Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Παλαιστίνιος αστροφυσικός συλλαμβάνεται για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μήνες

Του Carlos Latuff, πηγή mondoweiss.net 27 Απριλίου 2016

Η είδηση από το Al Araby:
Ο φημισμένος Παλαιστίνιος καθηγητής και αστροφυσικός, Imad al-Barghouti, συνελήφθη από Ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη την Κυριακή το βράδυ. Ο 53χρόνος καθηγητής αστροφυσικής στο πανεπιστήμιο al-Quds της Ανατολικής Ιερουσαλήμ συνελήφθη σε ισραηλινό στρατιωτικό τσεκπόινττ, κοντά στο χωριό Nabi Saleh στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Επέστρεφε σπίτι του σε ένα διπλανό χωριό.
Ο Barghouthi είχε συλληφθεί ξανά το 2014 στα σύνορα Παλαιστίνης-Ιορδανίας, πηγαίνοντας σε ένα συνέδριο των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο κορυφαίος αστροφυσικός ανακρίθηκε για υλικό που είχε ανεβάσει στο Facebook. Διαμαρτυρίες επιστημόνων σε όλο τον κόσμο, οδήγησαν στην απελευθέρωσή του ένα μήνα αργότερα.
Ο Barghouti είναι φημισμένος ερευνητής, δημοσιεύει συχνά άρθρα του σε ακαδημαϊκά και αστροφυσικά περιοδικά και έχει εργαστεί στη NASA.
Μετά την απελευθέρωση του, ένα χρόνο πριν, o Barghouti δημοσίευσε την επιστολή που έστειλε στο AURDIP, την Γαλλική Ένωση Ακαδημαϊκών που υποστηρίζουν τα παλαιστινιακά δικαιώματα και ευχαριστούσε για την πίεση που άσκησε:
«Με συνέλαβαν στις 6 Δεκεμβρίου 2014, στο συνοριακό πέρασμα Karama, καθώς πήγαινα στην Ιορδανία για να μεταβώ στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και να παρακολουθήσω το συνέδριο που οργάνωνε η Αραβική Ακαδημία Αστροφυσικών και Επιστημόνων, της οποίας είμαι ιδρυτικό μέλος. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την κράτησή μου μέχρι τις 5 Μαρτίου 2015 και το πιο πιθανό θα ήταν να επεκταθεί αν δεν υπήρχε η διεθνής πίεση από ευσυνείδητους ανθρώπους προς την ισραηλινή κυβέρνηση. Τώρα που αφέθηκα ελεύθερος, κινδυνεύω ανά πάσα στιγμή με κράτηση χωρίς καμία κατηγορία εξαιτίας των πολιτικών μου θέσεων. Πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι δεν είναι τόσο τυχεροί όσο εγώ. Σύμφωνα με την Κοινωνία Παλαιστινίων Κρατουμένων, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τις δύο πρώτες βδομάδες του Δεκεμβρίου 54 Παλαιστινίους, εκτός από μένα. Άλλος Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός, ο Δρ. Ghassan Thuqan της Παιδαγωγικής Σχολής στου Πανεπιστημίου Najah, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας στην φυλακή Negev, όπου κρατείται χωρίς κατηγορίες ή δίκη από τις 9 Ιουλίου…
Τα κύματα μαζικών συλλήψεων και κρατήσεων χωρίς δίκη ή κατηγορίες εξακολουθούν να είναι ένα μέτρο που χρησιμοποιούν οι ισραηλινές αρχές για να καταστείλουν την ελευθερία έκφρασης και την ποινικοποιούν σύμφωνα με την στρατιωτική οδηγία 101, που χρησιμοποιεί ο IDF για να περιορίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να εκφράζονται και να συνευρίσκονται ελεύθερα.