Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Ο Νεντανιάχου προσπαθεί να σβήσει την φωτιά που άναψε πριν χρόνια

Του Carlos Latuff, πηγή: mondoweiss.net 25 Απριλίου 2016

Χθες πάνω από 5.000 Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ράμπιν στο Τελ Αβίβ για να υποστηρίξουν τον Elor Azarya, τον Ισραηλινό στρατιώτη και Γάλλο πολίτη που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την εκτέλεση ενός τραυματισμένου και ακινητοποιημένου Παλαιστίνιου στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, στις 24 Μαρτίου.
Το πλήθος που συγκεντρώθηκε, γέμισε την πιο διάσημη πλατεία του Ισραήλ, σαν να λέμε την Times Square της Νέας Υόρκης. Ισραηλινοί κάθε ηλικίας, κυρίως Μισράχι αλλά και Ρώσοι και Ασκεναζίμ, ήρθαν από όλη τη χώρα για να εκφράσουν την οργή τους στον Πρωθυπουργό Νεντανιάχου και τον Υπουργό Άμυνας Γιαλόν, στα ΜΜΕ, στους ανθρωπιστές και σε οποιονδήποτε θεωρούν «αριστεριστή». Παρά την απέχθειά τους στους δημόσιους λειτουργούς, έδειξαν φοβερή πίστη στον στρατό και στο κράτος, σε μια εκδήλωση που θεωρήθηκε η μεγαλύτερη δημόσια επίδειξη φασισμού από την περίοδο του τελευταίου πολέμου στη Γάζα το 2014, όπου διαδηλωτές ενάντια του πολέμου έτρωγαν ξύλο στη μέση του δρόμου. Ανάμεσα σε σημαίες και πλακάτ, μπορούσε κάποιος να διαβάσει το «Τιμή μου είναι η πίστη μου» - το σύνθημα των Ναζί SS. Το χθεσινό βράδυ ήταν το πιο πρόσφατο παράδειγμα για το ρεύμα γενοκτονίας που επικρατεί στην ισραηλινή κοινωνία και υποστηρίζεται από τη βάση μέχρι το κοινοβούλιο.
Συμμετείχαν επίσης και μέλη του EL Yahud, ενός δικτύου Εβραίων ρατσιστικών καθαρμάτων που οργανώνουν επιθέσεις σε βάρος Παλαιστινίων και οποιουδήποτε θεωρούν «αριστερό» και άνθισε κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίθεσης στη Γάζα. Συγκρίνονται με τη Κου Κλουξ Κλαν.
Η πλατεία πήρε το όνομά της από τον Πρωθυπουργό Ράμπιν που δολοφονήθηκε πριν από 20 χρόνια από την ακροδεξιά ισραηλινή οργάνωση Yigal Amir για τον ρόλο που έπαιξε στις Συμφωνίες του Όσλο. Είχαν προηγηθεί επεισόδια που υποκίνησαν πολιτικοί και θρησκευτικοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο σημερινός πρωθυπουργός Νεντανιάχου που έκανε μια κοροϊδευτική διαδήλωση-κηδεία με ένα φέρετρο και μια θηλιά και ο κόσμος φώναζε «Θάνατος στον Ράμπιν»!
Νωρίτερα τη ίδια μέρα, ο Νεντανιάχου έβγαλε ανακοίνωση για την διαδήλωση και έλεγε «ο IDF υποστηρίζει τους στρατιώτες τους… οι στρατιώτες μας δεν είναι δολοφόνοι» και για να διατηρήσει τη συζήτηση περί φωτιάς, κατέληγε «προτείνω να κατευνάσουμε όλοι μας την φλόγα».
Όμως η φωτιά, που πρώτος ο Νεντανιάχου έριξε λάδι, φουντώνει.