Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Σύλλογος ΑL Awda:Δήλωση σχετικά με συνέντευξη του Μαχμούντ Αμπάς


Η επιτροπή Αθήνας για το δικαίωμα της επιστροφής, Αλ Άουντα καταδικάζει τα σχόλια του κ.Μαχμούντ Αμπάς τα οποία έκανε σε συνέντευξη στο Ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 2,και μάλιστα μόλις μια μέρα πριν την 95η επέτειο της διακήρυξης του Μπάλφουρ η οποία επισημοποίησε την βρετανική υποστήριξη για τη δημιουργία ενός εβραϊκού κράτους στην Παλαιστίνη. Σε αυτή τη συνέντευξη ο Αμπάς ακύρωσε το δικό του δικαίωμα της επιστροφής και είπε ότι η Παλαιστίνη αποτελείται μόνο από τα εδάφη του καταλήφθηκαν το 1967.
Θα θέλαμε να τονίσουμε το γεγονός ότι τα δικαιώματα των Παλαιστίνων προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων για επιστροφή, αποκατάσταση και αποζημίωση είναι θεμελιώδη δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο κα τις σχετικές διακηρύξεις του ΟΗΕ, κυρίως τη διακήρυξη 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τη Διακήρυξη 237 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επιπλέον, το δικαίωμα επιστροφής είναι ατομικό δικαίωμα που το έχει κάθε Παλαιστίνιος πρόσφυγας και εσωτερικά εκτοπισμένος. Το δικαίωμα περνάει από η μια γενιά στην επόμενη και βασίζεται στην ατομική επιλογή να επιστρέψει ή όχι , αδιαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και δεν επηρεάζεται από οποιαδήποτε διμερή, πολυμερή ή διεθνή συνθήκη ή συμφωνία. Κάθε τέτοια συμφωνία πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις επιταγές και αρχές του διεθνούς δικαίου.
Το δικαίωμα των Παλαιστίνιων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων να επιστρέψουν είναι ένα συλλογικό δικαίωμα που δεν περιορίζεται σε μια ομάδα ή την άλλη και είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δικαιωμάτων των παλαιστινιακών για αυτοδιάθεση, δεν μπορεί να εξαλειφθεί με το χρόνο ή με οποιαδήποτε συνθήκη, εκτός και έως ότου κάθε πρόσφυγας προσωπικά χωρίς πίεση συμφωνήσει οικειοθελώς να καταπέσει το δικαίωμά του.
Θα θέλαμε να θυμίσουμε στον κύριο Αμπάς ότι η εφαρμογή του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων ήταν και θα παραμένει ο κύριος σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ). Ο σκοπός αυτός αποτελεί θεμελιώδη άξονα της ΟΑΠ ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του Παλαιστινιακού Λαού, καθώς είναι ο πυρήνας του καταστατικού όλων των Παλαιστινιακών παρατάξεων και χωρίς το οποίο δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
Θεωρούμε τις δηλώσεις του κ. Αμπάς, εξευτελιστικά ανταλλάγματα, όπου οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να εγκαταλείψουν το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια, τα εδάφη, τις περιουσίες τους και στον τόπο καταγωγής σε αντάλλαγμα με άλλα δικαιώματα και αιτήματα, όπως η αυτοδιάθεση, τα σύνορα, η ανάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και την εξάλειψη των παράνομων εποικισμών.Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν απορρίψει αυτή την υποτιμητική τακτική διαπραγμάτευσης που καλύπτει την ισραηλινή κατοχή και την ενθαρρύνει να διαπράξει περισσότερα εγκλήματα εθνοκάθαρσης εναντίον τους.
Ο κύριος Αμπάς ως επικεφαλής της τοπικής Παλαιστινιακής Αρχής, που δημιουργήθηκε το 1993 με τη Συμφωνία του Όσλο, σαν ένα προσωρινό σώμα για τη διοίκηση των κατεχόμενων εδαφών, δεν αναγνωρίζεται από εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Διασπορά, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ως νομιμοποιημένος εκπρόσωπος τους και σαφώς τα σχόλιά του αντιπροσωπεύουν μόνο τον ίδιο και όχι την άποψη του Παλαιστινιακού λαού. Για αυτούς τους Παλαιστίνιους , το Δικαίωμα της Επιστροφής παραμένει ιερό, νόμιμο και εφικτό. Οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες είναι αποφασισμένοι να το διεκδικήσουν όσος χρόνος και αν χρειαστεί.
Επιτροπή δικαίωμα στην επιστροφή Αθήνας, Αλ Αουντα
3 Νοεμβρίου 2012