Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ο ΟΗΕ απορρίπτει τις διεκδικήσεις του Ισραήλ για τα Υψώματα του Γκολάν

Πηγή: www.aljazeera.com 27 Απριλίου 2016

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απορρίπτει την αξίωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νεντανιάχου για τα προσαρτημένα Υψώματα του Γκολάν της Συρίας, που είπε ότι θα παραμείνουν «για πάντα» υπό ισραηλινό έλεγχο.
Το 15μελές Συμβούλιο συμφώνησε την Τρίτη ότι το καθεστώς του Γκολάν, που άρπαξε το Ισραήλ από τη Συρία το 1967, «παραμείνει το ίδιο» είπε ο Κινέζος Πρέσβης Liu Jieyi, που προεδρεύει αυτό τον μήνα στο Συμβούλιο.
Ο Liu θύμισε το ψήφισμα του 1981που έλεγε ότι «η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλλει τους νόμους, τη δικαιοδοσία και τη διοίκηση του στα κατεχόμενα συριακά Υψώματα του Γκολάν ήταν άκυρη και χωρίς διεθνές νομικό έρεισμα».
Ο Liu είπε ότι τα μέλη του Συμβουλίου «εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία» για τα σχόλια του Νεντανιάχου που είπε ότι «τα Υψώματα του Γκολάν θα παραμείνουν στα χέρια του Ισραήλ για πάντα».
Η απάντηση του Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Danny Danon, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απορρίπτει τα παράπονα του Συμβουλίου.
«Μια συζήτηση για αυτό το θέμα, αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή. Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι σφαγιάζονται στη Συρία και εκατομμύρια πολίτες έχουν γίνει πρόσφυγες, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέλεξε να εστιάσει στο Ισραήλ, την μόνη αληθινή δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς τα ενδιαφερόμενα μέρη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ασκήσουν άδικη κριτική προς το Ισραήλ».
Η ανακοίνωση του Νεντανιάχου στις 17 Απριλίου συνέπεσε με το πρώτο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο που έγινε στο Γκολάν. Η περιοχή αρπάχθηκε το 1967 και προσαρτήθηκε στο Ισραήλ το 1981.
Προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία έθεταν ως προαπαιτούμενο την επιστροφή του Γκολάν, όπου 23.000 Ισραηλινοί ζουν δίπλα σε σχεδόν ισάριθμους Δρούζους άραβες. Ο Liu είπε ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει μια συμφωνία διαπραγμάτευσης που θα τακτοποιούσε οριστικά το ζήτημα των Υψωμάτων του Γκολάν.