άδεια παραμονής. «Ο Υπουργός θέλει να σκεφτεί την κατάστασή του. Τον περισσότερο καιρό μένει στην Ραμάλα και ένας παράγοντας που καθορίζει την άδεια παραμονής κάποιου είναι το που είναι το κέντρο ζωής του. Επίσης οι δράσεις του στο BDS είναι ένας παράγοντας».
Ο Barghouti, Παλαιστίνιος που γεννήθηκε στο Κατάρ, έχει παντρευτεί μια Παλαιστίνια πολίτη του Ισραήλ και δικαιούται να διεκδικήσει άδεια παραμονής. Αρνείται ότι η μόνη κατοικία του είναι στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης. «Με την οικογένεια μου μένουμε στην Άκρα του Ισραήλ. Έχω ισραηλινή άδεια παραμονής εδώ και 23 χρόνια, σύμφωνα με το νόμο και χωρίς καμία παραβίαση».
Είπε πως είχε κληθεί να παρακολουθήσει δύο μεγάλα γεγονότα στην Καλιφόρνια τις επόμενες βδομάδες αλλά δεν του το επιτρέπουν. «Τελικά, δεν μπορώ να ταξιδέψω καθόλου».
«Το Ισραήλ μου απαγορεύει να ταξιδέψω, με δαιμονοποιεί και με απειλεί για να με εκφοβίσει και να σταματήσω να μιλάω», πρόσθεσε, ορκιζόμενος πως θα συνεχίσει τη δουλειά του.
Νωρίτερα αυτό το χρόνο, ο Deri είπε σε ένα συνέδριο ότι του ζητήθηκε να αφαιρέσει την άδεια παραμονής του Barghouti και «τείνει» να το κάνει. «Χρησιμοποιεί την άδεια παραμονής να πηγαινοέρχεται όπου θέλει και να δρα ενάντια στο Ισραήλ με καταστροφικό τρόπο», είπε σε ένα αντί-BDS συνέδριο.
Το Ισραήλ θεωρεί το κίνημα BDS ως μια στρατηγική απειλή και το κατηγορεί για αντι-σημιτισμό σε μια προσπάθεια να το υποβαθμίσει – ένας ισχυρισμός που το BDS αρνείται.
Ο Barghouti είπε πως φοβάται ότι το Ισραήλ θέλει να του αφαιρέσει την άδεια παραμονής. «Είναι το πρώτο βήμα για να εφαρμοστεί η απειλή του Deri και να μου αφαιρέσουν την άδεια παραμονής», είπε.